Print this page

5 πράγματα που δεν ξέρατε ότι μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος

Θέλετε άφθονο και καλής ποιότητας γάλα για το μωρό σας; Λάβετε υπόψη αυτούς τους παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή του. 

Εάν είστε νέα μαμά και θηλάζετε το μωρό σας, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι ο θηλασμός –αν και είναι κάτι απόλυτα φυσικό- έχει κάποιες φορές τις δικές του προκλήσεις. Ξεκινώντας μέχρι να μάθει το μωρό να «πιάνει» σωστά τη θηλή μέχρι να μάθει εκείνη να καταλαβαίνει εάν έχει χορτάσει ή όχι, υπάρχουν πολλά που μπορεί να αγχώσουν τη μητέρα. Η ποσότητα του μητρικού γάλακτος είναι συνήθως ένα από αυτά. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες παράγουν ακριβώς τόσο γάλα όσο έχει ανάγκη το μωρό τους και η ποσότητα ρυθμίζεται από μόνη της με τακτικούς θηλασμούς, επαφή σώμα με σώμα και υπακούοντας στο νόμο της ζήτησης και της προσφοράς. Ωστόσο, είναι πάντα βοηθητικό να γνωρίζουμε τι μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή του γάλακτος και συγκεκριμένα τι μπορεί να τη μειώσει ώστε να αποφύγουμε όσα είναι δυνατόν.

Κάποια φάρμακα για αλλεργίες και κρυολογήματα

Ουσίες όπως η ψευδοεπινεφρίνη που περιέχεται σε κάποια ρινικά αποσυμφορητικά τα οποία χρησιμοποιούμε όταν υπάρχει αλλεργία ή κρυολόγημα μπορεί να μειώσει την παραγωγή γάλακτος. Καλό είναι να αποφεύγετε τα φάρμακα που έχουν αυτή την ουσία, κυρίως τις πρώτες εβδομάδες μέχρι να εγκατασταθεί ο θηλασμός. Φυσικά, ο μόνος αρμόδιος για να σας συμβουλέψει για το εάν πρέπει να το πάρετε ή όχι είναι ο γιατρός σας.

Η αιμορραγία μετά τον τοκετό

Σίγουρα δεν είναι μια ευχάριστη εμπειρία –και η συνειδητοποίηση ότι μπορεί να περιορίσει την ποσότητα του μητρικού γάλακτος δεν κάνει τα πράγματα καλύτερα! Όμως, μια μεγάλη απώλεια αίματος αλλά και το ίδιο το στρες που προκάλεσε στο σώμα ο τοκετός μπορεί να επηρεάσει την λακτογένεση, δηλαδή το ξεκίνημα της παραγωγής του γάλακτος. Η αιμορραγία μπορεί να επηρεάσει το πότε υα «κατέβει» το γάλα αλλά και την ποσότητά του. Όμως αυτό δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει. Θηλάζοντας ή αδειάζοντας το στήθος με το θήλαστρο τακτικά δίνετε το σήμα στο σώμα σας ότι το μωρό έχει ανάγκη από περισσότερο γάλα –κι εκείνο θα ανταποκριθεί

Υποθυρεοειδισμός

Η υπο-λειτουργία του θυρεοειδή μπορεί επίσης να επηρεάσει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Ο αδένας αυτός σχετίζεται με την έκκριση τόσο της προλακτίνης όσο και της ωκυτοκίνης, των δύο βασικών ορμονών που εμπλέκονται στο θηλασμό. Έτσι, εάν διαπιστώσετε ότι δεν παράγετε αρκετό γάλα για να αναπτύσσεται σωστά το μωρό, είναι πολύ πιθανό ο γιατρός σας να σας ζητήσει να ελέγξετε τον θυρεοειδή σας.

Κάποια μυρωδικά και μπαχαρικά

Ίσως έχετε ακούσει για κάποια φυτά που θεωρούνται γαλακταγωγά, ότι δηλαδή διευκολύνουν ή αυξάνουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος, όπως η τριγωνέλλα. Αντίστοιχα, υπάρχουν και κάποια που δρουν ακριβώς με τον αντίθετο τρόπο: Ανάμεσά τους είναι το δεντρολίβανο, η μέντα, η ρίγανη, ο μαϊντανός και το θυμάρι που θεωρείται ότι –σε μεγάλες ποσότητες- μπορεί να δράσουν ανασταλτικά στην παραγωγή γάλακτος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε στα φαγητά σας ή να αγχωθείτε εάν έχετε καταναλώσει κάποια από αυτά. Στις ποσότητες που βάζουμε στα φαγητό είναι εντελώς ακίνδυνα. Εάν όμως τα χρησιμοποιείτε σε μορφή αιθέριων ελαίων, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Περιβαλλοντικές τοξίνες

Το μέρος όπου ζείτε ή ακόμα και το μέρος όπου ζούσε η μητέρα σας μπορεί να παίξει ρόλο στο θηλασμό! Έρευνα που έγινε το 2006 έδειξε ότι οι κόρες των γυναικών που μεγάλωσαν σε μια κοιλάδα του Μεξικού με έντονη μόλυνση από παρασιτοκτόνα είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα που αφορούν τον μαζικό ιστό (τον ιστό του στήθους). Μάλιστα, οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει σημαντική αύξηση σε τέτοιου είδους προβλήματα, τα οποία εκτιμούν ότι οφείλονται στην αύξηση της περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να ελέγξετε κάποιους από αυτούς του παράγοντες, σίγουρα υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την παραγωγή γάλακτος, ακόμα και για να φτιάξετε μια τράπεζα μξτρικού γάλακτος. Οι σημαντικότεροι είναι οι εξής:

Περισσότερα γεύματα ή αντλήσεις με θήλαστρο

Η διαδικασία παραγωγής του μητρικού γάλακτος υπακούει στον κανόνα της ζήτησης και της προσφοράς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσο πιο συχνά θηλάζει το μωρό τόσο περισσότερο κινητοποιείται η παραγωγή του γάλακτος και αυξάνεται η ποσότητά του. Το γάλα που παράγεται αποθηκεύεται στους γαλακτοφόρους αδένες μέχρι το σημείο που δεν μπορούν να συγκρατήσουν άλλο. Τότε, μια πρωτεΐνη, η FIL, δίνει το σήμα για την διακοπή της ροής νέου γάλακτος έως ότου καταναλωθεί αυτό που ήδη υπάρχει αποθηκευμένο. Όταν το μωρό θηλάσει, οι «αποθήκες» αδειάζουν και τα επίπεδα της πρωτεΐνης FIL μειώνονται, επιτρέποντας στους αδένες να παράξουν κι άλλο γάλα. Για το λόγο αυτό, όσο περισσότερο θηλάζει ένα βρέφος -ή αντλείται γάλα με το θήλαστρο- τόσο πιο πολύ γάλα έχει η μητέρα.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ....