Print this page

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τη μετάλλαξη Όμικρον

Τα νέα στοιχεία για τη μετάδοση, η σοβαρότητα και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού.

Η Όμικρον, η πιο πρόσφατη μετάλλαξη του Covid διαδίδεται ταχύτατα παντού, προκαλώντας ανησυχία. Να τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη με τις δυνατότητες προστασίας:

Τι γνωρίζουμε για τη μετάδοση

H μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται πως εξαπλώνεται δύο φορές πιο γρήγορα από την παραλλαγή Δέλτα και αντιπροσωπεύει πλέον την πλειοψηφία των κρουσμάτων στις περισσότερες χώρες. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι ο ρυθμός μετάδοσης της Όμικρον (Rt) είναι σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερος από εκείνον της Δέλτα. Έτσι, πλέον αρρωσταίνουν περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι στο παρελθόν. Ερευνητές στη Βρετανία ανακάλυψαν ότι σε νοικοκυριά όπου ένα άτομο είχε μολυνθεί από την μετάλλαξη Όμικρον, τα υπόλοια μέλη του νοικοκυριού είχαν 3,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από ό,τι είχαν προηγουμένως με τις άλλες μεταλλάξεις.

Τι γνωρίζουμε για τη σοβαρότητα της νόσου

Τα καλά νέα είναι ότι η λοίμωξη από την Όμικρον φαίνεται να είναι πιο ήπια —κυρίως για τα εμβολιασμένα άτομα ή εκείνα που έχουν ήδη νοσήσει και αναρρώσει από προηγούμενη λοίμωξη από Covid, τα οποία έχουν ένα ανοσοποιητικό όφελος που κάνει τη μόλυνση/επαναμόλυνση λιγότερο έντονη. Αλλά και για τους μη εμβολιασμένους, μετά την προσβολή από το στέλεχος της Όμικρον οι πιθανότητες για νοσηλεία ή και θάνατο είναι λιγότερες σε σχέση με τη Δέλτα. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο ότι η Όμικρον είναι πιο πιθανό να μην εισβάλλει στους πνεύμονες, αλλά να παραμείνει στο ανώτερο αναπνευστικό, όπως στη μύτη και το λαιμός, αντί να μετακινηθεί προς τους πνεύμονες.

Τι γνωρίζουμε για την προστασία από τον εμβολιασμό

Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει αύξηση στις επαναμολύνσεις—που υποδηλώνει ότι ο ιός μπορεί να είναι σε θέση να παρακάμψει ορισμένες από τις ανοσοποιητικές άμυνες του οργανισμού. Περισσότεροι εμβολιασμένοι άνθρωποι μολύνονται επίσης από τον ιό, που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο στέλεχος είναι λιγότερο ευαίσθητο στα εμβόλια. Έχουν διεξαχθεί αρκετές πρόσφατες μελέτες σχετικά με την ικανότητα των εμβολίων mRNA να προσφέρουν προστασία έναντι της Όμικρον. Φαίνεται λοιπόν πως ενώ δύο δόσεις εμβολίου Moderna ή Pfizer προσφέρουν σχετικά περιορισμένη προστασία έναντι της μετάλλαξης, μια ενισχυτική δόση από οποιαδήποτε εταιρεία μπορεί να αυξήσει δραστικά τα επίπεδα αντισωμάτων.Συγκεκριμένα, έρευνα της Pfizer δείχνει ότι μια τρίτη ενισχυτική δόση ενισχύει την άμυνά σας κατά 25 φορές, ενώ η αντίστοιχη δόση Moderna ενισχύει τα αντισώματα κατά 37 φορές.Ωστόσο, οι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer (που εγκρίθηκε πρόσφατα για παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω), εξακολουθεί να προσφέρει προστασία από σοβαρές επιπλοκές του ιού. Πάντως, η πιο αποτελεσματική “ασπίδα” ενάντια στη μόλυνση φαίνεται πως είναι η αναμνηστική (booster) δόση του εμβολίου

Τι γνωρίζουμε για τη σοβαρότητα της νόσου στα παιδιά

Αν και οι νοσηλείες παιδιών εξαιτίας του Covid είναι σπάνιες, το τελευταίο διάστημα ο αριθμός τους παρουσιάζει μια απότομη αύξηση. Στην πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία επλήγη σκληρά από τις λοιμώξεις του Omicron στα μέσα Δεκεμβρίου, οι νοσηλείες παιδιών αυξήθηκαν κατά 5 φορές σε τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάγκη για νοσηλεία εξακολουθεί να είναι πολύ σπάνια στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 18 ετών, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 0,1% έως 1,8% όλων των περιπτώσεων Covid στα παιδιά. Εάν το παιδί σας βγει θετικό στον ιό, μιλήστε με τον παιδίατρο του παιδιού σας για τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε.