Print this page

5 τρόποι να κινούνται τα παιδιά περισσότερο, όταν δεν μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι

Εύκολες και διασκεδαστικές ιδέες που δεν απαιτούν πολύ χώρο.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από κίνηση όχι μόνο για να εκτονώνουν την ενέργειά τους αλλά και επειδήη φυσική άσκηση είναι απαραίτητη για την καλή υγεία και την ανάπτυξή τους. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως παιδική παχυσαρκία, φτωχές γνωστικές επιδόσεις και, φυσικά, γκρίνια! Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να κινούνται κάθε μέρα. Λάβετε υπόψη ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται τουλάχιστον 180 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την ημέρα, ενώ όσα είναι από πέντε έως 17 ετών έχουν ανάγκη από 60 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την ημέρα.

Πώς μπορούμε όμως να εξασφαλίσουμε αυτή τη φυσική δραστηριότητα αυτές τις μέρες που Μένουμε Σπίτι; Σίγουρα, μία λύση είναι να φροντίζουμε τα παιδιά να βγαίνουν μαζί μας για σωματική άσκηση λίγα λεπτά κάθε μέρα. Αναγκαστικά όμως θα πρέπει να κινούνται περισσότερο και μέσα στο σπίτι. Ελπίζουμε ότι οι ιδέες που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να γυμναστείτε οικογενειακώς και ταυτόχρονα θα σας διασκεδάσουν:

Μάθημα χορού

Όλοι λατρεύουν να χορεύουν –και τα παιδιά ακόμα περισσότερο. Για να κάνετε ένα πάρτι στο σπίτι δεν χρειάζεστε τίποτα περισσότερο από το να βάλετε να παίζουν τα αγαπημένα σας τραγούδια και να σηκωθείτε από τον καναπέ. Extra tip για να αξιοποιήσετε περισσότερο το παιχνίδι αυτό: ορίστε έναν κανόνα σύμφωνα με τον οποίο θα χορεύετε όλοι όταν παίζει η μουσική και όταν σταματάει (κάποιος πρέπει να παίξει το ρόλο του…dj) θα σταματάτε να κινήστε εντελώς. Αυτή η παραλλαγή θα βοηθήσει τα μικρά παιδιά να μάθουν να ακολουθούν οδηγίες –μια δεξιότητα που θα τους φανεί πολύ χρήσιμη.

Βόλεϊ με μπαλόνι

Μια μπάλα μέσα στο σαλόνι είναι σίγουρα κάτι που δεν θέλετε να δείτε, όμως τα μπαλόνια είναι εξίσου διασκεδαστικά και πολύ πιο ασφαλή. Ορίστε ένα σημείο που θα αποτελεί το «φιλέ» (θα μπορούσε να είναι η νοητή γραμμή που ενώνει δύο καρέκλες για παράδειγμα) πάρτε θέσεις και φροντίστε το μπαλόνι να μην ακουμπήσει στο πάτωμα. Μπορείτε να κάνετε το παιχνίδι ακόμα πιο «δύσκολο» εάν ορίσετε ότι οι παίχτες μπορούν να πετούν το μπαλόνι μόνο με κεφαλιές.

Γυμναστική με ένα βιβλίο

Κάντε πιο δραστήρια την ώρα του παραμυθιού ζητώντας από τα παιδιά να σηκώνονται από τον καναπέ και να κάνουν μια άσκηση (π.χ. να πηδάνε τεντώνοντας χέρια και πόδια όσο πιο μακριά μπορούν) κάθε φορά που θα διαβάζετε μέσα από το βιβλίο μια συγκεκριμένη λέξη. Εάν για παράδειγμα διαβάζετε την Κοκκινοσκουφίτσα, μπορείτε να επιλέξετε τη λέξη «λύκος» ή τη λέξη «σπίτι» εάν το παραμύθι είναι τα Τρία Γουρουνάκι ή όποια άλλη λέξη εμφανίζεται συχνά στο βιβλίο που έχετε επιλέξει.

Χούλα χουπ

Εάν διαθέτετε αρκετό χώρο ανάμεσα στα έπιπλά σας ώστε να μπορεί το παιδί να γυρίζει τη στεφάνη στη μέση του χωρίς να προκαλεί ζημιές, το χούλα χουπ είναι μια εξαιρετική άσκηση εσωτερικού χώρου που ενδυναμώνει τους μύες του κορμού. Για να γυμνάσετε και τα χέρια δοκιμάστε την παραλλαγή όπου η στεφάνη γυρίζει γύρω από το μπράτσο.

Καλοκαίρι για πάντα

Ονειρευτείτε από τώρα τις μέρες του καλοκαιριού που θα πηγαίνετε στη θάλασσα και μιμηθείτε κάποιες από τις κινήσεις που θα κάνετε εκεί. Για παράδειγμα, ζητήστε από τα παιδιά να «κολυμπήσουν» ξαπλωμένα μπρούμυτα πάνω στο κρεβάτι, κάνοντας τις κινήσεις των ποδιών και  των χεριών ή δείξτε τους πώς περπατάνε τα καβούρια, αλλά κάπως…ανάποδα! Ζητήστε τους να ξαπλώσουν ανάσκελα στο πάτωμα, να στηριχτούν στα πέλματα και τις παλάμες τους και να μετακινηθούν στο χώρο. Για ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση, ζητήστε τους να το κάνουν ενώ ισορροπούν ένα αντικείμενο επάνω στην κοιλιά τους!