Print this page

Γιατί τα παιδιά δεν κολλάνε τον κορονοϊό;

Ή, αν κολλήσουν, περνάνε την ίωση πολύ ελαφριά;

Η εξάπλωση του κορονοϊού σε όλο τον πλανήτη έχει προκαλέσει, όπως είναι λογικό, ιδιαίτερη ανησυχία σε όλους. Ωστόσο, οι ειδικοί, καθώς επεξεργάζονται τα στοιχεία που έχουν συλλέξει μέχρι στιγμής, έχουν κάποια πού καθησυχαστικά νέα για τους γονείς.

Φαίνεται πως παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα του ιού σε όλο τον κόσμο πλησιάζουν τις 100.000, οι σχετικές αναφορές θέλουν μόνο τα 100 από αυτά να αφορούν σε παιδιά! Επιπλέον, όπως δείχνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA και χαρτογράφησε τις νοσηλείες των ασθενών του ιού στην Κίνα, μόνο 9 παιδιά είχαν κολλήσει από άλλο μέλος της οικογένειας και κανένα από αυτά δεν παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές. Τα παιδιά σε γενικές γραμμές περνάνε την ίωση με χαμηλό πυρετό, βήχα και άλλα ήπια συμπτώματα του αναπνευστικού, κάπως σαν ένα απλό κρυολόγημα.

Γιατί ο κορονοϊός δεν απειλεί τα παιδιά

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς το λόγο για τον οποίο ο ιός δεν «προτιμά» τα παιδιά, εκτιμούν όμως ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκείνα διαθέτουν περισσότερα αντισώματα από τους ενήλικες. «Τα παιδιά έχουν περάσει πολλές μορφές κορονοϊών, όπως αυτές που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα», αναφέρουν οι New York Times «Και τα παιδιά κολλούν συνεχώς κρυολογήματα, ιδίως εάν πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό ή το σχολείο. Ενδέχεται λοιπόν να έχουν αναπτύξει κάποιου είδους ανοσία σε παρόμοιους ιούς που κυκλοφορούν ευρέως ανάμεσα στους πληθυσμούς των παιδιών, ενώ αντίθετα, τα αντισώματα στους ενήλικες που είχαν περάσει τέτοιες ιώσεις όταν ήταν παιδιά είναι πλέον μειωμένα».

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί καθησυχάζουν και τις εγκύους, αφού δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που δείχνουν ότι είτε οι ίδιες είτε τα έμβρυα έχουν αυξημένες πιθανότητες για σοβαρές επιπλοκές από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, εννέα έγκυες που κόλλησαν τον ιό κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης τους, γέννησαν με καισαρική και τόσο οι ίδιες όσο και τα παιδιά τους είναι υγιείς.

Προς το παρόν, λοιπόν, ο κορονοϊός φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνος στους ηλικιωμένους ενήλικες που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας.