Print this page

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα ηλιακό έγκαυμα με φυσικό τρόπο

Οι «σπιτικές» συνταγές για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το ηλιακό έγκαυμα.

Όταν πρόκειται για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών (αλλά και τη δική μας) η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Αυτό σημαίνει ότι και φέτος το καλοκαίρι οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι αφορά την έκθεση στον ήλιο και την αντηλιακή προστασία. Τι γίνεται όμως εάν, παρόλες τις προφυλάξεις μας, τελικά κάποιο από τα μέλη της οικογένειας πάθει ηλιακό έγκαυμα; Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά ένα ήπιο έγκαυμα:

Πάγος

Τυλίξτε μια παγοκύστη ή ένα σακουλάκι με κατεψυγμένα λαχανικά με ένα πανί και ακουμπήστε το επάνω στην ερεθισμένη περιοχή. Ποτέ μην ακουμπήσετε πάγο απευθείας πάνω στο δέρμα, καθώς αυτό μπορεί από μόνο του να προκαλέσει έγκαυμα.

Δροσερό νερό

Ένα μπάνιο ή ντους με δροσερό (όχι παγωμένο) νερό μπορεί να ανακουφίσει το παιδί. Μην χρησιμοποιήσετε σαπούνι ή αφρόλουτρο και μην τρίβετε το σημείο με σφουγγάρι.

Αλόη

Το τζελ από το εσωτερικό των φύλλων της αλόης ανακουφίζει, ενυδατώνει και επιταχύνει την ανάπλαση του δέρματος. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε απευθείας από το φυτό (σχίζοντας το φύλλο κατά μήκος και αφαιρώντας το τζελ) είτε να αγοράστε πολτό αλόης από το φαρμακείο.

Μέλι

Το μέλι χρησιμοποιούνταν κατά των εγκαυμάτων από τους αρχαίους Αιγύπτιους, χάρη στην αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση του. Απαγορεύεται όμως να χρησιμοποιείται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 μηνών.

Βρόμη

Φτιάξτε ένα χυλό από πίτουρο βρόμης (ή νιφάδες αλεσμένες στο μπλέντερ) με νερό και απλώστε το στην πάσχουσα περιοχή. Ή ρίξτε τη βρόμη σε μια λεκάνη με νερό και μουλιάστε εκεί το σημείο όπου υπάρχει το ηλιακό έγκαυμα.

Γάλα

Βουτήξτε ένα κομμάτι γάζα ή ύφασμα σε δροσερό γάλα και εφαρμόστε το εκεί όπου έχει καεί η επιδερμίδα. Η πρωτεΐνη του γάλακτος δημιουργεί ένα φιλμ που ανακουφίζει και μειώνει την αίσθηση καψίματος.

 

Extra tip: Εάν το παιδί καεί από τον ήλιο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να του δώσετε να πιει άφθονο νερό ώστε να εξασφαλίσετε ότι δεν έχει πάθει και αφυδάτωση και να το βάλετε να καθίσει κάπου σκιερά (ή σε εσωτερικό χώρο). Επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρό σας εάν πρόκειται για βρέφος ηλικίας κάτω του ενός έτους, εάν υπάρχουν φουσκάλες στο δέρμα του από το έγκαυμα ή εάν το παιδί ανεβάσει πυρετό ή πέσει σε λήθαργο.