Print this page

6 tips για να εξασφαλίσετε ότι το παιδί πλένει τα δόντια του σωστά

Μια συνήθεια που θα καλλιεργήσει από τώρα και θα του εξασφαλίσει γερά δόντια για πάντα.

Δεν είναι πάντα εύκολο να πείσεις ένα παιδί να ασχοληθεί με τη στοματική υγεία του. Κάποια απεχθάνονται τη γεύση της οδοντόκρεμας, άλλα κάνουν ότι βουρτσίζουν ενώ στην πραγματικότητα απλά “χαϊδεύουν” τα δόντια και τα περισσότερα απλώς βαριούνται να τα πλένουν για πάνω από μερικά δευτερόλεπτα. Όμως το σωστό βούρτσισμα και ο τακτικός καθαρισμός των δοντιών είναι μια απαραίτητη συνήθεια για να έχουν γερά δόντια σε όλη τη ζωή τους. Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να τα βοηθήσετε να καθιερώσουν αυτή τη συνήθεια από τώρα.


Μείνετε μαζί τους για να βεβαιωθείτε ότι κάνουν σωστή δουλειά

Οι οδοντίατροι συνιστούν στους γονείς να αναλαμβάνουν οι ίδιοι το βούρτσισμα των δοντιών του παιδιού μέχρι αυτό να γίνει τουλάχιστον 8 χρονών, οπότε μπορεί να το κάνει σωστά μόνο του. Εάν το παιδί σας είναι μικρότερο αλλά επιμένει ότι δεν χρειάζεται τη βοήθειά σας, αφήστε το να καθαρίσει τα δόντια του μόνο του, αλλά μείνετε κοντά του για να του εξηγείτε τι πρέπει να κάνει και να διορθώνετε τις κινήσεις του. Εξηγήστε του ότι εάν δεν το κάνει σωστά, τότε θα αναλάβει η μαμά να ολοκληρώσει τη διαδικασία.


Προμηθευτείτε gadgets

Στο εμπόριο θα βρείτε χαριτωμένες κλεψύδρες και οδοντόβουρτσες που αναβοσβήνουν για όσο χρόνο χρειάζεται να βουρτσίζουν τα δόντια ώστε να καθαρίσουν καλά. Υπάρχουν επίσης διάφορες εφαρμογές που μπορείτε να κατεβάσετε στο κινητό ή το tablet σας που παίζουν ένα τραγουδάκι και το παιδί δεν πρέπει να σταματήσει μέχρι να τελειώσει. Όλα αυτά μετατρέπουν τη διαδικασία σε ένα ευχάριστο παιχνίδι κι έτσι είναι πιο πιθανό το παιδί να πάει πρόθυμα να καθαρίσει τα δόντια του.


Πάρτε πολλές οδοντόβουρτσες

Δοκιμάστε να έχετε πολλές παιδικές οδοντόβουρτσες ώστε το παιδί να μπορεί να διαλέγει με ποια θα καθαρίσει τα δόντια του κάθε μέρα. Γενικά, όταν ένα παιδί έχει το δικαίωμα επιλογής, νιώθει πιο υπεύθυνο, αυξάνεται η αυτοπεποίθησή του και είναι πιο πιθανό να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό που του ζητάτε.


Μην χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμας

Εάν το παιδί σας είναι από αυτά που βρίσκουν την μία οδοντόκρεμα υπερβολικά καυτερή, την άλλη πολύ φρουτένια και γενικά αντιδρά στην ιδέα να τη χρησιμοποιήσει, μπορείτε να μη βάλετε καθόλου και να καθαρίσει τα δόντια μόνο με την οδοντόβουρτσα και νερό. Είναι προτιμότερο από το να τα πλύνει βιαστικά ή καθόλου. Μετά από λίγο καιρό, δοκιμάστε να του ζητήσετε να δοκιμάσει πάλι με μια πολύ μικρό ποσότητα οδοντόκρεμας.

Πλύνετε τα δόντια σας μαζί

Εάν το παιδί παρακολουθεί εσάς να καθαρίζετε τα δόντια σας θα δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για να το κάνει κι εκείνο. Μια καλή ιδέα είναι κάθε πρωί ή/και κάθε βράδυ, να στέκεστε μαζί μπροστά στο νιπτήρα και να ασχολείστε ταυτόχρονα με την στοματική υγεία σας. Μπορείτε ακόμα να δοκιμάσετε να το αφήσετε να βουρτσίσει εκείνο τα δικά σας -προκειμένου να σας αφήσει να καθαρίσετε τα δικά του.

Εξηγήστε στο παιδί το λόγο

Μιλήστε στο παιδί και εξηγήστε του για ποιο λόγο είναι σημαντικό να καθαρίζει σωστά τα δόντια, τι θα συμβεί εάν τρώει πολλή ζάχαρη κι αν κοιμάται χωρίς να τα έχει πλύνει ή δείξτε του φωτογραφίες από δόντια που έχον χαλάσει. Μπορεί να ακούγεται κάπως τρομαχτικό, είναι όμως απολύτως αληθινό και το παιδί σίγουρα θα το σκεφτεί πιο σοβαρά να μην βουρτσίσει τα δόντια του αν ξέρει ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες.