Print this page

Κορονοϊός στα παιδιά | Πότε πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρο

Τα περισσότερα παιδιά θα περάσουν τη συγκεκριμένη ίωση πολύ ελαφριά ή και εντελώς χωρίς συμπτώματα. Όμως, σε ποια περίπτωση θα πρέπει να πάρουμε τη συμβουλή του παιδίατρου;

Η εμπειρία από την Κίνα και όλες οι κλινικές μελέτες που έχουν γίνει για τον κορονοϊό δείχνουν ότι τα βρέφη, τα μωρά και τα παιδιά δεν διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο, ακόμα κι αν κολλήσουν. Κάποια ήπια συμπτώματα που ενδέχεται να παρουσιάσουν, αντιμετωπίζονται όπως συνήθως στην περίπτωση ιώσεων, δηλαδή με αντιπυρετικά, ξεκούραση και ισορροπημένη διατροφή με πολλά υγρά.

Καλό όμως είναι να γνωρίζουμε σε ποιες περιπτώσεις είναι σκόπιμο να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρο και να πάρουμε περαιτέρω οδηγίες. Όπως εξηγεί η δρ. Claire McCarthy, παιδίατρος και καθηγήτρια παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Harvard, οι ενδείξεις, αυτό πρέπει να γίνει όταν υπάρχουν συμπτώματα, όπως:

- Δυσκολία στην αναπνοή που μπορεί να εκδηλωθεί με τη μορφή ταχύπνοιας (γρήγορης αναπνοής) ή βαριάς αναπνοής.

- Έντονος βήχας που δεν σταματάει και που δεν επιτρέπει στο παιδί να κοιμηθεί ή να παίξει.

- Υψηλός πυρετός που δεν πέφτει με τα αντιπυρετικά

- Ασυνήθιστη υπνηλία

- Οποιαδήποτε ένδειξη αφυδάτωσης, όπως όταν το παιδί αρνείται να πιει υγρά, δεν ουρεί τουλάχιστον κάθε έξι ώρες ή δεν βγάζει δάκρυα όταν κλαίε.

Να υπενθυμίσουμε ότι από τους παιδιάτρους συνιστάται να γίνεται πρώτα τηλεφωνική επικοινωνία για να μας δώσουν συμβουλές και να μην προσερχόμαστε με τα παιδιά στα ιατρεία τους ή τα νοσοκομεία, ώστε να μην θέσουμε σε κίνδυνο μόλυνσης τόσο τα ίδια όσο και άλλους παιδιατρικούς ασθενείς που έχουν προσέλθει.