Print this page

Οι διστακτικοί και φανατικοί αρνητές «ζωής»

Η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια, μας έχει κοστίσει σε ζωές, έχει “σκοτώσει” ανθρώπους οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν σωθεί και να βρίσκονται αυτή την στιγμή με τους αγαπημένους τους.

Της Φωτεινή Γεωργίου, δημοσιογράφου ρεπορτάζ υγείας

Από το πρώτο κύμα αυτής της καταστροφικής πανδημίας, έχω βρεθεί σε Κλινικές COVID και ΜΕΘ-COVID. Έχω ακούσει από ασθενείς και γιατρούς, συγκλονιστικές ιστορίες…για την άρνηση απέναντι στην επιστήμη και στα εμβόλια, που γίνεται αποδοχή όταν φτάνει η τραγική στιγμή της διασωλήνωσης, γιατί απειλείται η ζωή…

Έχω βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενείς πρώην διστακτικούς, που δεν τηρούσαν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης και κατέληξαν σε μονάδα, να περιγράφουν με δάκρυα στα μάτια το λάθος τους, παρακινώντας άλλους ανθρώπους να προσέχουν και να αναθεωρήσουν.

Όταν έχω δει τόσο σκληρές εικόνες, έχω αντικρίσει λόγω του ρεπορτάζ τόσο “άδικο” θάνατο και έχω συνομιλήσει με κορυφαίους επιστήμονες από Ελλάδα και εξωτερικό εξαιτίας της εκπομπής, δεν υπάρχει πια για μένα το δίλημμα αν θα εξακολουθώ να τηρώ τα μέτρα προφύλαξης ή αν θα εμβολιαστώ με την πρώτη, δεύτερη ή τρίτη δόση.

Δεν έχω δίλημμα ακόμη και αφού πήρα πρόσφατα στα χέρια μου μια ανώνυμη επιστολή 26 σελίδων προφανώς από φανατικό αντιεμβολιαστή, που μιλά για “φονικό σχεδιασμό κατά Ελλήνων πολιτών μέσω εκβιαστικού εμβολιασμού” και με προειδοποιεί ότι είμαι αναλώσιμο φονικό υποχείριο και ότι θα πρέπει να ανασυντάξω την λογική μου, για να προλάβω την επιβίωση του παιδιού μου και την δική μου.

Όμως καταλαβαίνω και κατανοώ…τους πολλούς ανθρώπους ανάμεσα στους αντιεμβολιαστές που δεν είναι φανατικοί, απλώς φοβούνται, για αυτό διστάζουν και αρνούνται τα εμβόλια.

Για τον φόβο και τον δισταγμό τους, δεν φταίνε μόνο τα fake news τα 2/3 των οποίων διακινούνται παγκοσμίως μέσα από τα social media, από μόλις 12 αντιεμβολιαστές- ηγέτες, όπως δείχνουν οι έρευνες. Δεν φταίει μόνο το ότι η ανθρώπινη φύση έλκεται από θεωρίες συνομωσίας και σε ακραίες καταστάσεις ψάχνει ψυχολογικό δεκανίκι στην άρνηση των πάντων και στην ψευδαίσθηση ότι όλα είναι καλά. 

Φταίμε και εμείς οι δημοσιογράφοι που προσεγγίζουμε πολλές φορές με υπερβολικό και λάθος τρόπο τις επιστημονικές ειδήσεις, δίνοντας επιχειρήματα στους φανατικούς του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Φταίνε και κάποιοι επιστήμονες, που επικοινωνούν τις απόψεις τους με αντιφατικό τρόπο, ο οποίος μπερδεύει τους πολίτες που τους ακούν και κάποια στιγμή παύουν να τους πιστεύουν. Φταίει και το κράτος στο σύνολο του, που μπλοκάρει μόνο του την αποτελεσματικότητα των μέτρων πρόληψης, γιατί “χάνει την μπάλα” με αντιφατικές πολιτικές και ανακολουθίες.

Δεν είναι δυνατόν εν μέσω πανδημίας και μετά τα εκατομμύρια νεκρών της COVID-19, να υπάρχουν ακόμη γιατροί που προτείνουν σε γονιό να μην κάνει το 12χρονο παιδί του το εμβόλιο γιατί θα έχει προβλήματα ανάπτυξης. Επιστημονική γνώμη που δεν στοιχειοθετούν, απλά το συνιστούν!!!Πόσο εγκληματικό είναι, γυναικολόγοι να λένε στις έγκυες να μην εμβολιαστούν ή να κάνουν έκτρωση γιατί έχουν εμβολιαστεί πριν την σύλληψη!! 

Όλα αυτά τα δεινά, πυροδοτούν τον φόβο και την διστακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό, το μοναδικό προληπτικό όπλο που έχουμε κατά του SARS-COV-2.

Όπως δείχνουν διεθνείς μελέτες που παρουσίασε πρόσφατα το site www.fotinigeorgiou.gr και η εφαρμογή hygeia, o διχασμός της κοινωνίας και η επιθετική προσέγγιση των πολιτών ώστε να εμβολιαστούν, δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χρειάζεται ψύχραιμη και στοιχειοθετημένη ενημέρωση, από καλά πληροφορημένους επιστήμονες. Και δημοσιογράφους…

Πηγή: reporter.gr