Print this page

Ποια είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα στα παιδιά

Αυτά έχουν καταγραφεί ως τα πιο πιθανά συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά όταν κολλήσοσυν τη νέα νετάλλαξη του κορονοϊού,

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτική και έχει αλλάξει πλήρως την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ πλέον αντιπροσωπεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως. Η νέα αυτή παραλλαγή του ιού έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και ανάμεσα στα παιδιά, κάνοντας οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής να στείλουν το μήνυμα πως πλέον ο Covid-19 είναι διαφορετικός. Τι το διαφορετικό όμως έχει η μετάλλαξη Δέλτα σε ό,τι αφορά τα συμπτώματά της στα παιδιά; Να τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς:

 

Tα πιο πιθανά συμπτώματα

Τα συμπτώματα του COVID-19 που βλέπουν πλέον οι γιατροί σε νεαρούς ασθενείς είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με αυτά που έβλεπαν μέχρι τώρα: πυρετός, βήχας, ρινική συμφόρηση, γαστρεντερικά προβλήματα και απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Από αυτά, τα πιο συνηθισμένα στα παιδιά είναι ο πυρετός και ο βήχας.

 

Όμως αυτά δεν είναι τα μοναδικά πιθανά συμπτώματα. Σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις ένα ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 16% και 40% των παιδιών που έχουν μολυνθεί με COVID-19 είναι ασυμπτωματικά. Έτσι, παρόλο που με την μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει προκληθεί μεγάλή αλλαγή στην κλινική εικόνα των παιδιατρικών ασθενών, έχει αυξηθεί ο αριθμός των περιπτώσεων αλλά και η ποσοστιαία θετικότητα των τεστ, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αυξημένη μετάδοση στην κοινότητα.

 

Ακόμα και τα παιδιά που έχουν ήπια συμπτώματα ή καθόλου συμπτώματα μπορεί να αναπτύξουν το λεγόμενο Long COVID, δηλαδή μια κατάσταση που παρουσιάζει συμπτώματα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ανάρρωση -αν και ακόμα δεν είναι σαφές εάν η παραλλαγή δέλτα έχει επίδραση στα μακροπρόθεσμα συμπτώματα ή αν σχετίζεται με το φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C) που έχει εμφανιστεί σε παιδιά. Πρόκειται για ένα σύνδρομο που μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό, προκαλεί φλεγμονή στο σώμα και μπορεί να επηρεάσει ζωτικά όργανα -το οποίο όμως εξακολουθεί να είναι σπάνιο.

Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή και να εξετάζουν τα παιδιά για Covid-19 με την εμφάνιση ακόμα και ήπιων συμπτωμάτων όπως αυτά που αναφέραμε τα οποία πολλές φορές συγχέονται με αυτά του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης.

 

Γιατί υπάρχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα στα παιδιά με τη μετάλλαξη Δέλτα

 

Μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι τα παιδιά πλέον βγαίνουν εκτός σπιτιού περισσότερο από ό, τι τους περασμένους μήνες, κι αυτό μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο αντιμετωπίζουν περισσότερες λοιμώξεις. Αντίθετα από ό,τι συμβαίνει τώρα, στα προηγούμενα κύματα COVID τα μικρότερα παιδιά ήταν πιο προστατευμένα από τη μόλυνση καθώς η πανδημία αντιμετωπιζόταν με κλείσιμο των σχολείων, διακοπή των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, μάσκες, αποστάσεις και άλλα μέτρα που κρατούσαν τα παιδιά και τους ενήλικες περισσότερο ασφαλείς. Τώρα που τα πράγματα είναι πιο ανοιχτά, τα μικρά παιδιά και οι μη εμβολιασμένοι ενήλικες κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν.