Print this page

Τι κάνουμε όταν το παιδί έχει πυρετό;

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον πυρετό!

Παρόλο που όλοι οι γονείς αγχωνόμαστε όταν βλέπουμε το παιδί μας να ταλαιπωρείται από τον πυρετό, σε γενικές γραμμές, η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός του δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Είναι ένα σημάδι ότι ο οργανισμός του προσπαθεί να καταστρέφει κάποιο ιό ή μικρόβιο που τον «απειλεί». Για το λόγο αυτό εξάλλου, ο παιδίατρός σας θα σας συμβουλέψει να μην χορηγήσετε αντιπυρετικό εάν η ένδειξη του θερμομέτρου δεν έχει φτάσει σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο (συνήθως 37,8-38 βαθμούς Κελσίου). Να μερικά πράγματα που πρέπει ακόμα να γνωρίζετε για τις εμπύρετες καταστάσεις.

 

- Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η εικόνα του παιδιού και όχι η ένδειξη του θερμόμετρου. Όταν λοιπόν το παιδί είναι ευδιάθετο, δραστήριο, τρώει και κοιμάται όπως πριν, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να του χορηγήσετε κάποιο αντιπυρετικό σε μορφή σιροπιού, πάντα στη δόση που σας έχει συστήσει ο παιδίατρος η οποία ορίζεται με βάση το βάρος του παιδιού και όχι την ηλικία του. Σημειώστε ότι ποτέ δεν δίνουμε ασπιρίνη σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

 

- Όταν ένα παιδί έχει πυρετό συνήθως δεν έχει ιδιαίτερη όρεξη για φαγητό. Εάν όμως πεινάσει και θέλει να φάει όταν του πέσει, δώστε του κάτι ελαφρύ και θρεπτικό ώστε να έχει ο οργανισμός του την απαιτούμενη ενέργεια προκειμένου να καταπολεμήσει τον ιό ή το μικρόβιο.

 

- Ωστόσο, πιο σημαντικό από το φαγητό είναι να εξασφαλίσετε ότι το παιδί παίρνει άφθονα υγρά, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος αφυδάτωσης εξαιτίας της εφίδρωσης. Εάν συνυπάρχουν εμετοί ή/και διάρροια, ρωτήστε το γιατρό σας μήπως πρέπει να τους δώσετε κάποιο συμπλήρωμα ηλεκτρολυτών.

 

- Μην ντύνετε υπερβολικά ένα παιδί όταν έχει πυρετό, αλλά ούτε υπερβολικά ελαφριά. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όταν ο πυρετός ανεβαίνει το παιδί θα νιώθει πιο άνετα φορώντας ένα στρώμα ρούχων παραπάνω από όσους βρίσκονται στον ίδιο χώρο και ένα στρώμα λιγότερο όταν ο πυρετός πέφτει.

 

- Ένας απλός και πρακτικός τρόπος για να ρίξετε τον πυρετό είναι να κάνετε στο παιδί ένα χλιαρό μπάνιο. Γεμίστε τη μπανιέρα με 4-5 εκατοστά χλιαρό νερό, βάλτε μέσα το παιδί και με ένα σφουγγάρι ρίχνετε σιγά σιγά νερό στα χέρια, τον κορμό και τα πόδια του ώστε να πέσει η θερμοκρασία του σώματός του. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάζετε κομπρέσες με χλιαρό νερό.

 

Μήπως να ειδοποιήσετε τον παιδίατρο;

Υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε προκειμένου να διαπιστώσετε εάν πρόκειται για κάτι πιο «ανησυχητικό» από έναν απλό πυρετό που μπορείτε να αντιμετωπίσετε χωρίς ιατρική συμβουλή στο σπίτι:

Ποια είναι η ηλικία του παιδιού;

Όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο λιγότερο ήσυχοι μπορούμε να είμαστε όταν ανεβάζει πυρετό. Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά ηλικίας τριών μηνών και κάτω θα πρέπει να ελέγχονται από παιδίατρο όταν έχουν πυρετό, όπως και τα παιδιά έως έξι μηνών στην περίπτωση που η θερμοκρασία τους ξεπεράσει τους 38.8 βαθμούς Κελσίου.

Πόσο έχει διαρκέσει ο πυρετός;

Ειδοποιήστε το γιατρό σας εάν το παιδί ηλικίας ενός έτους και κάτω έχει πυρετό για περισσότερες από 24 ώρες, αλλά και αν είναι μεγαλύτερο και ο πυρετός διαρκεί πάνω από 3 μέρες.

Υπάρχουν άλλα συμπτώματα;

Όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πυρετός μπορεί να συνδέεται με κάποια ασθένεια όπως για παράδειγμα αμυγδαλίτιδα, ωτίτιδα ή ουρολοίμωξη, θα πρέπει να αναζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού για να σας δώσει την ανάλογη θεραπεία. Σε γενικές γραμμές, αναζητήστε ιατρική συμβουλή εάν ο πυρετός συνοδεύεται από συμπτώματα όπως εμετούς, διάρροιες, πονοκέφαλος, πόνος στο λαιμό ή το αφτί, δυσκολία στην αναπνοή ή σημάδια αφυδάτωσης (λιγότερα ούρα, απουσία δακρύων).