Print this page

Κορονοϊός | Για πόσο καιρό μπορεί να μεταδώσει κάποιος τον ιό αφότου νοσήσει;

Τόσο οι συμπτωματικοί όσο και οι ασυμπτωματικοί φορείς της COVID-19 μπορεί να μεταδίδουν σε άλλους τον ιό για αρκετές ημέρες.

Πλέον όλοι γνωρίζουμε ότι ο Covid-19 που μεταδίδεται μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια. Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μολυνθεί από τον ιό και τις μεταλλάξεις του (Beta, Delta και Omicron). Ακόμα όμως κι αν γνωρίζουμε πλέον πολλά για τον κορονοϊό, υπάρχουν ακόμα πράγματα που οι επιστήμονες δεν έχουν αποκρυπτογραφήσει, όπως γιατί τα άτομα μπορούν να συνεχίζουν να βγαίνουν θετικά στον ιό εβδομάδες μετά τη μόλυνση και γιατί τα μικρά παιδιά φαίνεται να μεταδίδουν τη νόσο με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς. Σύμφωνα με μια μελέτη του Αυγούστου 2021 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Pediatrics, τα βρέφη και τα νήπια είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν SARS-CoV-2 σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα παιδιά ηλικίας 14 έως 17 ετών. Και ενώ ορισμένα από αυτά τα ευρήματα μπορούν να εξηγηθούν μέσα από παράγοντες που αφορούν τη συμπεριφορά – τα βρέφη και τα νήπια δεν είναι εύκολο να απομονωθούν όταν είναι άρρωστα, για παράδειγμα - η επίδραση της μετάδοσης εξακολουθεί να ερευνάται. Τι σημαίνει όμως αυτό για παιδιά και ενήλικες; Πώς μεταδίδεται ο COVID-19 και, το πιο σημαντικό, πόσο καιρό είναι τα παιδιά μεταδοτικά; 

Ο COVID-19 μεταδίδεται όταν ένα μολυσμένο άτομο απελευθερώνει σταγονίδια μέσω του βήχα, του φτερνίσματος ή της αναπνοής. Τα σταγονίδια περνούν σε άλλα άτομα μέσα από το στόμα ή τη μύτη σας και σπανιότερα καθώς κάποιος έρχεται σε επαφή με μολυσμένη επιφάνεια (όπως πόμολο) και στη συνέχεια αγγίζοντας τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη. Λόγω της περιόδου επώασης του COVID αλλά και του γεγονότος ότι πολλά άτομα είναι μεταδοτικά ημέρες πριν εμφανίσουν συμπτώματα είναι δύσκολο να γνωρίζουμε κάποιος εάν εκτέθηκε στον ιό και πότε. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα άτομα που μολύνονται από τον κορωνοϊό μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλους 2 έως 3 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων, ενώ είναι πιο μεταδοτικοί 1 έως 2 ημέρες πριν παρουσιάσουν τα πρώτα συμπτώματα -αν κι αυτό εξαρτάται από την μετάλλαξη.

Πόσο πρέπει να μείνει κάποιος σε καραντίνα

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) , το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορεί κάποιος να μεταδώσει τον ιό εξαρτάται από τη σοβαρότητα της λοίμωξης και τα συμπτώματά του. Έτσι, βάσει των νεότερων οδηγιών του, προτείνει ότι κάποιος μπορεί να τερματίσει την απομόνωση (καραντίνα) μετά από 5 ημέρες εφόσον είναι απύρετος για 24 ώρες και τα άλλα συμπτώματα έχουν βελτιωθεί. Εάν όμως ο πυρετός ή τα άλλα συμπτώματα επιμείνουν μετά από 5 ημέρες απομόνωσης, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να είναι 24 ώρες απύρετοι και τα άλλα συμπτώματα έχουν βελτιωθεί.

Πώς επηρεάζουν τα παιδιά τη μετάδοση του COVID-19;

Οι ειδικοί δεν είναι ακόμα σίγουροι για το αν τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό με τον ίδιο ρυθμό με τους ενήλικες, ειδικά όταν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Έτσι, παρόλο που τα περισσότερα μολυσμένα παιδιά νοσούν ήπια ή και εντελώς ασυμπτωματικά μπορεί να παίζουν σημαντικό επιδημιολογικό ρόλο ενισχύοντας την εξάπλωση της λοίμωξης μέσα στην κοινότητα, καθώς είναι πιο πιθανό να περάσει απαρατήρητο το ότι νοσούν με αποτέλεσμα να συνεχίσουν τις συνήθεις δραστηριότητές τους. Επιπλέον, τα παιδιά μπορεί να μεταδώσουν τον COVID-19 πιο εύκολα λόγω του τρόπου ζωής τους -για παράδειγμα, μπορεί να παίζουν στενά με άλλα παιδιά στον παιδικό σταθμό, έρχονται σε στενή επαφή με τους φροντιστές και δεν είναι τόσο προσεκτικά με την υγιεινή. Εάν το παιδί σας είναι θετικό για COVID-19 θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρο. Τα συμπτώματα που συνήθως παρουσιάζουν είναι βήχας, ρινική συμφόρηση, κόπωση, απώλεια όσφρησης ή γεύσης, πονοκέφαλος ή/και πυρετός.