Print this page

Το παιδί είχε ίωση. Πότε μπορεί να πάει ξανά στο σχολείο;

Πόσες μέρες συνιστούν οι ειδικοί να μείνει το παιδί στο σπίτι για να μην κολλήσει τα άλλα παιδιά και να μην ξανακυλήσει, ανάλογα με την περίσταση.

Όπως θα σας έχουν ήδη ενημερώσει από τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο, τα παιδιά που έχουν συμπτώματα ιώσεων, όπως πυρετό, βήχα, εμετούς κ.λπ. θα πρέπει να μένουν στο σπίτι για το καλό το δικό τους και των άλλων παιδιών, μέχρι να γίνουν καλά. Πότε όμως ένα παιδί είναι πλέον αρκετά καλά για να πάει ξανά στο σχολείο, χωρίς να κινδυνεύει να ξανακυλήσει ή να κολλήσει τους συμμαθητές του; Η απάντηση εξαρτάται από την ίωση  που το ταλαιπωρούσε.

Εάν είχε πυρετό

Εφόσον έχουν περάσει 24 ώρες από την τελευταία φορά που το παιδί έκανε πυρετό, είναι ασφαλές να πάει ξανά στο σχολείο -αν και τα περισσότερα τηρούν μια πολιτική 48 ωρών, δηλαδή ζητούν τα παιδιά να επιστρέφουν όταν είναι δύο συνεχόμενες μέρες απύρετα. Θα πρέπει όμως να εξασφαλίσετε ότι το παιδί έχει αρχίσει ξανά να πίνει υγρά όπως συνήθως. Εάν λοιπόν βλέπετε ότι πρέπει να το πιέσετε για να πιει νερό ενώ δεν θέλει, είναι σκόπιμο να το κρατήσετε άλλη μία μέρα στο σπίτι.

Εάν είχε γαστρεντερικές διαταραχές

Σε κάθε περίπτωση, ένα παιδί που δεν μπορεί να συγκρατήσει το φαγητό στο στομάχι του (κάνει εμετούς) ή έχει υπερβολικά συχνές και υδαρείς κενώσεις (διάρροια) θα πρέπει να μείνει στο σπίτι. Πρόκειται για ενδείξεις γαστρεντερίτιδας, η οποία μπορεί να έχει προκληθεί από πολλούς παράγοντες. Εάν μιλάμε για ιογενή γαστρεντερίτιδα, τότε είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και είναι εύκολο να κολλήσουν όποιοι έρθουν σε επαφή μαζί του. Για να επιστρέψει στο σχολείο, το παιδί θα πρέπει να έχει αρχίσει να τρέφεται κανονικά και να μην έχει κάνει εμετό ή διάρροια για τουλάχιστον 24 ώρες.

Εάν είχε δερματικά εξανθήματα ή επιπεφυκίτιδα

Στην περίπτωση που τα εξανθήματα οφείλονται σε κάποιο δερματικό παράσιτο και απαιτεί φαρμακευτική αντιμετώπιση είναι σκόπιμο να έχετε χρησιμοποιήσει το φάρμακο που θα σας δώσει ο γιατρός για 24 ώρες πριν επιστρέψει το παιδί στο σχολείο ή τον παιδικό. Για εξανθήματα που οφείλονται σε ιούς, όπως για παράδειγμα ο ιός Κοξάκι, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να εξαφανιστούν για να πάει πάλι στο σχολείο. Ο κανόνας των 24 ωρών ισχύει και για τις οφθαλμολογικές μολύνσεις: χρησιμοποιήστε τις αντιβιοτικές οφθαλμικές σταγόνες για μία μέρα πριν επιστρέψει το παιδί στο σχολείο.

Εάν βήχει, έχει συνάχι και φταρνίζεται

Τις περισσότερες φορές, τα κρυολογήματα αφήνουν για μέρες κάποια από αυτά τα συμπτώματα, ακόμα κι αφού περάσουν. Ένας ήπιος βήχας κι ένα απλό συνάχι (χωρίς πυρετό) δεν είναι λόγοι να κρατήσετε το παιδί στο σπίτι. Παρόλο που τα κρυολογήματα είναι κολλητικά, μπορεί να μεταδοθούν ακόμα και μία έως δύο εβδομάδες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, οπότε είναι δύσκολο να κρατήσουμε το παιδί στο σπίτι για τόσο πολύ. Εάν όμως ο βήχας είναι δυνατός και επίμονος και οι ρινικές εκκρίσεις βλεννώδεις, τότε καλό είναι να επισκεφθείτε τον παιδίατρο και να κάνετε μερικές απουσίες από το σχολείο.

Φυσικά, όπως πάντα, ο γιατρός σας ξέρει καλύτερα και είναι ο μόνος αρμόδιος να σας δώσει τις συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε.