Print this page

Πώς θα προλάβουμε την παιδική παχυσαρκία;

Παραμένει ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα στο δυτικό κόσμο!

Δεν πρόκειται πλέον για ένα πρόβλημα αλλά για αληθινή επιδημία! Οι ειδικοί παγκοσμίως -και στην Ελλάδα ειδικότερα- έχουν χτυπήσει εδώ και καιρό το «καμπανάκι» για την παιδική παχυσαρκία που απειλεί το μέλλον όλο και περισσότερων παιδιών. Ας μην ξεχνάμε ότι η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα υγείας: Αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο (στεφανιαία νόσος, αθηρωμάτωση, αρτηριακή υπέρταση), τα ποσοστά εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, τα μυοσκελετικά προβλήματα, τις υπερλιπιδαιμίες και την εμφάνιση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου (μαστού, ενδομητρίου και παχέος εντέρου). Τι μπορούμε όμως εμείς οι γονείς να κάνουμε για να προλάβουμε τα χειρότερα; Να τι προτείνει στους γονείς η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής για την πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους στα παιδιά:

- Δίνετε στα παιδιά άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθημερινά.

- Ακολουθήστε την ίδια ισορροπημένη διατροφή με τα παιδιά, χωρίς πολλά κορεσμένα λιπαρά.

- Ωθήστε τα παιδιά να πίνουν άφθονο νερό.

- Αποφύγετε τους τυποποιημένους χυμούς φρούτων και τα αναψυκτικά.

- Απομακρύνουν από το σπίτι γλυκά και τυποποιημένα σνακ. Προτιμήστε να φτιάχνετε μαζί με τα παιδιά «σπιτικά σνακ» από φρούτα, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά ή ολικής αλέσεως προϊόντα.

- Μην προσφέρετε ποτέ στα παιδιά τροφές ως επιβράβευση.

- Περιορίστε το χρόνο που τα παιδιά κάθονται μπροστά στην τηλεόραση ή παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια στις 2 την ημέρα (αυστηρά).

- Παροτρύνετε τα παιδιά σε σωματική δραστηριότητα – συστήνεται μιάμιση ώρα αερόβιας άσκησης την ημέρα.

- Εξασφαλίστε τους καλό ύπνο. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας χρειάζονται κατά μέσο όσο 9 ώρες ύπνου κάθε μέρα.

- Φροντίστε να αποτελείτε πρότυπο προς μίμηση.