Print this page

Οι νέες οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων για την ασφάλεια κατά τον ύπνο των βρεφών

Μπρούμυτα ή ανάσκελα; Με πιπίλα ή χωρίς; Στο κρεβάτι των γονιών ή στην κούνια τους; Αυτές είναι οι νέες επιστημονικές οδηγίες που προστατεύουν τα μωρά από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS) και άλλους κινδύνους κατά τον ύπνο τους.  

Για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) δημοσίευσε ενημερωμένες συστάσεις σχετικά με τον βρεφικό ύπνο. Οι οδηγίες για τον ασφαλή ύπνο του 2022 βασίζονται σε μια ανασκόπηση στοιχείων από σχεδόν 160 επιστημονικές μελέτες από το 2015 και στοχεύουν στην πρόληψη του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS), που είναι η αιτία θανάτου χιλιάδων βρεφών κάθε χρόνο. 

Πολλοί από αυτούς τους θανάτους μπορεί να αποφευχθούν εάν υιοθετήσουμε ασφαλείς πρακτικές ύπνου. Η First Candle, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος στη μείωση του SIDS και του συνδρόμου αιφνίδιου ανεξήγητου βρεφικού θανάτου (SUIDS), δηλώνει ότι το 79% των θανάτων από SIDS οφείλεται στο γεγονός ότι μωρά κοιμούνται σε κρεβάτι ενηλίκων ή σε κούνια με μαξιλάρια, κουβέρτες, λούτρινα ζωάκια. πάντες ή φορώντας φαρδιά ρούχα. 

Επιπλέον, οι ερευνητές εντόπισαν πρόσφατα έναν βιοδείκτη που θα μπορούσε να βοηθήσει στο να προβλέψουμε ποια βρέφη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για SIDS, αλλά οι ασφαλείς πρακτικές ύπνου εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά απαραίτητες για τη μείωση του κινδύνου για όλα τα μωρά. Κι αυτά είναι όσα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι γονείς για τις νέες συστάσεις του AAP για ασφαλή βρεφικό ύπνο.

Η θέση του ύπνου

Σύσταση AAP: Τα μωρά πρέπει να τοποθετούνται ανάσκελα όταν πέφτουν για ύπνο μέχρι να φτάσουν το 1 έτος της ηλικίας τους. Δεν πρέπει να τοποθετούνται στο πλάι ή μπρούμυτα ούτε όταν πρόκειται για ένα σύντομο υπνάκο. 

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Όταν τα μωρά κοιμούνται μπρούμυτα, οι αεραγωγοί τους δεν είναι τόσο ανοιχτό όσο όταν κοιμούνται ανάσκελα. Ο ύπνος στο πλάι ενέχει τον κίνδυνο να γυρίσουν μπρούμυτα. Πολλοί γονείς ανησυχούν ότι εάν κοιμάται ανάσκελα και βγάλει κάποια γουλίτσα γάλα μπορεί να πνιγεί, όμως στην πραγματικότητα ακόμα και σε αυτή την περίπτωση είναι πιο ασφαλές εάν κοιμάται ανάσκελα γιατί μπορεί να γυρίσει το κεφάλι του αριστερά ή δεξιά για να καθαρίσει τον αεραγωγό του/ Αν είναι μπρούμυτα μπορεί μόνο να γυρίσει το κεφάλι του προς στο στρώμα. 

Η επιφάνεια του ύπνου

Σύσταση AAP: Το μωρό πρέπει να κοιμάται σε κούνια, λίκνο, παρκοκρέβατο και γενικά σε μια επίπεδη, μη κεκλιμένη επιφάνεια ύπνου με ένα σταθερό στρώμα που εφαρμόζει σφιχτά. Το στρώμα πρέπει να καλύπτεται από ένα εφαρμοστό σεντόνι χωρίς άλλα κλινοσκεπάσματα ή μαλακά αντικείμενα. 

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι επιφάνειες ύπνου με κλίση πέραν των 10 μοιρών δεν είναι ασφαλείς για τον ύπνο των βρεφών, καθώς μπορεί να τα διευκολύνουν να γυρίσουν μπρούμυτα. Ένας καλός τρόπος για να ελέγξετε εάν το στρώμα είναι αρκετά σταθερό και όχι υπερβολικά μαλακό είναι να πιέσετε το χέρι σας προς τα κάτω και μετά να το σηκώσετε. Εάν το χέρι αφήσει αποτύπωμα, το στρώμα είναι πολύ μαλακό.

Ο χώρος του ύπνου

Σύσταση AAP: Τα βρέφη θα πρέπει να κοιμούνται στο δωμάτιο των γονιών, κοντά στο κρεβάτι τους αλλά σε ξεχωριστή επιφάνεια σχεδιασμένη για βρέφη, ιδανικά για τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Η κοινή χρήση δωματίου —χωρίς την κοινή χρήση κρεβατιού— μειώνει δραστικά τον κίνδυνο SIDS. 

Τα σκεπάσματα

Σύσταση AAP: Μην τοποθετείτε μαλακά αντικείμενα, όπως μαξιλάρια, κουβέρτες ή πάντες στο κρεβατάκι του βρέφους. 

Τι πρέπει να γνωρίζε: Τίποτα δεν πρέπει να υπάρχει πάνω ή κάτω από το μωρό που κοιμάται σε οποιοδήποτε είδος κρεβατιού, εκτός από ένα κατωσέντονο που εφαρμόζει καλά στο στρώμα. Εάν ανησυχείτε ότι το μωρό σας μπορεί να κρυώσει, φορέστε του άλλο ένα ρουχαλάκι, αλλά όχι κουβέρτες, αναφέρει η σύσταση της AAP.

Πιπίλα: Ναι ή όχι;

Σύσταση AAP: Συνιστάται να δίνετε πιπίλα στο μωρό την ώρα του ύπνου ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο SIDS.

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση πιπίλας κατά τον ύπνο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο SIDS κατά 50% έως 90% . Οι λόγοι είναι ακόμα ασαφείς — αλλά μπορεί να οφείλεται στον αυξημένο έλεγχο της αφύπνισης και στο καλύτερο άνοιγμα των αεραγωγών. Εάν ωστόσο η πιπίλα πέσει από το στόμα του μωρού κατά τη διάρκεια του ύπνου, δεν χρειάζεται να την επανατοποθετήσετε, σύμφωνα με τις νέες συστάσεις. Συνιστάται επίσης να περιμένετε για την εισαγωγή μιας πιπίλας μέχρι να εδραιωθεί σταθερά ο θηλασμός, μέχρι δηλαδή να υπάρχει επαρκής ποσότητα γάλακτος, αποτελεσματική εφαρμογή του στόματος του βρέφους στη θηλή και ικανοποιητική αύξηση του βάρους του. 

Ύπνος σε ριλάξ και καθισματάκια αυτοκινήτου

Σύσταση AAP: Τα καθίσματα αυτοκινήτου, τα καροτσάκια, τα πορτ-μπεμπέ και οι μάρσιποι δεν συνιστώνται για τον ύπνο του μωρού, ιδιαίτερα για βρέφη μικρότερα των 4 μηνών. Εάν το πάρει ο ύπνος στο κάθισμα αυτοκινήτου ή σε άλλη καθιστή θέση, φροντίστε να το μεταφέρετε σε μια κούνια όταν είναι εφικτό και ασφαλές. 

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Όταν τα βρέφη κοιμούνται σε καθιστή θέση, μπορεί να μπλοκάρουν ακούσια τον αεραγωγό τους καθώς χαλαρώνουν το κεφάλι τους και το πηγούνι τους πέφτει στο στήθος τους. Είναι λογικό να νανουρίζονται και να αποκοιμούνται πιοεύκολα μέσα στο αυτοκίνητο, πάνω στο βρεφικό κάθισμα, αλλά είναι σκόπιμο μόλις φτάσετε στον προορισμό σας, να μεταφέρετε το μωρό από το κάθισμα αυτοκινήτου σε μια σταθερή, επίπεδη επιφάνεια όπως μπορεί να κοιμηθεί ανάσκελα. Αν πρόκειται να κάνετε ένα πολύωρο ταξίδι με το αυτοκίνητο, κάντε διαλείμματα και ξυπνήστε το μωρό σας για να τεντωθεί.