Print this page

Τα φάρμακα της φύσης στο σπίτι σας

Όταν το παιδί πονάει, έχει πυρετό ή κάηκε από τον ήλιο συνήθως τρέχουμε στο φαρμακείο για να βρούμε το κατάλληλο για την περίπτωση σκεύασμα. Μην υποτιμάτε όμως τη φύση ή τα διάφορα σπιτικά φάρμακα που θα βοηθήσουν ώστε να μην χρειαστεί να πάρετε τους δρόμους για να βρείτε φαρμακείο (ιδιαιτέρως τώρα το καλοκαίρι).

Μέλι και χυμός λεμονιού
Ο χρυσός συνδυασμός για την ανακούφιση του πονόλαιμου. Το λεμόνι καθαρίζει και απολυμάνει την λοίμωξη και το μέλι κατευνάζει τον πόνο.
Μελέτες συνηγορούν υπέρ της αξίας μιας κουταλιάς μελιού που είναι πιο αποτελεσματική από το φάρμακο του βήχα για να διευκολύνει έναν βήχα (και πιθανώς έναν πονεμένο λαιμό). Ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας μέλι και δύο κουταλιές το γλυκού λεμόνι. Καλό είναι να το ζεστάνετε λίγο. Προσοχή μόνο: Το μέλι δεν είναι ασφαλές για βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους.

Μαγειρική σόδα
Τώρα το καλοκαίρι, τα παιδιά είναι έξω όσο πιο συχνά γίνεται για να απολαύσουν τον ήλιο, το μπάνιο, παιχνίδια με τους φίλους του. Μαζί με τα παιδιά βγαίνουν έξω δυστυχώς και τα διάφορα έντομα… Αν τσιμπήσουν το παιδί σας μπορείτε να φτιάξετε μια πάστα από σόδα κα νερό και να το απλώσετε πάνω στο τσίμπημα ώσπου να στεγνώσει. Αυτό θα ανακουφίσει τα συμπτώματα, τουλάχιστον έως ότου βρείτε ευκαιρία να πάρετε τον γιατρό.

Το ασπράδι του αυγού
Σύμφωνα με τους παλιούς είναι ένας δημοφιλής τρόπος αντιμετώπισης των εγκαυμάτων Φυσικά, θα πρέπει πάντα να αξιολογείτε ένα κάψιμο: μπορείτε να προσδιορίσετε αν ένα έγκαυμα πρέπει να το δει γιατρός (λ.χ. εγκαύματα 3ου βαθμού που εκδηλώνονται με μεγάλες φουσκάλες και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή νευρική βλάβη χρειάζονται άμεσα ιατρική φροντίδα).
Διαχωρίζετε τον κρόκο από τα αυγά και στη συνέχεια χρησιμοποιείτε τα ασπράδια αυγών για να απορροφήσετε το κάψιμο. Είναι απλή, φυσική θεραπεία και ανακουφίζει από τον πόνο άμεσα! Επίσης και η μαγειρική σόδα συνίσταται επίσης για την ανακούφιση από τα εγκαύματα.

 Αλόη Βέρα
Τα περισσότερα παιδιά αγαπούν τον ήλιο, αλλά δεν τους αρέσει το αντηλιακό, το οποίο φεύγει με τη θάλασσα ή τον ιδρώτα αν δεν επιμείνετε εσείς σε συχνή επάλειψη. Το αποτέλεσμα είναι ότι το παιδί θα σας έρθει κάποια στιγμή να γκρινιάξει γιατί ο ήλιος του τσουρούφλισε τη πλάτη.
H αλόη βέρα κάνει θαύματα στα ηλιακά εγκαύματα, στα τσιμπήματα, στη βαρυστομαχιά. Αν έχετε αυτό το εύχυμο φυτό, χρησιμοποιείτε το διαφανές υγρό που εκκρίνεται από το εσωτερικό του για να κάνετε ελαφριά επάλειψη στην πληγείσα από τον ήλιο ή τα έντομα περιοχή.
Ο χυμός της αλόης βέρα συνήθως πίνεται για την ανακούφιση από δυσφορία του πεπτικού συστήματος (καούρες).

Μια κάλτσα και λίγο ρύζι
Έχει το παιδί στομαχόπονο και δεν έχετε θερμοφόρα; Μια κάλτσα γεμάτη ρύζι μπορεί να αντικαταστήσει να καταπραΰνει τον πόνο στην κοιλιά ή και τον αυχένα του παιδιού.
Γεμίζετε λοιπόν μια κάλτσα με ρύζι τη δένετε με ένα κορδόνι και τη ζεσταίνετε λίγο στο φούρνο ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Προσοχή ζεσταίνετε έως ότου η κάλτσα είναι ζεστή στην αφή! Μετά την εφαρμόζετε στην πληγείσα περιοχή.

Ελαιόλαδο
Η μολύνσεις στα αυτιά είναι πολύ συχνό φαινόμενο στα παιδιά. Οι περισσότεροι από εμάς καταφεύγουμε στα συνταγογραφούμενα φάρμακα για να κατευνάσουμε τους ομολογουμένως δυνατούς πόνους. Υπάρχουν όμως τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίζετε χωρίς να εγκαταλείψετε το σπίτι. Το κλειδί είναι η εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων έως και 20 λεπτά για να μειωθεί η φλεγμονή του εσωτερικού αυτιού. Οι ζεστές κομπρέσες μπορούν να γίνουν με ζεστό (στην αφή) λάδι.

Arnica
Η ιδανική λύση για να γιατρέψετε μελανιές, στραμπουλήγματα και πληγές σε παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω. Δύο – με τρεις επαλείψεις την ημέρα είναι αρκετές.
Η άρνικα επουλώνει μελανιές ή  χτυπήματα στους μύες γιατί τα ενεργά συστατικά του είναι αποτελεσματικοί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τον μούδιασμα πόνο από την αρθρίτιδα. Στα καταστήματα με φυτικά προιόντα θα το βρείτε συχνά συνδιασμένο με αλόη. Πριν κάνετε επάλειψη βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχουν πληγές στην στο δέρμα του παιδιού

Σε κάθε περίπτωση μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή να επισκεφθείτε το πλησιέστερο νοσοκομείο.