Print this page

Πώς να καθαρίσετε το σπίτι σωστά εάν κάποιος στην οικογένεια είχε γρίπη

Ή οποιαδήποτε άλλη ίωση. 

Όταν κάποιος μέσα στο σπίτι είναι άρρωστος, οι ιοί μπορεί να κρυφτούν σε διάφορα σημεία και να παραμείνουν εκεί για αρκετό καιρό. Για παράδειγμα, ο ιός της γρίπης μπορεί να επιβιώσει πάνω σε κάποιες επιφάνειες για 24 ώρες, ενώ ο ιοί που προκαλούν γαστρεντερίτιδα ακόμα και εβδομάδες! Έτσι, ο κίνδυνος να κολλήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αυξάνεται σημαντικά.  Γι’ αυτό είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς να καθαρίσουμε σωστά το σπίτι προκειμένου να ανακαλύψουμε τους ιούς και να τους εξολοθρεύσουμε όπου κι αν κρύβονται! Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν:

Φορέστε γάντια

Ένα ζευγάρι γάντια μιας χρήσης από λάτεξ ή τα κλασικά πλαστικά γάντια κουζίνας θα προφυλάξουν τα χέρια σας από τους ιούς όσο καθαρίζετε. Πετάξτε τα με προσοχή μόλις τελειώσετε και πλύνετε καλά τα χέρια σας.

Χρησιμοποιήστε απολυμαντικό σε πάγκους και πατώματα

Το να καθαρίσετε τους πάγκους και τα πατώματα με νερό ή/και απορρυπαντικό μπορεί να κάνει το σπίτι σας να δείχνει καθαρό –και είναι αρκετό όταν όλοι στην οικογένεια είναι υγιείς. Όμως εάν κάποιος ιός υπάρχει στο χώρο θα χρειαστείτε πιο δραστικά  μέσα! Αφού περάσετε τις επιφάνειες με το συνηθισμένο καθαριστικό σας ή μόνο με νερό, επαναλάβετε τη διαδικασία με κάποιο προϊόν με απολυμαντικά στοιχεία στη σύνθεσή του. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα που θα φτιάξετε αναμειγνύοντας  3,5 λίτρα ζεστό νερό με ¼ της κούπας χλωρίνη. Προσοχή: ποτέ μην ανακατεύετε τη χλωρίνη με άλλα καθαριστικά!

Καθαρίστε το μπάνιο

Είναι συνήθως το δωμάτιο με τους περισσότερους ιούς και μικρόβια –πόσο μάλλον όταν το έχει χρησιμοποιήσει κάποιος ασθενής. Απολυμάνετε κι εδώ όλες τις επιφάνειες με διάλυμα νερού με χλωρίνη. Μην παραλείψετε να καθαρίσετε τα χερούλια των ντουλαπιών, τους διακόπτες για το δψς, τα πόμολα και το χερούλι της πόρτας.

Αλλάξτε σφουγγαράκι για τα πιάτα και πετσέτες κουζίνας και μπάνιου

Οι ιοί και τα μικρόβια λατρεύουν τα μέρη με πολλή υγρασία. Αυτό, καθιστά τα σφουγγάρια  και τις πετσέτες ιδανικό μέρος για να φωλιάσουν. Το ίδιο ισχύει και για τα σφουγγάρια ή τις πετσέτες που θα χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τις επιφάνειες του σπιτιού μετά την ασθένεια κάποιου. Είναι προτιμότερο να καθαρίσετε με πανάκι μικροϊνών, το οποίο μαζεύει πιο αποτελεσματικά τα βακτήρια και στη συνέχεια να το πλύνετε στο πλυντήριο. Εάν καθαρίσετε με σφουγγάρι και δεν θέλετε να το πετάξετε, μπορείτε να το ξεβγάλετε καλά με νερό και στη συνέχεια, όπως είναι υγρό, να το βάλετε στο φούρνο μικροκυμμάτων για 2 λεπτά.

Αλλάξτε σεντόνια και μαξιλαροθήκες

Όταν κάποιος στο σπίτι έχει ίωση, καλό είναι να αλλάζετε καθημερινά τη μαξιλαροθήκη του. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάζετε και τα σεντόνια ή τις κουβέρτες μέχρι να συνέλθει, αλλά στην περίπτωση που τα λερώσει (π.χ. με διάρροια, εμετό κ.λπ.) αντικαταστήστε τα αμέσως με καθαρά και πλύντε τα σε υψηλή θερμοκρασία στο πλυντήριο. Εάν πρόκειται για το κρεβάτι του παιδιού, θα πρέπει να πλύνετε και τυχόν λούτρινα παιχνίδια που υπάρχουν εκεί. Με ένα πανάκι μικροϊνών και απολυμαντικό υγρό (ή διάλυμα νερού/χλωρίνης) περάστε το κομοδίνο και όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται επάνω του, το κεφαλάρι, την αλλαξιέρα (στο δωμάτιο του μωρού) και όλες τις άλλες επιφάνειες που μπορεί να έχουν μολυνθεί.

Σκεφτείτε όλες τις πιθανότητες

Σκεφτείτε πού έχει βρεθεί το άτομο που είχε την ίωση… Μήπως είχε ακουμπήσει χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα στο τραπεζάκι του σαλονιού;  Μήπως έβαλε κάτι στο στόμα του; Μην ξεχάσετε τα κοινόχρηστα αντικείμενα, όπως το τηλεκοντρόλ, το τηλέφωνο, το πληκτρολόγιο του ηλεκτρονικού υπολογιστή, τα πόμολα, τους διακόπτες, τα κλειδιά κ.λπ.