Print this page

Αιμορραγία στην εγκυμοσύνη | Πότε είναι ανησυχητική;

Ποια είναι τα αίτια που μπορεί να την προκαλέσουν και πότε πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα στο γιατρό μας;

Είναι λογικό να τρομοκρατείστε στην ιδέα ότι μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε αιμορραγία ενώ είστε έγκυος, όμως σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν είναι κάτι ανησυχητικό ούτε αποτελεί ένδειξη κάποιου προβλήματος. Η αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες και ο μόνος αρμόδιος για να σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες είναι ο γυναικολόγος σας. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με την American Pregnancy Association, είναι:

Στην αρχή της κύησης:

- Εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα. Συμβαίνει 6 ως 12 μέρες μετά την σύλληψη. Συνήθως δεν καθόλου έντονη -μόνο λίγες σταγόνες για μερικές ώρες- ενώ κάποιες γυναίκες μπορεί να συνεχίσουν να βλέπουν λίγο αίμα για μία-δυο μέρες.

- Λοίμωξη στον κόλπο ή το ουροποιητικό σύστημα.

- Ελαφρά αιμορραγία μετά το σεξ μπορεί να προκληθεί λόγω της αυξημένης ευαισθησίας του κόλπου σ' αυτή τη φάση της ζωής μιας γυναίκας.

Προς το τέλος της κύησης

- Αποκόλληση πλακούντα. Η αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε πρόωρη απόσπαση του πλακούντα από τα τοιχώματα της μήτρας. Πρόκειται για μια επιπλοκή που αφορά περίπου το 1% των κυήσεων και τις περισσότερες φορές προκύπτει τις τελευταίες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Εκτός από αιμορραγία συνοδεύεται και από πόνο. Αυξημένες πιθανότητες να συμβεί υπάρχουν όταν δεν είναι η πρώτη εγκυμοσύνη της γυναίκας, εάν υπήρξε αποκόλληση πλακούντα και σε παλαιότερη εγκυμοσύνη, όταν η ηλικία της μητέρας είναι πάνω από 35 ετών, όταν υπάρχει υπέρταση ή εάν προκύψει κάποιος τραυματισμός στην κοιλιά. 

- Προδρομικός πλακούντας. Πρόκειται για τον πλακούντα που προσφύεται  χαμηλά στη μήτρα και καλύπτει κατά ένα μέρος ή εξολοκλήρου το τραχηλικό στόμιο. Συμβαίνει σε 1 στις 200 εγκυμοσύνες και τις περισσότερες φορές δεν συνοδεύεται από πόνο. Οι γυναίκες που έχουν πιο πολλές πιθανότητες να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι όσες έχουν γεννήσει στο παρελθόν με καισαρική ή έχουν κάνει άλλου είδους χειρουργεία στη μήτρα και όσες είναι έγκυες σε δίδυμα ή τρίδυμα.

- Πρόωρος τοκετός. Σε κάποιες περιπτώσεις, η κολπική αιμορραγία είναι ένδειξη τοκετού, καθώς η βλέννη που καλύπτει το τραχηλικό στόμιο αρχίζει να διαλύεται μερικές εβδομάδες πριν τον τοκετό. Εάν ωστόσο συμβεί σε νωρίτερο στάδιο της κύησης (πριν την 37η εβδομάδα) τότε μιλάμε για πρόωρο τοκετό και απαιτείται άμεση ιατρική παρέμβαση. Άλλες ενδείξεις πρόωρου τοκετού είναι πόνος ή αίσθημα πίεσης χαμηλά στην κοιλιά, κολπικές εκκρίσεις, πόνος στη μέση, στομαχικές κράμπες, «πέτρωμα» της κοιλιάς ή τακτικές συσπάσεις.

Σε περίπτωση αιμορραγίας:

- Να φοράτε πάντα σερβιέτα -ακόμα κι αν η αιμορραγία είναι πάρα πολύ μικρή- ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε την ποσότητα και το είδος του αίματος.

- Να μην βάζετε ποτέ ταμπόν και να μην κάνετε σεξ όσο διαρκεί η αιμορραγία.

- Να ενημερώσετε άμεσα το γυναικολόγο σας. Εάν η αιμορραγία εμφανιστεί στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο ή εάν συνοδεύεται από έντονο πόνο, είναι σκόπιμο να μεταφερθείτε άμεσα σε κλινική για να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις.