Print this page

Κορονοϊός | Πρέπει να φοράνε μάσκες τα παιδιά;

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας για βρέφη και παιδιά από  τον Covid 19.

Οι πληροφορίες για τη χρήση χειρουργικής ή άλλου τύπου υφασμάτινης μάσκας ως μέσο πρόληψης και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού εξακολουθούν να είναι συγκεχυμένες. Έτσι δεν είναι, ακόμα τουλάχιστον, σαφές εάν είναι σκόπιμο να φοράμε μάσκα για τον κορονοϊό ή όχι. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι επίσημοι φορείς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Αμερικανικό κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC), αλλά και οι Έλληνες ειδικοί συνιστούν τη χρήση μάσκας για όσους πρέπει να κυκλοφορήσουν σε κλειστούς χώρους όπου ενδέχεται να έρθουν σε στενή επαφή (δηλαδή να βρεθούν σε απόσταση μικρότερη από 1,5-2 μέτρα) με άλλους.

Τι γίνεται όμως με τα μωρά και τα παιδιά; Στη δική τους περίπτωση, οι οδηγίες των ειδικών είναι ξεκάθαρες: σύμφωνα με το CDCοι μάσκες προσώπου δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε παιδιά ηλικίας 2 ετών και κάτω! Ο λόγος δεν είναι μόνο ότι δεν προσφέρουν αποτελεσματική προστασία αλλά κυρίως ότι μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους!

Οι αεραγωγοί των μωρών είναι μικρότεροι από ό,τι των μεγαλύτερων παιδιών και των ενηλίκων, που σημαίνει ότι θα δυσκολεύονται να αναπνέουν φυσιολογικά μέσα από μία μάσκα. Επιπλέον, στην περίπτωση που νιώσουν ότι δεν μπορούν να πάρουν αρκετό οξυγόνο εξαιτίας της μάσκας, είναι δύσκολο για εκείνα να την αφαιρέσουν μόνα τους. Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος ασφυξίας (είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο τα μωρά δεν πρέπει να κοιμούνται σκεπασμένα με κουβέρτες –εάν η κουβέρτα καλύψει το πρόσωπό τους, δεν έχουν ακόμα την ικανότητα να την απομακρύνουν).

Άλλη μία παράμετρος που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι ότι υπάρχει το ενδεχόμενο οι μάσκες να περιλαμβάνουν μικρά κομμάτια τα οποία εάν αποκολληθούν μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό.

Είναι αποτελεσματικές οι μάσκες στα μεγαλύτερα παιδιά

Ακόμα κι όταν μιλάμε για παιδιά ηλικίας άνω των δύο ετών, η αποτελεσματικότητα της χρήσης μάσκας είναι αμφιλεγόμενη. Ο κύριος λόγος είναι ότι για να έχει νόημα η μάσκα θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο την εφαρμόζουμε και την αφαιρούμε και να μην ακουμπάμε ποτέ την εξωτερική πλευρά της, αφού εκεί συγκεντρώνονται οι ιοί και τα μικρόβια. Πόσο εύκολο είναι όμως να πείσεις ένα παιδί να μην ακουμπάει το πρόσωπό του, να μην προσπαθεί να βγάλει τη μάσκα για να μιλήσει ή να φάει κάτι ή να μην επιχειρεί να τη βάλει καλύτερα όταν νιώθει ότι δεν εφαρμόζει καλά χωρίς να πλύνει πρώτα σχολαστικά τα χέρια του; Όπως καταλαβαίνουμε, είναι μάλλον απίθανο! Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι όταν η μάσκα δεν χρησιμοποιείται σωστά, τότε μάλλον κάνει περισσότερο κακό από ό,τι καλό!

Διαβάστε κι εδώ πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για τον κορονοϊό...

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα βρέφη και τα παιδιά;

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης για όλους –και ιδιαίτερα για τα παιδιά- είναι να τηρούμε τους κανόνες της κοινωνικής απομάκρυνσης και της ατομικής υγιεινής. Αυτό πρακτικά σημαίνει να μην παίρνουμε μαζί μας τα παιδιά σε χώρους όπου μπορεί να βρεθούν σε μικρή απόσταση από άλλους ανθρώπους (π.χ. στο σούπερ μάρκετ) και να τους μάθουμε να πλένουν τακτικά και σχολαστικά τα χέρια τους .Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές, ο πλέον αρμόδιος να σας ενημερώσει είναι ο παιδίατρός σας. 

Διαβάστε κι εδώ πώς να διαχειριστείτε το φόβο για την πανδημία...