Print this page

Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με αντισώματα για την Covid-19

Η μητέρα του είχε κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα κι αισιόδοξη είδηση έκανε το γύρο του κόσμου με την αφορμή της γέννησης ενός μωρού στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Πρόκειται για το πρώτο μωρό στον κόσμο που γεννήθηκε έχοντας ήδη αντισώματα για την Covid-19. Το παιδί ήρθε στον κόσμο από μια γυναίκα που εργάζεται στο χώρο της υγείας και έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό κατά την 36η εβδομάδα της κύησης. Τρεις εβδομάδες αργότερα γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι που είχε πάρει αντισώματα από τη μητέρα του.

Όπως εξηγούν οι δύο επιστήμονες που ανέλαβαν τη μελέτη της συγκεκριμένης περίπτωσης, οι δρ Paul Giblert και δρ. Chad Rudnick, τα αντισώματα εντοπίστηκαν σε ανάλυση αίματος από τον ομφάλιο λώρο που ελήφθη αμέσως μετά τον τοκετό και πριν την αποβολή του πλακούντα. «Αποδεικνύεται ότι αντισώματα SARS-CoV-2 IgG είναι ανιχνεύσιμα σε δείγμα αίματος ομφάλιου λώρου νεογνού μετά από μία μόνο δόση του εμβολίου της Moderna», σημειώνουν στη μελέτη τους που αναμένεται να δημοσιευτεί σύντομα. “Ως εκ τούτου, υπάρχει η δυνατότητα προστασίας και μείωσης του κινδύνου μόλυνσης εμβολιάζοντας τις μέλλουσες μητέρες". Οι γιατροί επισημαίνουν, ωστόσο, ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για την ασφάλεια και της αποτελεσματικότητα των εμβολίων κοροναϊού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ήταν ήδη γνωστό ότι οι μητέρες που μολύνονται με τον ιό μπορούν να μεταδώσουν αντισώματα στα νεογνά τους . Η μετάβαση αντισωμάτων από τη μητέρα στο μωρό μέσω του πλακούντα είναι αποδεδειγμένη και σε άλλα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου αυτού για τη γρίπη.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμη εγκεκριμένα εμβόλια Covid για παιδιά οι ειιδκοί εκτιμούν ότι αυτός είναι ένας τρόπος να αποτραπεί η νόσηση των βρεφών, εξασφαλίζοντας για αυτά αντισώματα που θα πάρουν από τη μητέρα τους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.