Print this page

Υφασμάτινες μάσκες | Κάθε πότε πρέπει να πλένονται και πώς

Η περιπέτεια με τον κορονοϊό μας έχει κάνει να υιοθετήσουμε νέες συνήθειες. Μια από αυτές είναι η χρήση μάσκας όταν πρέπει να βρεθούμε σε χώρους όπου η διατήρηση της απόστασης ασφαλείας από των 2 μέτρων από τους άλλους δεν είναι εφικτή. Σε ό,τι αφορά τη χρήση της μάσκας, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο την καθαρίζουμε είναι εξίσου σημαντικός με τον τρόπο που τη φοράμε. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση The Lancet, ο Covid-19 μπορεί να επιβιώσει στο εξωτερικό στρώμα μιας μάσκας ακόμα και έως 7 ημέρες! Οι χειροποίητες υφασμάτινες μάσκες που πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε, είναι καλύτερες από το να μη φοράμε τίποτα στην περίπτωση που είμαστε ασυμπτωματικοί φορείς, προκειμένου να προφυλλάξουμε τους άλλους- Δεν είναι όμως ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο να προστατέψουμε τον εαυτό μας, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι σχεδόν το 97% των παθογόνων σωματιδίων μπορούν να τις διαπεράσουν. Στην περίπτωση όμως που επιλέξουμε να τις φοράμε, είναι σημαντικό να τις καθαρίζουμε τακτικά και με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο!

Πώς καθαρίζουμε τις υφασμάτινες μάσκες

Μια υφασμάτινη μάσκα θα πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον μια φορά την ημέρα –πρακτικά, μετά από κάθε χρήση. Δεν ξεχνάμε ποτέ να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας πριν και μετά την εφαρμογή της και να μην ακουμπάμε το πρόσωπό μας. Επιπλέον, καλό είναι να μην την φοράμε για περισσότερη από μισή ώρα γιατί η αναπνοή μας αυξάνει την υγρασία στην επιφάνειά της, γεγονός που μειώνει την αποτελεσματικότητά της.

Για το πλύσιμο χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό με βάση το χλώριο ή άλλο απολυμαντικό συστατικό, τα οποία είναι πιο αποτελεσματικά στο να σκοτώνουν τα μικρόβια σε σχέση με τα κοινά απορρυπαντικά.

Μπορείτε να βάλετε τις μάσκες στο πλυντήριο –εφόσον είναι από υλικό που πλένεται στο πλυντήριο- στην πιο υψηλή θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ύφασμά τους. Σε κάθε περίπτωση όμως, η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 βαθμοί Κελσίου, αφού η εμπειρία από τους άλλους κορονοϊούς έχεις δείξει ότι σ’ αυτή καταστρέφονται.

Ένας άλλος τρόπος να απολυμάνετε τις υφασμάτινες μάσκες είναι να τις σιδερώσετε ή να τις βάλετε μέσα στο φούρνο για τουλάχιστον 20 λεπτά σε θερμοκρασία 160 βαθμών.

Στην περίπτωση που θέλετε να τις πλύνετε στο χέρι, βάλτε αρκετό σαπούνι ή απορρυπαντικό και τρίψτε καλά για τουλάχιστον 20 λεπτά με λίγο χλιαρό ή ζεστό νερό.

Στεγνώστε καλά με βοήθεια ζεστού αέρα πριν ξαναχρησιμοποιήσετε τη μάσκα.