Print this page

Τι να προσέχουν οι γιαγιάδες κι οι παππούδες όταν τους επισκέπτονται τα εγγόνια τους

Για να περιορίσουν τις πιθανότητες να κολλήσουν κορονοϊό.

Η αλήθεια είναι ότι για να είναι κανείς απόλυτα προφυλαγμένος από τον covid 19 θα πρέπει ζει απόλυτα απομονωμένος από τους άλλους. Ωστόσο αυτό δεν είναι εφικτό, ιδιαίτερα στην ελληνική κοινωνία που έχει ως βασικό άξονα την επικοινωνία των γενεών. Πλέον, όλο και πιο πολλοί ηλικιωμένοι δεν αρκούνται στο να βλέπουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους μέσω βιντεοκλήσης και αρνούνται να κλειστούν σε αποστειρωμένα δωμάτια, να μην αγκαλιάζουν τους οικείους τους ή να χρησιμοποιούν... μεζούρες για να υπολογίζουν σε ποια απόσταση μπορούν να τους πλησιάσουν οι δικοί τους. Δεδομένου, λοιπόν, ότι θα έρθουν σε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, πώς μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα να νοσήσουν από covid 19 εξαιτίας αυτών των οικογενειακών επισκέψεων;

Η ιατρός -ειδική παθολόγος δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη συμβουλεύει:

-Αερίζετε τακτικά και για πολλή ώρα τους κοινόχρηστους χώρους. Επιμένετε στη σωστή και συχνή πλύση των χεριών, τόσο εσείς οι ίδιοι όσο και οι επισκέπτες σας.

- Ζητάτε από τα παιδιά και τα εγγόνια σας να μην σας επισκεφθούν εάν έχουν πυρετό ή άλλα συμπτώματα, όπως βήχας, πονοκέφαλος κ.λπ. Παρά το γεγονός ότι ο covid 19 μεταδίδεται και από φορείς χωρίς συμπτώματα, η κύρια οδός μετάδοσης του ιού είναι μέσω βήχα ή αναπνοής από ασθενείς με υψηλό βαθμό πολλαπλασιασμού του ιού στο σώμα, δείκτης του οποίου είναι τα εμφανή συμπτώματα.

- Όταν υποδέχεστε παιδιά και εγγόνια, κλειδώνετε το υπνοδωμάτιό σας. Με την κίνηση αυτή κρατάτε το χώρο όπου διαμένετε τον περισσότερο χρόνο ελεύθερα ιών και μικροβίων.

- Στα οικογενειακά σας γεύματα να έχετε ξεχωριστά σερβίτσια και πετσέτες και να μην τρώτε από κοινό πιάτο. Σερβίρετε τη σαλάτα χωριστά στον καθένα στο πιάτο του.

- Κατά την φιλοξενία των οικείων σας δώστε τους ατομικές πετσέτες και ζητήστε τους να έχουν τις ατομικές τους οδοντόβουρτσες στο δικό τους δωμάτιο και όχι στο κοινόχρηστο μπάνιο. Να έχετε υπόψιν σας ότι ο ιός covid 19 δεν μπορεί να ζήσει πολύ  έξω από το ανθρώπινο σώμα. Η βιωσιμότητά του είναι χαμηλή στον αέρα αλλά σε ορισμένες συνήθεις επιφάνειες του σπιτιού  ενδέχεται περιστασιακά να παραμείνει επί εβδομάδα.

- Μην συγυρίζετε τα δωμάτια παιδιών και εγγονιών, αφήστε να εξυπηρετηθούν μόνα τους. Όταν αποχωρήσουν μετά από ολιγοήμερες διακοπές ή επισκέψεις καθαρίστε τα δωμάτιά τους και πλύντε σεντόνια και ρουχισμό, όχι άμεσα, αλλά μετά την πάροδο πέντε-επτά ημερών, οπότε το φορτίο του ιού θα έχει πρακτικά μηδενιστεί με φυσικό τρόπο λόγω της έκθεσης του ιού στις αντίξοες για αυτόν συνθήκες της ατμόσφαιρας.

- Φροντίστε για την καλή φυσική σας κατάσταση με συστηματική άσκηση και σωστό πρόγραμμα διατροφής. Εάν πάσχετε από χρόνια νοσήματα, φροντίστε να είναι άριστα ρυθμισμένα. Τέλος, σύμφωνα με έρευνες η επάρκεια βιταμίνης D συντελεί στη σωστή πρόληψη. Η βιταμίνη D συντίθεται στο σώμα κατά την έκθεσή του στο ηλιακό φως. Να περπατάτε, αποφεύγοντας το μεσημεριανό ήλιο, υπό το φως του ήλιου τουλάχιστον επί τριάντα λεπτά ημερησίως.