Print this page

Τι μπορεί να φάει ένα παιδί όταν έχει διάρροια;

Και τι να αποφεύγει.

Τα σχολεία άνοιξαν και μαζί τους ξεκίνησε η εποχή των ιώσεων! Μερικές από τις πιο δυσάρεστες για γονείς και παιδιά είναι αυτές που στα συμπτώματά τους περιλαμβάνεται η διάρροια. Εκτός από τον κίνδυνο αφυδάτωσης, η διάρροια προκαλεί εξάντληση στο παιδί αλλά και δουλειά για τους γονείς που πρέπει να καθαρίζουν λερωμένα ρούχα. Η σωστή διατροφή, κατάλληλη για την περίσταση, είναι σημαντική προκειμένου να ξεπεράσει το παιδί το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό.

Τι προκαλεί τη διάρροια

Πρόκειται για κάτι αρκετά συνηθισμένο στα παιδιά και μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες, όπως δηλητηρίαση, μικροβιακή λοίμωξη, ίωση ή ακόμα και λάθος διατροφή (π.χ. όταν το παιδί πιει πολλούς χυμούς). Συχνά, συνοδεύεται από εμετούς, όμως ευτυχώς συνήθως είναι κάτι που δεν κρατάει για πολλές μέρες.

Τι μπορεί να φάει το παιδί που έχει διάρροια

Όταν δεν συνυπάρχουν και εμετοί, η επιλογή των κατάλληλων τροφών μπορεί να είναι το κλειδί για να ηρεμήσει το γαστρεντερικό σύστημα και να αποκατασταθεί άμεσα το πρόβλημα, Οι ιδανικές τροφές είναι όσες επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης. Προτιμήστε τρόφιμα ουδέτερα σε γεύση, δηλαδή όχι όξινα, λιπαρά ή με έντονα αρώματα. Μερικές καλές ιδέες είναι το ρύζι, οι φρυγανιές, το μήλο και η μπανάνα. Επίσης, μπορούν να τρώνε σε μικρή ποσότητα πατάτες και γιαούρτι. Τέλος, μια ελαφριά σούπα, όπως η κοτόσουπα φτιαγμένη χωρίς την πέτσα, με λίγο μακαρονάκι είναι καλή επιλογή. Μην ξεχνάτε επίσης ότι το παιδί πρέπει να πίνει πολύ νερό, προκειμένου να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Δίνετε στο παιδί κάτι να πιει κάθε μία ώρα και μετά από κάθε περιστατικό διάρροιας.

Διαβάστε κι εδώ τι πρέπει να τρώει (και τι να μην τρώει) ένα παιδί όταν έχει ίωση...

Τι πρέπει να αποφεύγει

Κάποιες τροφές μπορεί να είναι υγιεινές και θρεπτικές αλλά να αντενδείκνυνται για την περίπτωση. Τέτοιες είναι το γάλα, ο χυμός φρούτων, τα ξερά φρούτα αλλά και η ποικιλία φρέσκων. Σίγουρα, θα πρέπει να αποφεύγονται οι τροφές που συνιστώνται σε περίπτωση δυσκοιλιότητας, όπως τα δαμάσκηνα.