Print this page

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Τα παιδιά που τρώνε τις μύξες τους είναι πιο υγιή!

Οι επιστήμονες διαψεύδουν όλες τις μαμάδες που γκρινιάζουν γι' αυτή την αηδιαστική συνήθεια των παιδιών τους. 

Κάθε φορά που νιώθετε την ανάγκη να βάλετε τις φωνές στο παιδί σας για να μην βάζει τις μύξες στο στόμα του σκεφτείτε τρία πράγματα: Πρώτον, το ίδιο ακριβώς κάνατε κι εσείς στην ηλικία του. Δεύτερον, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα έρθει εκείνη η στιγμή που θα αποφεύγει να το κάνει από μόνο του (τουλάχιστον όταν είναι μπροστά σε κόσμο).Και τρίτον, είναι μια συνήθεια που του κάνει καλό!

Κι όμως, αυτό αποκαλύπτει η έρευνα καθηγητών του Harvard που εκτιμά ότι οι μύξες είναι για τα παιδιά μια πολύ καλή πηγή ευεργετικών μικροβίων!

Τι ακριβώς είναι αυτό που βάζει το παιδί στο στόμα;

Αυτά που τα παιδιά βγάζουν από τη μύτη τους και βάζουν στο στόμα τους -μερικές φορές, αφού πρώτα τα κάνουν... μπαλάκια- είναι απλώς βλεννώδεις εκκρίσεις, δηλαδή κυρίως νερό. Ο λόγος για τον οποίο δεν έχουν ακριβώς την ίδια σύσταση με το νερό είναι επειδή καθώς εισπνέουμε αέρα παρασύρονται και κολλούν επάνω τους διάφορα σωματίδια, όπως σκόνη, γύρη αλλά και μικρόβια. Είναι ένας μηχανισμός άμυνας του οργανισμού προκειμένου αυτά τα σωματίδια να σταματούν στη μύτη και να μην εισέρχονται στους πνεύμονες, όπου θα ήταν πιθανώς επικίνδυνα. Ένα μέρος των εκκρίσεων αυτών καταλήγει στο στομάχι -οπότε εδώ που τα λέμε, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι όλοι μας τρώμε μια ποσότητα από τις μύξες μας! Οι υπόλοιπες προωθούνται προς το εξωτερικό μέρος των ρουθουνιών, χάρη στις μικροσκοπικές τριχούλες που υπάρχουν μέσα στη μύτη. Καθώς, οι εκκρίσεις έρχονται σε επαφή με τον αέρα στεγνώνουν και γίνονται τα γνωστά σε όλους μας κακάδια.

Μπορεί να βλάψει το παιδί η συνήθειά του να τρώει τις μύξες του;

Παρόλο που, όπως ειπώθηκε, οι μύξες είναι γεμάτες με σκόνη και μικρόβια, οι επιστήμονες βεβαιώνουν ότι δεν είναι καθόλου ανθυγιεινό να τις τρώει κανείς! Μάλιστα, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, έχουν μια ιδιαίτερα γλυκο-αλμυρή γεύση ακριβώς για να είναι ελκυστικές και να τις τρώμε! Πρόκειται για κάτι που προσφέρει ο οργανισμός προκειμένου να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα! Η σκόνη, η βρωμιά και τα μικρόβια που είναι παγιδευμένα στις βλέννες ενδυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού γιατί τον βοηθούν να δημιουργήσει τα αντισώματα που έχει ανάγκη για να καταπολεμήσει αυτούς τους εισβολείς. Είναι μια παραλλαγή της θεωρίας ότι τα μωρά δεν πρέπει να μεγαλώνουν σε υπερβολικά αποστειρωμένο περιβάλλον γιατί έτσι δεν μαθαίνει ο οργανισμός τους να αμύνεται στα μικρόβια.

Αφού, λοιπόν, δεν έχει νόημα (αλλά ούτε και χρησιμότητα) να πείσουμε τα παιδιά μας να μην ψάχνουν για κακάδια μέσα στη μύτη τους, τουλάχιστον ας τους μάθουμε να το κάνουν με το σωστό τρόπο (κι όμως υπάρχει)! Οι παιδίατροι συνιστούν οι μύξες να απομακρύνονται από τη μύτη με ένα καθαρό χαρτομάντιλο και όχι με τα δάχτυλα γιατί έτσι αποφεύγεται να προκληθούν τραυματισμοί στο εσωτερικό της μύτης αλλά και να λερωθούν τα χέρια με μικρόβια τα οποία θα μεταδώσουν στη συνέχεια αλλού. Και το πιο σημαντικό: να πλένουν μετά καλά τα χέρια τους!