Print this page

Τι γίνεται εάν το παιδί καταπιεί ένα δόντι που κουνιόταν;

Έχει συμβεί σε πολλά παιδιά να καταπιούν κατά λάθος ένα νεογιλό δόντι που ήταν έτσι κι αλλιώς έτοιμο να πέσει. Πόεο ανησυχητικό είναι;

Δεν αντιμετωπίζουν όλα τα παιδιά το γεγονός ότι αλλάζουν δόντια με τον ίδιο τρόπο. Κάποια έχουν το θάρρος να τραβήξουν μόνα τους ή με τη βοήθεια των γονιών τα δόντια που κουνιούνται για να παραχωρήσουν τη θέση τους στα καινούρια, μόνιμα δόντια. Άλλα όμως φοβούνται και προτιμούν να μην τα πειράζουν μέχρι να φτάσουν να κουνιούνται τόσο πολύ που κάποια στιγμή πέφτους μόνα τους. Σ' αυτή την δεύτερη κατηοργία παιδιών συμβαίνει μερικές φορές να καταπιούν ένα δόντι που κουνιόταν, είτε καθώς τρώνε το φαγητό της είτε ακόμα και στιν ύπνο τους. Τι πρέπει να ξέρουμε σ' αυτές τις περιπτώσεις;

Πρέπει να ανησυχήσουμε;

Με μια λέξη, η απάντηση είναι "όχι". Η κατάποση ενός νεογιλού είναι στην πραγματικότητα πιο συνηθισμένο από ό, τι νομίζετε! Τέτοιοι μεγέθους αντικείμενα όταν τα καταπίνουν τα παιδιά διέρχονται από το πεπτικό σύστημα χωρίς να προκαλέσουν βλάβη. Συνήθως χρειάζεται να περάσουν περίπου 24 έως 48 ώρες μέχρι να αποβληθεί το δόντι.

Ωστόσο, αν  δεν είστε σίγουροι ότι το δόντι κατέληξε πραγματικά στο στομάχι του παιδιού σας., το πρώτο που θα πρέπει να ελέγξετε είναι ότι δεν το εισπνεύσει. Εάν το παιδί έβηχε, μιλούσε ή γελούσε όταν κατάπιε το δόντι, ίσως το έχει εισπνεύσει. Άλλη μία ένδειξη είναι ότι το παιδί βήχει ή δυσκολεύεται να αναπνεύσει μετά την κατάποση. Εάν το δόντι έχει αναρροφηθεί, πρέπει να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Αυτό πάντως είναι κάτι μάλλον σπάνιο και τις περισσότερες φορές το δόντι καταλήγει στο στομάχι, από όπου τελικά θα αποβληθεί. Σε κάθε περίπτωση, εάν σας ανησυχήσει η συμπεριφορά του παιδιού σας μετά ή εμφανίσει ασυνήθιστα συμπτώματα, καλέστε ή επισκεφθείτε τον οδοντίατρο. Τέτοια συμτώματα είναι δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στη γνάθο, στο στήθος ή στο λαιμό, εμετός, αιμορραγία σε εμετό ή κόπρανα, πόνος στην κοιλιά ή πυρετός. 

Τι να κάνετε εάν το παιδί κατάπιε το δόντι

Αφού βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι μια χαρά και δεν έχει συμβεί κάτι άλλο από αυτό (από το να καταλήξει το δόντι στο στομάχι του, δηλαδή), αυτό που χρειάζεται από εσάς είναι λίγη συναισθηματική υποστήριξη. Αγκαλιάστε το, μιλήστε του για τα συναισθήματά του και -εάν έχει ακούσει ή διαβάσει για τη νεράιδα των δοντιών και περιμένει κάποιο δώρο- βρείτε μια δημιουργική λύση για να διασφαλίσετε ότι η νεράιδα θα το επισκεφτεί. Επίσης, προσφέρετε δροσερές, μαλακές τροφές που θα καταπραΰνουν τυχόν πόνο στον ιστό των ούλων. Εάν απαιτείται επίσκεψη γιατρού, διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι ο οδοντίατρος είναι ο κατάλληλος άνθιρωπος που θα το βοηθήσει να φροντίσει τα δόντια του.