Print this page

Τι ακριβώς βλέπουν τα μωρά;

7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την όραση του μωρού σας.

Κοιτάζει προς το μέρος σας και χαμογελάει. Όμως, σας βλέπει; Η πρώιμη οπτική ανάπτυξη είναι πολύ σημαντική για το παιδί κι αυτά είναι όσα πρέπει να γνωρίζετε:

Δεν σας βλέπει πολύ καλά όταν του μιλάτε από την άλλη άκρη του δωματίου, αλλά μπορεί να εστιάσει στο πρόσωπό σας όταν το κρατάτε αγκαλιά

Όταν γεννιούνται τα μωρά, η όρασή τους δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένη. Η οπτική οξύτητα του νεογέννητου είναι περίπου 20/600, αναπτύσσεται στο 20/20 πολύ μετά την ηλικία των έξι ετών στα περισσότερα παιδιά. Έτσι για εκείνα υπάρχει κυρίως ο κόσμος που βρίσκεται κοντά τους. Τα μωρά είναι όλα μυωπικά και μπορούν να δουν καλύτερα σε απόσταση περίπου 20-25 εκατοστά από το πρόσωπό τους. Παρόλο που ακόμα και στην ηλικία των 5 ετών, η όραση δεν έχει τελειοποιηθεί πλήρως, το μεγαλύτερο μέρος της οπτικής ανάπτυξης λαμβάνει χώρα κατά τους πρώτους έξι μήνες. Αυτοί οι έξι μήνες, λοιπόν, είναι μια κρίσιμη περίοδος επειδή είναι δύσκολο να γίνουν διορθώσεις στην πρώιμη οπτική ανάπτυξη μετά.

Του αρέσει να κοιτάζει το πρόσωπό σας όταν του αλλάζετε πάνα

Μελέτες δείχνουν ότι τα μωρά προτιμούν να βλέπουν τα πρόσωπα της μαμάς και του μπαμπά, τα πρόσωπα άλλων παιδιών και τα δικά τους πρόσωπα στον καθρέφτη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Δεν μπορεί να ξεχωρίσει πολλά χρώματα

Σύμφωνα με τις νεότερες επιστημονικές έρευνες  τα μωρά βλέπουν τον κόσμο ασπρόμαυρο κατά τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής τους. Στη συνέχεια, αναπτύσσονται τα κωνία και αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τα διαφορετικά χρώματα. Το πρώτο χρώμα που μπορούν να ξεχωρίσουν είναι το κόκκινο -γι' αυτό και υπάρχουν τόσα πολλά βρεφικά παιχνίδια που είναι μαύρα, άσπρα και κόκκινα.

Ο κόσμος τού φαίνεται πολύ επίπεδος

Κάτι άλλο σημαντικό που συμβαίνει στην ηλικία των τριών μηνών είναι η ανάπτυξη της αντίληψης του βάθους. Τα νεογέννητα δεν έχουν αντίληψη βάθους, αλλά αυτή αναπτύσσεται πολύ γρήγορα γύρω στους τρεις μήνες, μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Αν ένα μωρό έχει κάποια οφθαλμολογική πάθηση ή καθυστέρηση στην όραση, η αντίληψη του βάθους δεν μπορεί να αναπτυχθεί κατάλληλα μέσα σε αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα των δύο εβδομάδων.

Μερικές φορές σας βλέπει καλύτερα με την άκρη του ματιού του

Όταν γεννιούνται τα μωρά, η περιφερειακή τους όραση είναι περισσότερο οξεία παρά ευθεία. Παλιά πιστεύαμε ότι τα μωρά δεν είχαν περιφερειακή όραση! Αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα παρατηρήσετε ότι τα νεογέννητα μωρά θα γυρίσουν το κεφάλι τους μακριά από εσάς και μετά θα σας κοιτάξουν με την άκρη των ματιών τους. Αυτό δεν οφείλεται σε έλλειψη ελέγχου, είναι κάτι που κάνουν για να μπορούν να σας δουν καλύτερα. Είναι τόσο έξυπνα!

Ο στραβισμός είναι φυσιολογικός!

Μαζί με την οπτική οξύτητα, οι οπτικές κινητικές δεξιότητες (ή ο συντονισμός των μικροσκοπικών μυών γύρω από τα μάτια) αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους. Μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους, είναι φυσιολογικό να φαίνεται πού και πού ότι τα μάτια συγκλίνουν στο κέντρο ή ότι το ένα ή το άλλο “φεύγει” από το κέντρο της εστίασης. Μπορείτε να βοηθήσετε στην ανάπτυξη των μικροσκοπικών μυών γύρω από τα μάτια του παίρνοντας αγκαλιά το μωρό και μετακινώντας το μπρος πίσω και δεξιά αριστερά, ενώ το ενθαρρύνετε να κρατήσει το βλέμμα του στο πρόσωπό σας. Επίσης, όταν το ταΐζετε, δοκιμάστε να του δίνετε το μπιμπερό για 10 λεπτά από τη μία πλευρά και 10 λεπτά από την άλλη πλευρά, ώστε να μπορεί να κοιτάζει το πρόσωπό σας και από τις δύο κατευθύνσεις.

Tip: Βάλτε το να κάθεται μπρούμυτα για να διευκολυνθεί η ανάπτυξη της όρασης

Όταν βάζουμε τα μωρά μπρούμυτα, η όρασή τους διεγείρεται περισσότερο, επειδή τα αντικείμενα που βρίσκονται στο πάτωμα κοντά τους τα προκαλούν να τα κοιτάξουν. Επιπλέον, επειδή η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου μας ελέγχει τη δεξιά πλευρά του σώματός μας και το αντίστροφο, οι δύο πλευρές του εγκεφάλου μας πρέπει να μάθουν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται για να έχουμε συντονισμένες κινήσεις. Καθώς τα μωρά μπουσουλάνε χρησιμοποιούν όλο το σώμα τους αμοιβαία και το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέει τις δύο πλευρές, διεγείρεται.