Print this page

Ένα νέο σύμπτωμα του Covid εμφανίζεται στα παιδιά

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να προκαλέσει άλλο ένα σύμπτωμα που μέχρι τώρα δεν απασχολούσε τα παιδιά.

Το παιδί σας ξύπνησε μέσα στη νύχτα με έναν παράξενο βήχα που μοιάζει με γαύγοσμα σκυλιού (το ήδη γνωστό σε κάποιους γονείς croup ή λαρυγγίτιδα); Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να οφείλεται σε κορονοϊό!

Αυτός ο χαρακτηριστικός υλακώδης βήχας εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας και μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή. Συνήθως προκαλείται από κάποια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος στα μικρά παιδιά. Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να είναι και σύμπτωμα της μετάλλαξης Όμικρον!

Συγκεκριμένα, ερευνητική ομάδα από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης εξέτασε δεδομένα για παιδιά που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο τόσο για Covid όσο και για croup από την αρχή της πανδημίας. Διαπίστωσαν ότι από αυτά, 75 παιδιά διαγνώστηκαν με croup που σχετίζεται με τον Covid, ενώ το 81% αυτών των περιπτώσεων εμφανίστηκαν κατά την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον. Αν και η μελέτη είναι σχετικά μικρή και επικεντρώνεται σε ένα μόνο νοσοκομείο, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι τα δεδομένα που συλλέχθηκαν είναι αρκετά για να δείξουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να προκαλέσει cruop. Την άποψη αυτή ενισχύουν οι παρατηρήσεις παιδιάτρων από τις ΗΠΑ οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν δει αύξηση των κρουσμάτων croup το τελευταίο διάστημα, ακόμη και σε μεγαλύτερα παιδιά.

Τι είναι το croup

Το croup δεν είναι ένας ιός αλλά μια κατάσταση που προκαλείται από έναν ιό. Στα μωρά και τα νήπια, εμφανίζεται όταν μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού δημιουργεί φλεγμονή η οποία προκαλεί στένωση των αεραγωγών (οι οποίοι είναι ήδη μικροί στα παιδιά). Σε μεγαλύτερες ηλικίες και ενήλικες είναι σπάνιο φαινόμενο, αν και μπορεί να συμβεί.

Πώς συνδέεται με τον κορονοϊό

«Ενώ οι παλαιότερες μορφές του κορονοϊού συνήθως οδηγούσαν σε λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, η μετάλλαξη Όμικρον που εντοπίστηκε πρόσφατα εστιάζει κυρίως στους ανώτερους αεραγωγούς», σημειώνουν οι ερευνητές. «Η σχετικά μικρότερη ανώτερη αναπνευστική οδός στα παιδιά -σε σύγκριση με τους ενήλικες- πιστεύεται ότι τα προδιαθέτει για πιο σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις που μοιάζουν με λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα ή croup».

Τα συμπτώματα

Συνήθως εμφανίζεται ή επιδεινώνεται τη νύχτα και εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως:

-Βήχας που ακούγεται σαν γάβγισμα

-Βραχνή φωνή

-Ηχηρή αναπνοή

Τις περισσότερες φορές, όταν προκαλείται από άλλους ιούς -όχι Covid- τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους. Εάν όμως επιμένουν, είναι σκόπιμο να καλέστε τον παιδίατρο, όπως και σε περίπτωση που βλέπετε ότι το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Εκείνος είναι πιθανό να συνταγογραφήσει στεροειδή π να βοηθήσουν στο άνοιγμα των αεραγωγών.