Print this page

Τι είναι η πηγή, το μαλακό σημείο στην κορυφή του κεφαλιού του μωρού;

Ποιος ο ρόλος της στην ανάπτυξη του βρέφους και τι να προσέξετε.

Όταν ένα μωρό γεννιέται και για τους πρώτους μήνες της ζωής του υπάρχει στο επάνω μέρος του κρανίου του ένα πολύ μαλακό και ευαίσθητο σημείο που ονομάζεται «πηγή».Μοιάζει σαν ένα σχεδόν στρογγυλό σημείο που δεν καλύπτεται από οστό αλλά μόνο από δέρμα και είναι εξαιρετικά απαλό στην αφή. Συχνά, μάλιστα, δείχνει να πάλλεται στο ρυθμό του καρδιακού παλμού του μωρού.

Το είναι η πηγή;

Κατά τη γέννησή του, το κρανίο του μωρού δεν είναι πλήρως σχηματισμένο. Προς το παρόν, αποτελείται από πολλά διαφορετικά οστά ανάμεσα στα οποία υπάρχουν κενά, τα οποία ονομάζονται πηγές. Στην πραγματικότητα, τα βρέφη έχουν συνήθως δύο: αυτήν στο επάνω μέρος του κεφαλιού και άλλη μία στο κάτω πίσω μέρος του κεφαλιού. Η δεύτερη κλείνει μέσα στους πρώτους μήνες από τη γέννηση, ενώ η πρώτη μπορεί να χρειαστεί να περάσει έως και 1,5 χρόνος έως ότου κλείσει εντελώς. Οι πηγές καλύπτονται από μια σκληρή μεμβράνη που προστατεύει τους μαλακούς ιστούς και τον εγκέφαλο.

Για ποιο λόγο υπάρχει η πηγή;

Δεν πρόκειται μόνο για έναν, αλλά για πολλούς, διαφορετικούς:

Διευκολύνει το πέρασμα από τα γενετικό κανάλι κατά τον τοκετό. Σε έναν φυσιολογικό τοκετό το κεφάλι εξέρχεται πρώτο, πράγμα που σημαίνει ότι το γενετικό κανάλι δεν έχει διασταλεί εντελώς όταν αυτό περνάει. Αυτά τα κενά ανάμεσα στα οστά του κρανίου επιτρέπουν στο μωρό να βγει από τη μήτρα με ασφάλεια, χωρίς να προκληθούν κακώσεις στο κεφάλι, εξαιτίας της πίεσης. Έτσι, προστατεύεται ο εγκέφαλός του από τυχόν τραύμα.

Προφυλάσσει σε περίπτωση χτυπημάτων. Τους πρώτους μήνες της ζωής του, οι μύες της σπονδυλικής στήλης δεν έχουν αναπτυχθεί επαρκώς, με αποτέλεσμα το παιδί να μην μπορεί να στηρίξει καλά το κεφάλι του και να σκουντουφλάει συχνά. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, οι πηγές λειτουργούν προστατευτικά, απορροφώντας τους κραδασμούς και εξασφαλίζοντας ότι ο εγκέφαλος δεν επηρεάζεται από αυτά τα χτυπήματα.

Διευκολύνει την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος στα μωρά συνεχίζει να αναπτύσσεται με έντονους ρυθμούς και μετά τη γέννηση. Οι πηγές του επιτρέπουν να αλλάζει σε μέγεθος και σχήμα χωρίς να πιέζεται από τα οστά του κρανίου.

 

Τι να προσέξετε

Οι πηγές, εκτός από τους άλλους ρόλους που αναφέρθηκαν, εξυπηρετούν ιδιαίτερα τους νέους γονείς ως πολύ καλές ενδείξεις της υγείας του μωρού. Προσέξτε καθημερινά την πηγή στην κορυφή του κεφαλιού και βεβαιωθείτε ότι δεν είναι...

...βυθισμένη. Αυτό ενδέχεται να είναι ένδειξη αφυδάτωσης ή και έλλειψης πρωτεΐνης, στην περίπτωση που το παιδί δεν τρέφεται επαρκώς.

...διογκωμένη: Μπορεί να είναι ένδειξη ύπαρξης υγρού στην περιοχή γύρω από τον εγκέφαλο, αυξημένης ενδοκρανιακής πίεσης (ενδεχομένως από τραύμα ή λοίμωξης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να ζητήσετε τη συμβουλή του παιδιάτρου ο οποίος έτσι κι αλλιώς ελέγχει την κατάσταση της πηγής σε κάθε παιδιατρικό έλεγχο.