Print this page

Μικρότερη προστασία παρέχει το εμβόλιο της Pfizer σε παιδιά 5-11 ετών -σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες

Τι δείχνουν τα στοιχεία νεότερhς έρευνaς.

Το εμβόλιο Pfizer είναι επί του παρόντος το μοναδικό εμβόλιο που έχει εγκριθεί για την ηλικιακή ομάδα 5 έως 11 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τους γονείς που θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Όμως, σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά την περίοδο της αύξησης των περιστατικών μολύνσεων από την μετάλλαξη Omicron στη Νέα Υόρκη,,φαίνεται πως το εμβόλιο αυτό είναι σημαντικά λιγότερο αποτελεσματικό στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, σε σχέση με παιδιά και εφήβους ηλικίας 12 ετών και άνω. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν μια απότομη μείωση της αποτελεσματικότητας σε μια περίοδο ενός μήνα μετά τον εμβολιασμό.

Για τις ανάγκες της μελέτης, μεταξύ 13 Δεκεμβρίου 2021 και 30 Ιανουαρίου 2022, οι ερευνητές συνέκριναν κρούσματα της Covid και νοσηλείες από επιπλοκές της ίωσης σε 852.384 παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών και σε 365.502 παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών δύο εβδομάδες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Τα παιδιά στην ηλικιακή ομάδα 12 έως 17 είχαν λάβει δύο δόσεις των 30 μικρογραμμαρίων από το εμβόλιο, ενώ τα παιδιά στην ηλικιακή ομάδα 5 έως 11 δύο δόσεις των 10 μικρογραμμαρίων. Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, η προστασία από τη μόλυνση στα μεγαλύτερα παιδιά μειώθηκε από 66% σε 51%, ενώ στα μικρότερα από 68% σε 12%.

Ενώ γνωρίζουμε ότι η προστασία από τα εμβόλια εξασθενεί μετά από μια ορισμένη χρονική περίοδο (εξ ου και η ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις), αυτή η μείωση στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών φαίνεται αρκετά σημαντική. Ωστόσο, η προστασία από τη νοσηλεία και τη σοβαρή ασθένεια παρέμεινε αρκετά ισχυρή και στις δύο ηλικιακές ομάδες. Στα μεγαλύτερα παιδιά, έπεσε από 85% σε 73%, και στα μικρότερα παιδιά, έπεσε από 100% σε 48%. (Αξίζει να σημειωθεί ότι επειδή ο κίνδυνος νοσηλείας σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι πολύ μικρός, υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο σφάλματος για αυτούς τους αριθμούς, καθιστώντας τους κάπως λιγότερο αξιόπιστους από εκείνους σχετικά με την αποτελεσματικότητα έναντι της μόλυνσης).

Ένας άλλος παράγοντας που ενδέχεται να έχει επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η επικράτηση της μετάλλαξης Omicron. «Είναι απογοητευτικό, αλλά όχι εντελώς περίεργο, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε ως απάντηση σε μια προηγούμενη μετάλλαξη», εξηγεί ο Eli Rosenberg, αναπληρωτής διευθυντής επιστήμης στο Υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Αν και τα αποτελέσματα της έρευνας βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της αξιολόγησης, είναι σαφές ότι καταδεικνύει πως η διαφορά στη δοσολογία είνια πιθανό να έχει σημασία: Παρόλα αυτά, οι συντάκτες της μελέτης εκτιμούν ότι το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι προστατευτικό έναντι σοβαρών ασθενειών και για το λόγο αυτό εξακολουθούν να συνιστούν τη χρήση του.