Print this page

Παιδικός διαβήτης

Τι μπορείτε να κάνετε αν το παιδί σας πάσχει από διαβήτη;

Μερικοί γονείς αντιστέκονται στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου αίματος των παιδιών τους, επειδή μπορεί να πονέσει! Ωστόσο, η τακτική παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης αίματος του παιδιού σας είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να γνωρίζετε εάν βρίσκονται υπό έλεγχο. Θυμηθείτε ότι η δίαιτα, η άσκηση, το άγχος, η φαρμακευτική αγωγή, η ασθένεια και ο ενθουσιασμός μπορούν να προκαλέσουν αιφνίδια αύξηση του σακχάρου στο αίμα, επομένως η τακτική παρακολούθηση είναι σημαντική.


Να υιοθετήσετε έναν ενεργό τρόπο ζωής ως οικογένεια. Η άσκηση και το επίπεδο δραστηριότητας είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση μιας πάθησης όπως ο διαβήτης. Όχι μόνο η τακτική άσκηση βοηθά στην πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους σε παιδιά με διαβήτη, θα προωθήσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και θα βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο το παιδί σας ανταποκρίνεται στα φάρμακά του. Για να διευκολύνετε τον ασθενή σας με το διαβήτη, προσπαθήστε καθημερινά για 30 λεπτά δραστηριότητας ως οικογενειακή μονάδα - για παράδειγμα, πηγαίνετε για μια βόλτα μετά το δείπνο, για ποδηλασία ή κολύμβηση για όλη την οικογένεια στο κολυμβητήριο της γειτονιάς.


Δώστε μεγάλη προτεραιότητα στην υγιεινή του στόματος  Οι αρρυθμίες στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα έχουν ώς συνέπεια τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο σάλιο και κάνουν το παιδί επιρρεπές σε κοιλότητες, ασθένειες των ούλων και τερηδόνα. Ενθαρρύνετε λοιπόν το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για να διατηρήσετε υγιή δόντια και ούλα.

Βοηθήστε το παιδί σας να πάρει τον έλεγχο της κατάστασής του Ένας απλός τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στον διαβήτη είναι η τήρηση ενός ημερολογίου τροφίμων. Τίποτα δεν θα τα βοηθήσει περισσότερο να έχουν τον έλεγχο και την πρόβλεψη στη διατροφή, στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στο βάρος από ένα ημερολόγιο διατροφικών συνηθειών, χρόνων γεύματος, πειρασμών, διαθέσεων και υψηλά - χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό το ημερολόγιο τροφίμων θα σας βοηθήσει και εσάς και το παιδί σας να εντοπίσετε τα κατάλληλα τρόφιμα, για να κάνετε σε συνεργασία με το παιδί σας πιο υγιεινές, ενημερωμένες επιλογές.

Δημιουργήστε μια ομάδα υποστήριξηςΣίγουρα, μπορείτε να υπολογίζετε στον γιατρό του παιδιού σας για πράγματα όπως οι εξετάσεις γλυκόζης αίματος και οι συνταγές. Ωστόσο, ένα υποστηρικτικό δίκτυ αποτελείται από περισσότερους ειδικούς: Γι παράδειγμα, έναν διαιτολόγο για να σας βοηθήσει να τελειοποιήσετε τα εβδομαδιαία είδη παντοπωλείου για την οικογένεια, τον δάσκαλο του παιδιού ως σημείο επαφής κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, τον καλύτερο φίλο του παιδιού σας για να βοηθήσετε να τα υποστηρίξετε κοινωνικά κ.λπ. Να είστε ειλικρινείς όταν πρόκειται να επικοινωνήσετε με το σύστημα υποστήριξης που έχετε δημιουργήσει γύρω από το παιδί σας και την κατάστασή του. Με αυτό εννοούμε να είστε ειλικρινείς με τους δασκάλους, τους γιατρούς, τους φίλους και άλλα μέλη της οικογένειας όταν πρόκειται για θέματα όπως η φαρμακευτική αγωγή, η διατροφή, το επίπεδο δραστηριότητας κ.λπ., τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας.

Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα διατροφής για το Διαβήτη. Τα συμπτώματα του διαβήτη είναι ύπουλα, που σημαίνει ότι μπορούν να έρθουν ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση εάν ξεχάσετε τη δόση του φαρμάκου του παιδιού σας. Ο διαβήτης είναι επικίνδυνος. Το παιδί σας μπορεί να αρρωστήσει περισσότερο, να αποκτήσει νευρική βλάβη ή καρδιακή νόσο ή ακόμα και να πέσει σε κώμα εάν η κατάσταση παραμείνει εκτός ελέγχου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας να διατηρήσετε ένα πρόγραμμα με το παιδί σας και να επιμείνετε σε αυτό!

Να έχετε θετική αντιμετώπιση. Για παράδειγμα, επικεντρωθείτε στο πόσο καλά κάνει διαχείριση της κατάστασής του, εστιάζοντας στο πώς η κατάσταση περιορίζει τη ζωή του ή πόσες τροφές δεν μπορει πλέον να φάει.      Αντ 'αυτού, αξιοποιήστε τη δημιουργικότητα του παιδιού σας, και δοκιμάστε γευστικές αλλά υγιεινές εναλλακτικές τροφές και επιδόρπια
Υιοθετήστε έναν υγιέστερο τρόπο ζωής ως οικογένεια. Αυτό που θα βοηθήσει το παιδί να είναι άνετο και επικοινωνιακό σχετικά με την κατάστασή του και  να μην αισθάνεται μόνο. Βοηθήστε το να μεταβεί στον νέο τρόπο ζωής του όλη η οικογενειακή. Για παράδειγμα, βρείτε ιδέες για οιγενειακά υγειινά γεύματα και προετοιμάστε τα γεύματα που μαζί στην κουζίνα. Αυτές οι αλλαγές θα ωφελήσουν όλους στην οικογένεια - όχι μόνο το παιδί που έχει διαβήτη.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγκυρότερη ενημέρωση ρωτήστε τον γιατρό σας.