Print this page

Τεστ - Πόσα γνωρίζετε για την υγεία και τη φροντίδα ενός βρέφους;

Απαντήστε στις ερωτήσεις και τσεκάρετε τις γνώσεις σας!

Περιμένετε μωρό ή διανύετε τους πρώτους μήνες του παντοτινού έρωτά σας με το παιδί σας; Είναι λογικό να νιώθετε πού και πού μεγάλη ανασφάλεια για τον αν γνωρίζετε πώς να το φροντίσετε σωστά και να του παρέχετε όλα όσα έχει ανάγκη -ιδιαίτερα εάν πρόκειται για το πρώτο σας. Απαντήστε στις ερωτήσεις που ακολουθούν και διαπιστώστε εάν είναι σωστά όσα πιστεύετε για την υγεία και τη φροντίδα ενός βρέφους. Μην αγχώνεστε... Δεν πρόκειται να σας βαθμολογήσει κανείς. Το πολύ-πολύ να μάθετε και μερικά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε!

1. Γιατί ένα μωρό φταρνίζεται;

α. Υπάρχει πολλή σκόνη στο χώρο

β. Η μύτη του είναι βουλωμένη

γ. Έχει κρυολογήσει

 

2. Τι ευθύνεται για τα σπυράκια που έχουν συχνά στο πρόσωπο τα βρέφη;

α. Οι ορμόνες

β. Η βρωμιά

γ. Πρόκειται για κάτι φυσιολογικό που θα περάσει από μόνο του

 

3. Γιατί μπορεί να δείτε λίγο αίμα στην πάνα της κόρης σας;

α. Είναι βρωμιές από τον κόλπο

β. Οφείλεται στην διέγερση της μήτρας από τα οιστρογόνα

γ. Υπάρχει κάποια λοίμωξη


4. Εάν προσθέσουμε δημητριακά στο βραδινό γάλα του μωρού θα κοιμηθεί περισσότερες ώρες;

α. Σωστό

β. Λάθος 

 

5. Η θέση στην οποία βάζουμε το βρέφος στην κούνια ή το καλαθάκι του έχει μεγάλη σημασία για την ποιότητα του ύπνου του.

α. Σωστό

β. Λάθος

 

6. Ποια είναι η ηλικία στην οποία μπορεί να ξεκινήσει να τρώει στερεές τροφές;

α. 2 μηνών

β. 6 μηνών

γ. Δεν υπάρχει στάνταρ ηλικία για όλα τα μωρά

 

7. Ο καλύτερος τρόπος να ρίξουμε τον πυρετό είναι...

α. Να κάνουμε εντριβές με οινόπνευμα

β. Να δώσουμε αντιπυρετικό σιρόπι

γ. Να το σκεπάσουμε καλά για να ιδρώσει

 

8. Η στράτα βοηθάει τα μωρά να περπατήσουν πιο γρήγορα

α. Σωστό

β. Λάθος

 

9. Τα βρέφη που θηλάζουν αφήνουν το στήθος μόλις χορτάσουν

α. Σωστό

β. Λάθος


10. Μέχρι ποια ηλικία είναι καλό μια μητέρα να θηλάζει το μωρό της;

α. 6 μηνών

β. 1 έτους

γ. 2 ετών

11. Η πιπίλα μπορεί να προκαλέσει...

α. παραμορφώσεις στα δόντια

β. κοιλιακά αέρια

γ. τίποτα το σοβαρό

12. Το βρεφικό μασάζ είναι ευεργετικό από την ηλικία των...

α. 4 εβδομάδων

β. 3 μηνών

γ. λίγων ημερών

13. Εάν κουνήσουμε το μωρό με έντονες σπασμωδικές κινήσεις μπορεί ακόμα και να πεθάνει

α. Σωστό

β. Λάθος

 

14. Τι προκαλεί τους κολικούς;

α. Τα αέρια στην κοιλιά

β. Η ζέστη

γ. Η αιτία τους δεν είναι γνωστή

 

15. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να παίξεις με ένα νεογέννητο;

α. Να του μιλάς και να του τραγουδάς

2. Να το κρατάς αγκαλιά και να περπατάς

γ. Και τα δύο

 

Οι σωστές απαντήσεις

1.

β. Η μύτη του είναι βουλωμένη

Επειδή οι μυτούλες των νεογέννητων είναι ιδιαίτερα μικροσκοπικές, ακόμα και μια πολύ μικρή ποσότητα μύξας μπορεί να τα κάνει να φταρνιστούν. Τις πρώτες μέρες της ζωής τους είναι κάτι που το κάνουν συχνά, επειδή βγήκαν πρόσφατα από ένα υγρά περιβάλλον. Εάν το φτάρνισμα δεν συνοδεύεται από μύτη που τρέχει, δεν αποτελεί ένδειξη ότι έχει κρυολογήσει.

 

2.

α. Οι ορμόνες

Εάν τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του δείτε ότι το δέρμα του μωρού γεμίζει σπυράκια, σαν να βρίσκεται ήδη στην εφηβεία, μην ανησυχήσετε. Προκαλούνται από τις δικές σας ορμόνες που εξακολουθούν να βρίσκονται στον οργανισμό σας. Μην προσπαθήσετε να τα σπάσετε και δεν χρειάζεται να απλώσετε κάποια κρέμα πάνω τους. Απλά, πλένετε καλά το μωρό με καθαρό νερό και το δέρμα του θα καθαρίσει σύντομα μόνο του.

3.

β. Οφείλεται στην διέγερση της μήτρας από τα οιστρογόνα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η «έκρηξη» των επιπέδων των οιστρογόνων της μητέρας μπορεί να προκαλέσει διέγερση στη μήτρα του εμβρύου. Για το λόγο αυτό, είναι συχνό φαινόμενο τα κοριτσάκια να έχουν κάτι σαν «μίνι περίοδο» τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους.

 

4.

β. Λάθος

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα δημητριακά στο βραδινό γάλα δεν βοηθούν τα μωρά να αρχίσουν να κοιμούνται πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας. Αυτό θα ρυθμιστεί μόνο του κάποια στιγμή μεταξύ της ηλικίας των 3 και 6 μηνών.

5.

α. Αλήθεια

Ο ύπνος του μωρού επηρεάζεται σημαντικά από το πώς το βάζουμε για ύπνο, καθώς και από το πού, αλλά και από την αντίδραση των γονιών όταν ξυπνάει τη νύχτα.

6.

β. 6 μηνών

Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, οι στερεές τροφές δεν πρέπει να ξεκινούν νωρίτερα από τον 6ο μήνα της ζωής του μωρού, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης αλλεργιών.

7.

β. Να δώσουμε αντιπυρετικό σιρόπι

Ο πυρετός δεν αποτελεί από μόνος του ασθένεια αλλά σύμπτωμα ότι κάτι δεν πάει καλά. Συνήθως, είναι ένα χρήσιμο «όπλο» του οργανισμού ενάντια στους ιούς και τα μικρόβια. Ο καλύτερος τρόπος να τον αντιμετωπίσετε είναι να δώσετε στο μωρό σιρόπι παρακεταμόλης, ακολουθώντας τις οδηγίες του παιδιάτρου για τη συχνότητα και τη δοσολογία. Οι εντριβές με οινόπνευμα μπορεί να προκαλέσουν ρίγη, ενώ η ποσότητα που μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα δεν αποκλείεται να είναι υπερβολική για τον οργανισμό του βρέφους. Το να το σκεπάσουμε με κουβέρτα επίσης δεν είναι καλή ιδέα γιατί έτσι η υψηλή θερμοκρασία θα παγιδευτεί στο σώμα του. Αντίθετα, πρέπει να ντύσουμε το μωρό με ελαφριά και άνετα ρούχα και να αποφύγουμε τα βαριά σκεπάσματα.

8

β. Λάθος

Η αντίληψη ότι με τη στράτα τα παιδιά θα περπατήσουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα δεν είναι μόνο λανθασμένη, είναι και επικίνδυνη! Πολλά ατυχήματα σχετίζονται με τη χρήση στράτας, ιδιαίτερα σε σπίτια που έχουν σκάλες. Επιπλέον, η στράτα μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, δηλαδή να εμποδίσει το παιδί να αρχίσει να περπατάει γιατί οι μύες που χρησιμοποιεί στη στράτα δεν είναι οι ίδιοι που πρέπει να εξασκήσει να για περπατήσει.

 

9

β. Λάθος

Τα μωρά συχνά δεν αφήνουν το στήθος της μητέρας τους ακόμα κι όταν έχουν χορτάσει επειδή τους αρέσει να συνεχίζουν να κάνουν πιπίλα ή να αποκοιμούνται πάνω στο σώμα της μαμάς τους.

10

α., β. και γ. Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συνιστά μητρικό θηλασμό για τουλάχιστον ένα χρόνο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει τις μητέρες να θηλάζουν αποκλειστικά για 6 μήνες και να συνεχίζουν να δίνουν μητρικό γάλα μετά την εισαγωγή στερεών τροφών. Η απόφαση είναι προσωπική και κάθε μητέρα θα την πάρει για την ίδια και το μωρό της. Πάντως, εάν κάποια το επιθυμεί είναι απολύτως φυσιολογικό να θηλάζει για 2 ή και περισσότερα χρόνια.

11.

γ. τίποτα το σοβαρό
Δεν είναι κακό να δώσετε στο μωρό πιπίλα. Τα βρέφη έχουν έμφυτο το αντανακλαστικό του πιπιλίσματος και βρίσκουν την πιπίλα ιδιαίτερα ανακουφιστική. Ωστόσο, καλό είναι να του τη δώσετε αφότου ο θηλασμός έχει εγκατασταθεί -για να μην τη μπερδέψει με τη θηλή. Τα περισσότερα μωρά κάποια στιγμή την εγκαταλείπουν μόνα τους. Αν αυτό δεν συμβεί στο δικό σας, διαβάστε κι εδώ μερικούς τρόπους για να την κόψει.

 

12.

α. 4 εβδομάδων

Μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε μασάζ στο μωρό σας από την ηλικία των 4 εβδομάδων. Το βρεφικό μασάζ εξασφαλίζει καλή κυκλοφορία του αίματος, δυνατό ανοσοποιητικό, χαλάρωση, αντιμετώπιση των κολικών και άλλα οφέλη για το μωρό αλλά και τη μαμά που με αυτόν τον τρόπο ηρεμεί κι εκείνη και δένεται περισσότερο με το μωρό της.

 

13.

α. Αλήθεια

Ο βρεφικός εγκέφαλος και τα αιμοφόρα αγγεία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και μια απότομη κίνηση μπορεί να έχει μοιραίο αποτέλεσμα. Οι μύες στον αυχένα του μωρού είναι αδύναμοι και δεν μπορούν να υποστηρίξουν το κεφάλι του εάν αυτό κινείται σπασμωδικά. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές κακώσεις, απώλεια ακοής ή όρασης, τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης, σπασμούς, μαθησιακές δυσκολίες ή ακόμη και θάνατο!

14.

γ. Η αιτία τους δεν είναι γνωστή

Ο λόγος που προκαλεί κολικούς στα μωρά δεν είναι γνωστός. Κάποιοι τους συνδέουν με προβλήματα στο γαστρεντερικό, αλλά δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι πρόκειται γι' αυτό. Άλλη πιθανή αιτία είναι και το ταμπεραμέντο του παιδιού, καθώς υπάρχουν βρέφη που είναι πιο ευαίσθητα από άλλα σε διάφορους παράγοντες του περιβάλλοντός τους.

 

15.

γ. Και τα δύο

Τα βρέφη ήδη από τις πρώτες ώρες της ζωής τους θέλουν την επικοινωνία με τους γονείς τους. Περάστε το χρόνο σας μαζί του μιλώντας και παίζοντας «κου-κου-τσα», κάνοντας αγκαλιές και χαμογελώντας του. Βεβαιωθείτε όμως ότι έχει και αρκετό χρόνο στη διάθεσή του για να ξεκουράζεται και απλώς να κοιτάζει γύρω του -το μυαλό του επεξεργάζεται το περιβάλλον του με αυτόν τον τρόπο. Επίσης, το να περπατάτε κρατώντας το αγκαλιά είναι πολύ καλό για το μωρό σας γιατί του δίνει μια άλλη οπτική γωνία του κόσμου, ενώ οι ρυθμικές κινήσεις του σώματός σας είναι πολύ χαλαρωτικές και απολαυστικές για εκείνο.