Print this page

Πώς πρέπει να ντύνουμε ένα μωρό όταν έχει πολύ κρύο

Πώς θα βγάλετε βόλτα το μωρό στις χαμηλές θερμοκρασίες. 

Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα πολύ συχνά προκαλούν απορίες στους νέους γονείς που δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να φορέσουν στο μωρό τους για να είναι ζεστό αλλά και άνετο. Καταρχάς, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το κρύο δεν είναι απαραίτητα λόγος να μείνει ένα μωρό μέσα για πολλές μέρες. Σκεφτείτε ότι στις βόρειες χώρες όπου οι θερμοκρασίες είναι ακόμα πιο χαμηλές στη διάρκεια του χειμώνα, οι γονείς συνηθίζουν να βγάζουν βόλτα τα παιδιά από τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Χρειάζεται όμως να προσέξουμε κάποια πράγματα όπως:

Βγάζουμε το μπουφάν στο αυτοκίνητο

Ποτέ δεν βάζουμε ένα μωρό στο καθισματάκι αυτοκινήτου με φουσκωτά μπουφανάκια ή ολόσωμες φόρμες από αυτές που φοριούνται πάνω από τα ρούχα. Ο λόγος είναι ότι όταν υπάρχει πολύς αέρας ανάμεσα στο σώμα του παιδιού και τις ζώνες ασφαλείας, τότε αυτές δεν το προστατεύουν αρκετά, καθώς δημιουργείται ένα κενό αρκετά μεγάλο ώστε να σε περίπτωση σύγκρουσης το σώμα του μωρού να μπορεί να μετακινηθεί από τη θέση του! Διαβάστε περισσότερα για το θέμα εδώ... Το καλύτερο είναι να φορέσετε στο παιδί ένα ολόσωμο βαμβακερό φορμάκι ή ένα από φλις, αρκεί να είναι εφαρμοστό, και σκουφάκι, να το βάλετε στο καθισματάκι και από πάνω να το σκεπάσετε με μια κουβέρτα. Προσοχή: διπλώστε την κουβέρτα λίγο πάνω από το στήθος του ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος να καλύψει το πρόσωποό του.

Αποφεύγουμε το μάρσιπο

Αν συνηθίζετε να "φοράτε" το βρέφος σε μάρσιπο όταν βγαίνετε έξω, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε τις κρύες μέρες του χρόνου. Ειδικά εάν υπάρχει περίπτωση στη βόλτα σας να συναντήσετε χιόνι ή πάγο, δεν θέλετε να ρισκάρετε ναγλιστρήσετε και να πέσετε κάτω με το μωρό στην αγκαλιά! Εάν πάλι δεν τίθεται θέμα πάγου και έχετε αποκλείσει την περίπτωση να γλιστρήσετε, τότε το ιδανικό είναι και πάλι να ντύσετε το μωρό με ένα ολόσωμο φορμάκι, να το βάλετε στο μάρσιπο και στη συνέχεια να το τυλίξετε από πάνω με μια κουβέρτα που θα κρατάτε με τα χέρια σας. Μην βάλετε το παιδί στο μάρσιπο ντυμμένο με χοντρό μπουφάν και κουκούλα γιατί δεν θα μπορείτε να βλέπετε εύκολα το πρόσωπό του. Επιπλέον, όταν μπαίνετε σε εσωτερικούς χώρους, θα ζεσταίνεται και δεν θα μπορείτε να του αφαιρέσετε τα ρούχα. Αποφύγετε να τυλίξετε το μωρό σας μέσα από το δικό σας πανωφόρι και μην το καλύπτετε με κασκόλ, ώστε να είστε ανά πάσα στιγμή βέβαιοι ότι το στόμα και η μύτη του παραμένουν ακάλυπτα. Διαβάστε κι άλλες συμβουλές για να μεταφέρετε με ασφάλεια το μωρό με μάρσιπο, εδώ...

Τα ιδανικά ρούχα για βόλτα με το καρότσι

Όταν βγαίνετε βόλτα με το καρότσι, είναι προτιμότερο να ντύνετε το μωρό με στρώσεις ρούχων. Φορέστε του από μέσα ένα μακρυμάνικο φορμάκι, παντελονάκι και κάλστες (ή ολόσωμο φορμάκι) και προσθέστε ένα φούτερ ή μια ζακέτα. Από πάνω βάλτε του ένα ολόσωμο μπουφάν. Μην ξεχάσετε να καλύψετε τα αφτιά, τα χέρια και τα πόδια του -είναι τα πρώτα σημεία που θα νιώσει το κρύο. Εάν το μπουφάν δεν έχει μανίκια που διπλώνουν για να προστατέψουν τα χεράκια του, βάλτε του οπωσδήποτε γάντια. Αποφύγετε τα γάντα και τα σκουφιά που έχουν κορδόνια, όπως και τα κασκόλ για να μην υπάρχει η πιθανότητα να τυλιχτούν σφιχτά γύρω από το λαιμό του παιδιού.