Print this page

«We care» - Πρόγραμμα για παροχή ιατρικής βοήθειας σε παιδιά προσφύγων

Μια σημαντική πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη!

Σύμφωνα με την  «Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες» 205.000 πρόσφυγες, οι περισσότεροι από την Συρία, ήρθαν στη χώρα μας μέσα στο 2015 όπως καταγράφηκαν μέχρι το τέλος Αυγούστου. Από αυτούς οι 80.600 ήρθαν μέσα στον Αύγουστο, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 850% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014.  Περίπου 3000 πρόσφυγες έφταναν ημερησίως στα Ελληνικά νησιά μας με τους περισσότερους να κατακλύζουν τη Λέσβο. Σε μία ενδιάμεση έρευνα που έκανε η ‘Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, στους 670 Σύριους που εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω ξηράς ή θαλάσσης, το 44% ήταν παιδιά. 

Σε μια προσπάθεια να είναι η υποδοχή και η προσωρινή παραμονή τους στη χώρα μας όσο πιο αξιοπρεπής και ασφαλής γίνεται, το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη σε συνεργασία με την «Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας», και με τη στήριξη  του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών εγκαινιάζει το πρόγραμμα «We care» για παροχή ιατρικής βοήθειας σε παιδιά προσφύγων.

Το πρόγραμμα αφορά βρέφη, παιδιά και εφήβους ως 16 ετών,  στα οποία θα παρέχεται δωρεάν εξέταση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προληπτικός έλεγχος και εμβολιασμός όπου απαιτείται.  Μετά από την εξέταση, θα δίνεται σε κάθε παιδί προσωρινό βιβλιάριο υγείας με το οποίο σε περίπτωση ανάγκης για νοσηλεία, θα γίνεται διακομιδή  στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Όλες οι περιπτώσεις θα καταγράφονται και θα γίνεται ενημέρωση προς τους αρμόδιους φορείς. Οι υπηρεσίες θα παρέχονται από εθελοντές παιδιάτρους και νοσηλεύτριες του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και  γιατρούς από τον «Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών».

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο στην Αττική και θα επεκταθεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπου υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, σε συνεννόηση με τους Δήμους. Παράλληλα, θα παρέχονται είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα. 

Το πρόγραμμα  «We care» θα χρησιμοποιηθεί από την UNESCΟ ως πρότυπο πρόγραμμα συνεργασίας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με Δήμους για επείγουσα βοήθεια σε πρόσφυγες,  και η UNESCO θα το προβάλει σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα το προωθήσει στο δίκτυο των Δημάρχων με το οποίο συνεργάζεται.