Print this page

Πώς θα εξασφαλίσετε ότι το μωρό σας παίρνει αρκετή βιταμίνη D

Ακόμα και τώρα που μένουμε περισσότερο στο σπίτι. 

H βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Ιδιαίτερα στα μωρά, επειδή είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών και τη συνολική ανάπτυξη του μωρού.

Αυτή την εποχή που περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι από ό,τι συνήθως την άνοιξη, έχει μεγάλη σημασία να την εξασφαλίζουμε τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά. Εξάλλου, ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες και παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό Ελλήνων παρουσιάζει έλλειψη ή και ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Για να την εξασφαλίσετε, φροντίστε:

Να περνάτε κάποια λεπτά της ημέρας σε εξωτερικό χώρο, έχοντας ακάλυπτα το πρόσωπο και τα χέρια του μωρού. Ακόμα και 5 – 15 λεπτά στον ήλιο την ημέρα κάνουν μεγάλη διαφορά στη σύνθεση της βιταμίνης D. Σ' αυτή τη έξοδο, αποφύγετε να βάλετε αντηλιακό στο παιδί -εάν σκοπεύετε γα βγείτε για περισσότερο χρόνο, βάλτε του το αντηλιακό αφού περάσουν 15 λεπτά. Προσοχή: Τα βρέφη ηλικίας έως 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται απευθείας στον ήλιο!

Διαβάστε κι εδώ εάν το αντηλιακό στερεί από το παιδί τη βιταμίνη D....

Να ανοίγετε τα παράθυρα προκειμένου να μπαίνει το φως του ήλιου μέσα στο σπίτι. Ακόμα κι όταν βρισκόμαστε μέσα στο σπίτι, οι ακτίνες UVB που συμβάλλουν στη σύνθεση της βιταμίνης D μπορούν να εισέλθουν στους εσωτερικούς χώρους –αρκεί να έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα, αφού δεν μπορούν να περάσουν μέσα από το τζάμι.

Να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας και του παιδιού με τροφές που περιέχουν βιταμίνη D, όπως λιπαρά ψάρια, αυγά  ή τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, όπως κάποια γάλατα ή δημητριακά πρωινού.

Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με το εάν το παιδί σας λαμβάνει τη βιταμίνη D που χρειάζεται συζητήστε με τον παιδίατρό σας.