Print this page

Δυσανεξία στη λακτόζη: Μωρά, παιδιά, έφηβοι

Βρίσκουμε την λακτόζη στο μητρικό γάλα και σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι σίγουρα σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού γιατί παράγει 40% από την ενέργεια που χρειάζεται ενώ ταυτόχρονα βοηθάει την απορρόφηση ασβεστίου και σιδήρου.

Τι σημαίνει όμως δυσανεξία στη λακτόζη; Όταν ο οργανισμός του παιδιού δεν μπορεί να διασπάσει την λακτόζη και κατά συνέπεια ο οργανισμός να οδηγείται σε ανεπαρκή απορρόφησή της. Το αποτέλεσμα αυτής της δυσλειτουργίας είναι να παράγονται αέρια, ερεθιστικές ενώσεις, κοιλιακές κράμπες, διάρροια και φούσκωμα.

Η δυσάρεστη και επίπονη αυτή πάθηση οφείλεται σε τρεις λόγους:

Υπολακτασία: Όταν δηλαδή τα ένζυμα της λακτάσης βαθμιαία μειώνονται. Πρόκειται για γενετικό φαινόμενο πολύ συχνό - γύρω στο 70% των ανθρώπων πάσχουν από αυτού του είδους την δυσανεξία. Τα συμπτώματα παρατηρούνται μετά την ηλικία των πέντε και είναι πιο εμφανή στους έφηβους και τους νεαρούς ενήλικες.

Αλακτασία (ή πρωτοπαθής δυσανεξία στη λακτόζη): Όταν τα παιδιά γεννιούνται χωρίς το ένζυμο της λακτάσης. Πρόκειται και εδώ για γενετικό φαινόμενο αλλά εξαιρετικά σπάνιο. Τα παιδιά που πάσχουν από αυτού του είδους την ανεπάρκεια υποφέρουν από σοβαρή διάρροια από την πρώτη μέρα της ζωής τους γι' αυτό και χρήζουν ειδικής διατροφής.

Δευτεροπαθής δυσανεξία στη λακτόζη: Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το πεπτικό σύστημα του παιδιού είναι σε ευαίσθητη κατάσταση λόγω κάποιας ασθένειας όπως η γαστροεντερίτιδα. Η δυσανεξία σε αυτές τις περιπτώσεις έχει σύντομη χρονική διάρκεια και συνήθως περνάει σε μερικές εβδομάδες

Τα πιο γνωστά συμπτώματα στα παιδιά είναι:

Μετεωρισμός
Πόνος στο στομάχι
Φούσκωμα (στο στομάχι)
Διάρροια.

Τα μωρά μπορεί να εμφανίσουν διάφορα άλλα συμπτώματα όπως:
Σύγκαμα
Γκρίνια
Ανησυχία
Αδυναμία θηλασμού
Δεν παίρνουν βάρος

Βέβαια αν το μωρό σας εμφανίζει αυτού του είδους τα συμπτώματα δεν σημαίνει απαραίτητα πως πάσχει από δυσανεξία στη λακτόζη, γι' αυτό καλύτερα να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.

Υπάρχουν δύο τρόποι διάγνωσης αυτής της πάθησης: 

Εξέταση αναπνοής υδρογόνου: Αυτή η εξέταση μετράει την ποσότητα του αερίου του υδρογόνου στην αναπνοή του παιδιού. Τα παιδιά που πάσχουν από δυσανεξία δείχνουν να έχουν ψηλότερα επίπεδα υδρογόνου στην αναπνοή τους.
Δίαιτα: Το παιδί ακολουθεί διατροφή με φαγητά που δεν έχουν λακτόζη για να διαπιστωθεί με αυτό το τρόπο αν η κατάσταση βελτιωθεί. Στη περίπτωση που η δίαιτα σταματήσει και επιστρέψουν τα συμπτώματα τότε κατά πάσα πιθανότητα το πρόβλημα είναι η δυσανεξία.

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας μοιάζουν με αυτά της αλλεργίας στο φαγητό γι' αυτό πρέπει να συμβουλευτείτε οπωσδήποτε τον παιδίατρό σας ο οποίος θα δώσει την ανάλογη θεραπεία – ανάλογα με τον τύπο της δυσανεξίας - και δίαιτα.
Στα παιδιά και του έφηβους που πάσχουν από δυσανεξία μπορείτε να μειώσετε την λακτόζη από την διατροφή τους χωρίς να την αποκλείσετε εντελώς.

Ποιες τροφές και γαλακτοκομικά προιόντα δεν προκαλούν δυσανεξία;

Τυριά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, όπως το μπρι, το καμαμπέρ, τσένταρ, ένταμ, φέτα, γκούντα, μοτσαρέλα, παρμεζάνα.
Γιαούρτι
Γάλα σόγιας
Αγελαδινό γάλα χωρίς λακτόζη
Βούτυρο Πλήρες γάλα Ψωμί, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, κρέας και πρωτεΐνη


Σε κάθε περίπτωση  συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας που θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για διάγνωση, διατροφή ή/και θεραπεία.