Print this page

Ποια είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον στα παιδιά

Φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές ανάμεσα στα συμπτώματα που προκαλεί η Δέλτα και η νέα μετάλλαξη του Covid-19, Όμικρον.

Τώρα που τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τα κρούσματα του κορονοϊού στις μικρές ηλικίες αναμένεται να αυξηθούν. Η μετάλλαξη Όμικρον αντιπροσωπεύει πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό νέων μολύνσεων διεθνώς, αλλά και η Δέλτα εξακολουθεί να υπάρχει. Ωστόσο, τα απλά self και rapid τεστ αλλά και τα PCR δεν μπορούν να εντοπίσουν από ποια παραλλαγή της νόσου πάσχει κάποιος. Έτσι, ο μόνος τρόπος για να γνωρίζει εάν έχει τη Δέλτα ή την Όμικρον είναι να προσπαθήσει να το διακρίνει βάση των συμπτωμάτων. Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, φαίνεται πως τα συμπτώματα της Όμικρον είναι πιο ήπια από αυτά της Δέλτα. Ποια όμως είναι αυτά;

Τα συμπτώματα της Όμικρον

Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον, κατά σειρά εμφάνισης, περιλαμβάνουν:

- Πόνο ή “γρατζούνισμα” στο λαιμό

- Ρινική συμφόρηση

- Ξηρό βήχας

- Πόνους στο σώμα, κυρίως στην πλάτη και στον αυχένα

- Ήπιο πυρετό 

Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν με πονόλαιμο και μετατρέπονται σε ρινική καταρροή και βήχα με πόνο στο σώμα. Ο πυρετός είναι σχετικά χαμηλός, ενώ πολύ λίγοι ασθενείς έχουν αναφέρει απώλεια γεύσης και όσφρησης ή δύσπνοια. Σε αντίθεση με την παραλλαγή Δέλτα, η Όμικρον μοιάζει πολύ με γρίπη. Ειδικοί από τη Μ. Βρετανία έχουν διαπιστώσει ότι η Όμικρον δεν προκαλέι σοβαρές βλάβες σους πνεύμονες -άλλη μια σημαντική διαφορά μεταξύ αυτού του στελέχους και της Δέλτα. 

 

Πρόσθετα συμπτώματα που εμφανίζονται στα παιδιά:

- Πονοκέφαλος

- Κόπωση και λήθαργος

- Γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως ναυτία και διάρροια

 

Πότε αρχίζουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα;

Με την Όμικρον, τα συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται πολύ νωρίς– κατά κανόνα, τρεις έως πέντε ημέρες μετά την έκθεση- και τείνουν να διαρκούν πέντε έως επτά ημέρες. Η τρίτη ή τέταρτη ημέρα είναι αυτή της κορύφωσης της έντασης των συμπτωμάτων. Μετά από μια εβδομάδα, οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να αισθάνονται καλύτερα.

Είναι η λοίμωξη από τη μετάλλαξη Όμικρον πράγμτι πιο ήπια;

Οι έρευνες δείχνουν ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη μπορεί να είναι πιο ήπια από άλλα στελέχη του ιού, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Ταυτόχρονα όμως, είναι και πιο μεταδοτική και γι' αυτό εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Εάν ένα μέλος μιας οικογένειας είναι θετικό στον ιό, είναι πιθανό να μολυνθούν και τα υπόλοιπα, γι' αυτό όποιος νοσεί θα πρέπει να μέχρι σε καραντίνα μακριά από άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και μικρότερα παιδιά.