Print this page

Τι πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι γονείς για τον κοροναϊό

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να ανησυχούμεγια έναν ιό που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των δελτίων ειδήσεων παγκοσμίως. Ωστόσο, το καλύτερο είναι να ενημερωθούμε για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με σοβαρότητα και ψυχραιμία. Να λοιπόν τι πρέπει να γνωρίζουμε εμείς οι γονείς:

Δεν υπάρχει λόγος να παθαίνουμε πανικό

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Ογρναισμό Υγείας, η εμφάνιση του κοροναϊού είναι σαφώς κάτι που προκαλεί παηκόσμια ανησυχία, όπως δεν βρίσκεται –ακόμα, τουλάχιστον- σε επίεπδα παγ΄κοσμιου συναγερμού. Όλες οι χώρες εργάζονται σκληρά για να βρούν λύση στο πρόβλημα –κάτι που ελπίζουν ότι θα συμβεί πριν αρχίσουν να κρούσματα να πολλαπλασιάζονται σημαντικά.

Δεν έχουν αναφερθεί θανατηφόρα κρούσματα σε παιδιά

Μέχρι στιγμής, το νεότεοο θανατηφόρο κρούσμα που έχει καταγραφεί ήταν ένας άντρας 36 ετών. Τα περισσότερα σοβαρά περιστατικά στην κίνα αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ έχουν προσβληθεί περισσότεροι άντρες παρά γυναίκες.

Η οικογένεια των κοροναϊών δεν είναι κάτι καινούριο

Σύμφωνα με το κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) η πλειοψηφία των ανθρώπων θα προσβληθεί από κάποιον κοροναϊό στην διάρκεια της ζωής τους. Οι περισσότεροι από τους ιούς που ανήκουν σ’ αυτή την οικογένεια προκαλού μέτριας έντασης κοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, που μοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα. Υπάρχουν όμως και τέτοιου είδους ιοί που προκαλουν σοβαρότεες καταστάσεις, Στην ίδια οικογένεια ανήκουν και οι ιοί SARS και MERS. Ο συγκεκριμένος κοροναϊός για τον οποίο γίνεται λόγος σήμερα είναι μια καινούρια μορφή του ιού και εκτιμάται ως σοβαρός. Καθώς τα συμπτώματά του μοιάζουν πολύ με της εποχικής γρίπης είναι δύσκολο να γίνει σωστή καταγραφή των περιστατικών.

Υπάρχει ειδική εξέταση που αναγνωρίζει τον ιό

Στην περίπτωση που προκύψει κρούσμα με συμπτώματα που παραπέμπουν στον κοροναϊό, στπέλνεται στα εργαστήρια δείγμα –στην Ελλάδα αρμόδιο είναι το Ινστιτούτο Παστέρ- και η αναγνώριση του ιού γίνεται μέσα σε 24 ώρες.

Υπάρχουν τρόποι πρόληψης

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για να προστατευτούμε από τον κοροναϊό αρκεί να πάρουμε τα απλά μέτρα πρόληψης που ισχύουν για κάθε είδους ιό που προσβάλει το αναπνευστικό, όπως:

- Πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι, φροντίζοντας ώστε η διαδικασία να κρατάει τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Διαβάστε κι εδώ πώς να πλένετε σωστά τα χέρια σας..

- Αποφεύγουμε να αγγίξουμε με τα χέρια τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα που αποτελούν τις βασικές πύλες εισόδου ενός ιού στον οργανισμό μας.

- Αποφεύγουμε τη στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα όπως ήχα, πυρετό μυαλγίες κ.λπ.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι ο συγκεκριμένος ιός θα μας απασχολεί πιθανότατα για μήνες, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πανικοβληθούμε ή να ζούμε όλο αυτό το διάστημα με φόβο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πάρουμε μερικά απλά βασικά προληπτικά μέτρα και όλα θα πάνε καλά.