Print this page

Τα παιδιά… κατακτούν το Διάστημα στον Ελληνικό Κόσμο

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους φιλοξενείται αυτή την περίοδο στον Ελληνικό Κόσμο. Η έκθεση «Η κατάκτηση του Διαστήματος», μία από τις πιο πρόσφατες και ολοκληρωμένες εκθέσεις παγκοσμίως σχετικά με το μέλλον του ανθρώπου στο διάστημα, ήρθε και στην Αθήνα κατ’ ευθείαν από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης. Στο ίδιο πλαίσιο όσοι επισκεφτείτε την έκθεση μπορείτε ν’ απολαύσετε και την εντυπωσιακή βραβευμένη ψηφιακή ταινία με τίτλο «Επιστροφή στη Σελήνη... για πάντα!» που προβάλλεται στη Θόλο.

Έκθεση «Η Κατάκτηση του Διαστήματος»

Η έκθεση μας χαρίζει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα διαστημικά ταξίδια, ξεκινώντας από την ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος μέχρι τις μελλοντικές αποστολές στο ηλιακό μας σύστημα αλλά και πέρα από αυτό. Η έκθεση εστιάζει στο μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης με βάση τα τελευταία αποτελέσματα ερευνών κορυφαίων επιστημόνων και μηχανικών, με εκθέματα που δίνουν μια πρώτη συναρπαστική εικόνα των επόμενων 50-100 χρόνων. Οι μελλοντικές αποστολές που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της έκθεσης –οι οποίες κάποτε ανήκαν αποκλειστικά στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας και σήμερα έχουν τεθεί υπό συζήτηση από κορυφαίους επιστήμονες– περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή ανελκυστήρα διαστήματος, την εκτροπή ενός επικίνδυνου αστεροειδούς που περνά κοντά στη Γη και το ταξίδι στον Άρη – ακόμα και την ίδρυση αποικιών εκεί.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να «επισκεφθούν» τη Σελήνη, τους αστεροειδείς και τον Άρη μέσα από διαδραστικά εκθέματα και λεπτομερή μοντέλα και παράλληλα να ανακαλύψουν τι θεωρούν οι ειδικοί ότι μας επιφυλάσσει το μέλλον πέρα από τα όρια της Γης.

Νέα ψηφιακή ταινία στη «Θόλο»: «Επιστροφή στη Σελήνη... για πάντα!»

Η «Θόλος», το Θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου», επελέγη φέτος, μαζί με 120 πλανητάρια σε όλο τον κόσμο, να προβάλει την ψηφιακή ταινία «Επιστροφή στη Σελήνη... για πάντα!» του Βραβείου Google Lunar X! Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Θόλος» είναι το μόνο θέατρο εικονικής πραγματικότητας που έχει επιλεγεί στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ τα περισσότερα από τα υπόλοιπα πλανητάρια είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Google Lunar X είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος διαγωνισμός που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα και «τρέχει» αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο: με στόχο τη δημιουργία νέων ευκαιριών για την παρουσία ανθρώπων και ρομπότ στη Σελήνη, ομάδες από όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται για την αποστολή και προσσελήνωση ενός διαστημικού ρομπότ στη Σελήνη, με κίνητρο το πιο μεγάλο βραβείο στην ιστορία: 30 εκατομμύρια δολάρια!

Ο παγκόσμιος αυτός διαγωνισμός έχει στόχο να συνεχιστεί η εξερεύνηση του διαστήματος όχι από κυβερνήσεις ή χώρες, αλλά από τους ίδιους τους πολίτες του κόσμου! Η ψηφιακή ταινία «Επιστροφή στη Σελήνη... για πάντα!» εξιστορεί τις προσπάθειες των ομάδων αυτών: Για να κερδίσει μια ομάδα το βραβείο Google Lunar X, θα πρέπει να προσεληνώσει ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο, να το κινήσει για 500 μέτρα στην επιφάνεια της Σελήνης και να στείλει ψηφιακό υλικό στη Γη.

Η ταινία ξεκινά με την πρώτη περίοδο εξερεύνησης του διαστήματος, στο τέλος της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Κατά τη διάρκειά της, οι θεατές ανακαλύπτουν τα πορίσματα που πρόσφερε αυτή η πρώτη περίοδος εξερεύνησης της Σελήνης για θέματα όπως η προέλευσή της, η σύνθεση, η δομή και η πρόσβαση στις πρώτες ύλες στην επιφάνειά της.

Στη συνέχεια, το κοινό παρακολουθεί τα βήματα καινοτομίας και μηχανικής των ομάδων που συμμετέχουν αυτή τη στιγμή διεθνώς στο διαγωνισμό, εξαίροντας το ανθρώπινο πνεύμα ανταγωνισμού και συνεργασίας καθώς οι ομάδες προχωρούν στην τολμηρή αυτή πρόκληση: Ποιος θα κερδίσει τα 30 εκατομμύρια δολάρια του Google Lunar XPRIZE; Το κοινό παρακολουθεί μια επιτυχημένη εκτόξευση, προσεδάφιση και ένα ταξίδι στην επιφάνεια της Σελήνης. Η ταινία ολοκληρώνεται με μια θεαματική πιθανή εκδοχή του μέλλοντός μας στη Σελήνη.

info: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000 /www.hellenic-cosmos.gr

Ημέρες & ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα-Πέμπτη: 09:00-13:30, Παρασκευή 09:00-20:00, Σάββατο 11:00-16:00, Κυριακή 10:00-18:00

Eισιτήρια: Ενήλικες: 7€, Παιδιά: 4€, Οικογενειακό εισιτήριο (2 ενήλικες + 2 παιδιά): 20 ευρώ

Εκτός από οικογένειες, η έκθεση απευθύνεται και σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, καθώς και σε παιδιά Νηπιαγωγείου.