Print this page

Το Facebook παίρνει μέτρα ενάντια στην παραπληροφόρηση για τα εμβόλια

Τι σημαίνει αυτό για τα post που βλέπουμε στο feed μας;

Ένα μεγάλο μέρος των επιχειρημάτων και της ρητορικής του αντιεμβολιαστικού κινήματος διακινείται στο διαδίκυο μέσω των σχετικών σελίδων και ομάδων στα social media. Πρόσφατα, το facebook αποφάσισε να πάρει θέση αλλά και μέτρα για τον περιορισμό της παραπληροφόρησης που αφορά τον εμβολιασμό και την ασφάλεια των εμβολίων. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η εταιρεία, πρόκειται να «μειωθεί η διάδοση των ψευδών πληροφοριών και θα προωθηθεί η υπεύθυνη ενημέρωση για το θέμα». Όπως δήλωσε η minoka Bickert, αντιπρόεδρος της εταιρείας, το Facebook θα:

- Πάψει να βάζει στις πρώτες επιλογές όταν κάνουμε «αναζήτηση» αλλά και στο newsfeed τις ομάδες και τις σελίδες που προωθούν την παραπληροφόρηση για τα εμβόλια. Επίσης, αυτές οι ομάδες και σελίδες δεν θα περιλαμβάνονται στις «προτεινόμενες» από το Facebbok.

- Αρνείται την ανάρτηση διαφημίσεων που περιλαμβάνουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό και θα απενεργοποιούν τους διαφημιστικούς λογαριασμούς που παραβαίνουν αυτόν τον νέο κανονισμό.

- Πάψει να προβάλει και να προτείνει περιεχόμενο που περιλαμβάνει παραπληροφόρηση σχετικά με τον εμβολιασμό στον Internet Exploere και στα σχετικά hashtags.

- Αναζητήσει τρόπους να διοχετεύει περισσότερες πληροφορίες εκπαιδευτικού χαρακτήρα για τα εμβόλια όταν κάποιος συναντά μέσα στην πλατφόρμα παραπληροφόρηση για το θέμα.

Όπως ανακοινώθηκε, το Facebook έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με αξιόπιστους φορείς, όπως το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προκειμένου να αναγνωρίζονται άμεσα οι ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Όταν εντοπίζονται τέτοιοι είδους ειδήσεις θα αποσύρονται άμεσα.

Ωστόσο, η Bickert διευκρίνισε πως το Facebook δεν θα εμποδίσει τους χρήστες να μοιράζονται τις προσωπικές απόψεις τους. «Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να εκφράσει κάποιος την άποψή του για το εάν πρόκειται να εμβολιάσει ή όχι τα παιδιά του και στις ψευδείς ειδήσεις που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν δηλώσει πως δεν ευσταθούν... Εάν υπάρχει η δήλωση “τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό”, τότε θα εφαρμόζονται οι κανονισμοί».

Εάν το Facebook κρίνει πως μια σελίδα διαδίδει τέτοιες ψευδείς ειδήσεις, οι συνέπειες θα είναι να αφαιρεθεί από τις προτεινόμενες αλλά και να περιοριστεί ο διαμοιρασμός των posts της στο χρονολόγιο άλλων σελίδων».