Print this page

Oστεοαρθρίτιδα ώμου | Πώς αντιμετωπίζεται με βιολογικές θεραπείες

Ξέρατε ότι η συχνότητα της νόσου έχει τριπλασιαστεί σε σύγκριση με τη δεκαετία του '90;

Η οστεοαρθρίτιδα του ώμου είναι η φθορά των αρθρικών επιφανειών της άρθρωσης του ώμου. Είναι μια εκφυλιστική πάθηση, δηλαδή με την πάροδο της ηλικίας αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισής της. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η συχνότητα της οστεοαρθρίτιδας του ώμου έχει τριπλασιαστεί σε σύγκριση με τη δεκαετία του 90 και εμφανίζεται σε πάνω από 30% του πληθυσμού άνω των 60 ετών.

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του ώμου χαρακτηρίζονται αρχικά από πόνους που βαθμιαία κλιμακώνονται και συνοδεύονται από περιορισμό της κίνησης του ώμου και δυσκαμψία της άρθρωσης. Στη συνέχεια, ο πόνος επιδεινώνεται κατά τις διάφορες κινήσεις του ώμου, όπως η στροφή ή η απαγωγή, με συνέπεια ο ασθενής τελικά να αποφεύγει τη χρήση άνω άκρου λόγω ακριβώς του πόνου. Στα τελικά στάδια της νόσου εκδηλώνεται τριγμός, καθώς τρίβονται τα οστά μεταξύ τους.

Για την διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας του ώμου, στην πλειονότητα των περιπτώσεων αρκεί μια απλήακτινογραφίατης άρθρωσηςσε δύο επίπεδα, όπου παρατηρείται η ελάττωση του αρθρικού διαστήματος και η εμφάνιση οστεοφύτων (δηλαδή, δημιουργία νέου οστού, σε θέσεις που φυσιολογικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν).

Στα αρχικά στάδια οστεοαρθρίτιδας του ώμου συστήνεται συντηρητική θεραπεία, η οποία έχει ως στόχο τη μείωση του πόνου, τη διατήρηση της κινητικότητας και την ενδυνάμωση των μυών.

Η συντηρητική αγωγή αποτελείται από φυσικοθεραπεία, χορήγηση αντιφλεγμονωδών και παυσίπονων φαρμάκων για περιορισμένο διάστημα καθώς και εγχύσεις υαλουρονικού οξέος και αυξητικών παραγόντων.

Υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα συστατικό του φυσιολογικού αρθρικού υγρού. Η έγχυση υαλουρονικού οξέος στα αρχικά στάδια της οστεοαρθρίτιδας του ώμου, έχει αποδειχτεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην ύφεση του πόνου και στη βελτίωση της κίνησης της άρθρωσης, μια και λειτουργεί ως ένα είδος λιπαντικού μεταξύ των αρθρικών επιφανειών.

 

Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια- PRP (PlaTELET RICH PLASMA)

Στα αρχικά στάδια της αρθρίτιδας η θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου. Σε πιο προχωρημένα στάδια η έγχυση PRP μπορεί να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει την κινητικότητα.

Πώς δημιουργείται το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια;

H δημιουργία του PRP είναι απλή, ανώδυνη και μπορεί να γίνει στο χώρο του ιατρείου. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 25-30 λεπτά. Αρχικά γίνεται αιμοληψία από τον ασθενή κατά τη συνήθη πρακτική, κατόπιν το αίμα υποβάλλεται σε μια ειδικά διαδικασία φυγοκέντρησης και απομονώνεται το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, το οποίο κατόπιν με μια απλή ένεση, εγχύεται στην άρθρωση του ώμου. Για μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα η έγχυση γίνεται υπό υπερηχογραφικό έλεγχο και συνήθως δεν προκαλείται πόνος.

Ο αριθμός των εγχύσεων κυμαίνεται από 2-4 και ο ασθενής παρατηρεί σημαντική ύφεση των συμπτωμάτων μετά την πρώτη ή δεύτερη ένεση, ενώ μετά από 4-6 εβδομάδες εμφανίζεται η μέγιστη δράση της θεραπείας.

Γενικά η θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια είναι εξαιρετικά ασφαλής, χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης μια και το αίμα προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή.

Η θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες έχει αποτελέσει τομή στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, αλλάζοντας τη φυσική πορεία της νόσου και καθυστερώντας σημαντικά την ανάγκη για τοποθέτηση ειδικών προθέσεων για την αντικατάσταση των αρθρικών επιφανειών.

Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη Γ. Πάντο, Ορθοπαιδικό – Χειρουργό, MD, MSc, PhD Διδάκτωρα Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντή Άνω Άκρου – Ιατρικό Κέντρο Αθηνών (Μαρούσι), Υπεύθυνο Τμημάτων Άνω Άκρου & Αθλητικών Κακώσεων – Ορθοπαιδική Κλινική OSTEON www.ppantos.gr.