Print this page

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για επιδημία ιλαράς και στην Ελλάδα!

Η χώρα μας βγήκε από τη λίστα όσων θεωρούνται ότι δεν απειλούνται πλέον από την ασθένεια.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν μπορεί πια να αποκλειστεί η επανεμφάνιση της ιλαράς σε χώρες της Ευρώπης όπου θεωρούνταν υπό εξαφάνιση.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 υπήρξαν 89.994 κρούσματα ιλαράς σε 48 ευρωπαϊκές χώρες, αριθμός υπερδιπλάσιος του αντίστοιχου περσινού (44.175), αλλά και μεγαλύτερος από αυτόν που αφορούσε συναλικά τα κρούσματα του 2018 (84.462).

Ο ΠΟΥ προσθέτει στην έκθεσή του ότι βάσει των δεδομένων για το 2018, πλέον παύει να θεωρεί το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Τσεχία και την Αλβανία χώρες όπου η ασθένεια έχει «εξαλειφθεί». Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκαν 953 κρούσματα το 2018 (και άλλα 489 από την 1η Ιανουαρίου 2019), στην Ελλάδα 2.193 (28), στην Αλβανία 1.466 (475) και στην Τσεχία 217 (569).

Όπως δήλωσε η Kate O' Brien, διευθύντρια του τμήματος του ΠΟΥ το οποίο είναι αρμόδιο γα την ανοσοποίηση και τα εμβόλια, αιτία του προβλήματος είναι η ανεπάρκεια των εθνικών συστημάτων υγείας αλλά και στην παραπληροφόρηση για τα εμβόλια.

«Βλέπουμε την παραπληροφόρηση [για τα εμβόλια] ως μεγεθυνόμενη απειλή», είπε. «Καλούμε τις εταιρείες που διαθέτουν ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, τις κοινότητες, τους ηγέτες, τους ανθρώπους που τοποθετούνται δημόσια, να εξασφαλίσουν ότι δίνουν ακριβείς, έγκυρες, επιστημονικά αξιόπιστες πληροφορίες»,

Σύμφωνα με σχετική διεθνή έρευνα που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη στα εμβόλια είναι υψηλότερη στις φτωχότερες χώρες, αλλά μειώνεται στις πλουσιότερες, όπου διαδίδεται ο σκεπτικισμός. Το «αντιεμβολιαστικό» κίνημα, που έχει ενισχυθεί σε πολλές αναπτυγμένες χώρες υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο για την ιλαρά και τον αυτισμό -κάτι που ο ΠΟΥ έχει διαψεύσει επανειλημμένα. 

Επιπλέον, μια νέα μεγάλης έκτασης έρευνα που διήρκεσε όλο την προηγούμενη δεκαετία δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο για την ιλαρά και την εμφάνιση αυτισμού. Διαβάστε περισσότερα εδώ...