Print this page

Πώς να χρησιμοποιείτε σωστά το αντισηπτικό χεριών

Για να είναι πιο αποτελεσματικό ενάντια στους ιούς. 

Οι ειδικοί συνιστούν να πλένουμε καλά τα χέρια μας προκειμένου να μειώσουμε τις πιθανότητες να προσβληθούμε από τον κορονοϊό –αλλά και από οποιονδήποτε άλλο ιό- είτε με νερό και σαπούνι είτε, όταν αυτά δεν είναι διαθέσιμα, με αντισηπτική λοσιόν. Όμως πόσο σίγουροι είστε ότι τη χρησιμοποιείτε σωστά; Το πιο συχνό λάθος που κάνουν μικροί και μεγάλοι όταν καθαρίζουν τα χέρια τους με αντισηπτική λοσιόν είναι ότι το κάνουν πολύ γρήγορα, αφού συνήθως:

- Ρίχνουν μια μικρή ποσότητα λοσιόν στα χέρια και το απλώνουν μόνο στις παλάμες.

- Ρίχνουν μια μικρή ποσότητα στα χέρια και τα τινάζουν μέχρι να στεγνώσει χωρίς να το εφαρμόζουν σε όλη την επιφάνειά τους.

- Ρίχνουν μκα μικρή ποσότητα και τρίβουν τα χέρια για 3 δευτερόλεπτα.

Όμως, για να είναι αποτελεσματικό το αντισηπτικό το «κλειδί» είναι να το απλώσουμε παντού και να τρίψουμε κάθε επιφάνεια. Το τρίψιμο είναι σημαντικό προκειμένου ο ιός που μπορεί να υπάρχει πάνω στα χέρια μας να ανασηκωθεί και να απομακρυνθεί.

Ένα ακόμα συχνό λάθος είναι ότι η ποσότητα που χρησιμοποιούμε είναι μικρότερη από την ενδεδειγμένη. Για να είστε σίγουροι ότι έχετε απλώσει αρκετό αντισηπτικό υπολογίστε περίπου ποσότητα ίση με ένα κέρμα του ενός ευρώ.

Έτσι θα χρησιμοποιήσετε σωστά το αντισηπτικό

- Απομακρύνετε από τα χέρια σας κάθε οργανική ύλη, όπως χώμα ή βρωμιά τινάζοντάς τα καλά.

- Απλώστε ποσότητα ίση με ένα κέρμα του ενός ευρώ στην παλάμη σας.

- Τρίψτε καλά τα χέρια μεταξύ τους, φροντίζοντας να απλωθεί η λοσίον σε κάθε σημείο της επιφάνειας και των δύο, όπως ανάμεσα στα δάχτυλα και γύρω από τα νύχια. Συνεχίστε το τρίψιμο για 30 δευτερόλεπτα ώστε η επιδερμίδα σας να απορροφήσει πλήρως το προϊόν και να στεγνώσει εντελώς. Μην ακουμπήσετε το φαγητό σας ή οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια πριν τα χέρια σας στεγνώσουν τελείως.

Διαβάστε κι εδώ πώς θα φτιάξετε τη δική σας αντισηπτική λοσιόν, εάν δεν βρίσκετε στα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ…