Print this page

Πώς πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται τα παιδικά παιχνίδια την εποχή του Covid-19

Μειώστε τις πιθανότητες να εξαπλωθεί ο ιός μέσα στο σπίτι. 

Με τη πανδημία του κορονοϊού έγινε προτεραιότητα για όλους μας να διαφυλάξουμε τον εαυτό μας, την οικογένειά μας και το σπίτι μας από την επέλασή του. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να καθαρίζουμε και να απολυμαίνουμε σωστά τα αντικείμενα που ακουμπάμε συχνά –ανάμεσά τους και τα παιχνίδια των παιδιών. Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι άλλο είναι το »καθαρίζω» που αναφέρεται στην απομάκρυνση των βρωμιών κι άλλο το »απολυμαίνω» που αφορά την καταστροφή των παθογόνων μικροοργανισμών που μπορεί να βρίσκονται στην επιφάνεια των αντικειμένων.  Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά σας δεν θα έρχονται σε στενή επαφή με ιούς και μικρόβια.

Πώς καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε τα πλαστικά παιχνίδια

Μπορείτε να πλύνετε τα πλαστικά παιχνίδια, όπως αυτοκινητάκια, τουβλάκια, κουζινικά κλπ. Βυθίζοντάς τα μέσα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και σαπούνι. Τρίψτε τα με μια μικρή βούρτσα προκειμένου να φύγει η βρωμιά, ξεβγάλτε τα με καθαρό νερό και αφήστε τα να στεγνώσουν. Για να τα απολυμάνετε, γεμίστε μια λεκάνη με υγρό απολυμαντικό (στη συσκευασία θα βρείτε την αναλογία νερού και προϊόντος που πρέπει να χρησιμοποιήσετε), βάλτε μέσα τα παιχνίδια και αφήστε τα για λίγη ώρα. Στη συνέχεια, ξαβγάλτε με νερό και αφήστε τα να στεγνώσουν. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα περάσετε με ένα πανί το οποίο έχετε βουτήξει σε διάλυμα χλωρίνης ή άλλου απολυμαντικού. Στη συνέχεια, ξεβγάλτε τα με περνώντας τα ξανά με ένα πανί βρεγμένο με σκέτο νερό.

 

Διαβάστε κι εδώ πώς να καθαρίσετε σωστά κι αποτελεσματικά τα ρουχαλάκια του μωρού...

Πώς καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε τα παιχνίδια που έχουν πόρους ή μπαταρίες

Τι γίνεται όμως με τα παιχνίδια που δεν κάνει να βουτήξουμε σε νερό; Όσα παίρνουν μπαταρίες ή είναι από υλικό με πόρους ή άλλο που χαλάει στο νερό (όπως τα βιβλία ή τα ξύλινα παιχνίδια) καθαρίζονται με πανί που έχουμε βρέξει με ζεστό νερό. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα για να απομακρύνετε τις επίμονες βρωμιές και αφήστε τα να στεγνώσουν. Στη συνέχεια, βρέξτε ένα πανί με αντισηπτικό υγρό και περάστε με αυτό την επιφάνειά τους. Αφήστε για λίγη ώρα και ξεβγάλτε επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία βρέχοντας αυτή τη φορά το πανί μόνο με νερό. Αφήστε τα να στεγνώσουν.

Ειδικά για όσα έχουν μπαταρίες, φροντίστε πριν τα καθαρίσετε να  αφαιρέσετε τις μπαταρίες και προσέξτε να μην πέσει νερό στα ηλεκτρονικά μέρη τους.

Πώς καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε τα υφασμάτινα και λούτρινα παιχνίδια

Εφόσον δεν υπάρχει κάποια σχετική σήμανση από τον κατασκευαστή που να το απαγορεύει, μπορείτε να πλύνετε αυτά τα παιχνίδια στο πλυντήριο. Ιδανικά, βάλτε τα στο πλυντήριο μέσα σε μια μαξιλαροθήκη και επιλέξτε ένα πρόγραμμα για ευαίσθητα με χαμηλές στροφές. Μπορείτε να τα στεγνώσετε στο στεγνωτήριο χωρίς να τα βγάλετε από τη μαξιλαροθήκη ή να τα απλώσετε για να στεγνώσουν στον αέρα.

Όσα από τα υφασμάτινα ή λούτρινα παιχνίδια δεν μπαίνουν στο πλυντήριο, πλύντε τα περνώντας όλη την επιφάνεια με ένα πανί βρεγμένο με νερό και σαπούνι και στεβγάλτε τα με πανί βουτηγμένο σε καθαρό νερό. Αφήστε τα να στεγνώσουν.

Διαβάστε κι εδώ ποιος είναι ο σωστός τρόπος να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά...