Print this page

Καλοκαίρι στην πόλη: 7 Summer Camps με δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά

Με το τέλος της σχολικής χρονιάς πολλοί πολιτιστικοί χώροι και μουσεία της Αθήνας ξεκινούν το καλοκαιρινό τους πρόγραμμα που περιλαμβάνει δημιουργικά Summer Camps και ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Εργαστήρια, κατασκευές, καλλιτεχνικές δημιουργίες, θεατρικό παιχνίδι και άλλες πολλές δραστηριότητες προσκαλούν τους μικρούς φίλους σε ένα δημιουργικό και κεφάτο καλοκαίρι.

Summer Camp 2014 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει Summer Camp 2014 για ηλικίες 4-8 ετών, με θέμα "Άθλοι και αποστολές στο Μουσείο." Το φετινό summer camp διδάσκει τα κατορθώματα αρχαίων θεών, ηρώων αλλά και απλών θνητών, που «κρύβονται» στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου, όσο τα παιδιά βάζουν τα δυνατά τους και κάνουν τους δικούς τους άθλους, σε ένα μεγάλο ταξίδι στη Μεσόγειο, αντιμετωπίζοντας φανταστικά πλάσματα, ανακαλύπτοντας θησαυρούς μέσα στο μουσείο και κερδίζοντας έπαθλα! Διαδραστικές ξεναγήσεις, προβολές, αφηγήσεις, ζωγραφική και χειροτεχνία, κατασκευές, ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες για μία εβδομάδα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Info: 6 κύκλοι συναντήσεων: 23-27/06, 30/06-04/07, 7-11/07, 14-18/07, 21-25/07, 28/7-1/8. Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-13.00 (με διάλειμμα για ελαφρύ γεύμα). Συμμετοχή 80€, 65€ αδέρφια στο ίδιο εργαστήριο. Διεύθυνση: Νεοφύτου Δούκα 4. Τηλ.: 210 7294220

MathemArtics Camp στο Μουσείο Ηρακλειδών
Θερινά Ολοήμερα Εργαστήρια διοργανώνει το Μουσείο Ηρακλειδών με τίτλο "MathemArtics Camp" για το καλοκαίρι του 2014, τα οποία έχουν προγραμματισθεί σε τρεις συνεχόμενους κύκλους που ο καθένας έχει διάρκεια δέκα (10) εργασίμων ημερών (από Δευτέρα έως Παρασκευή) από ώρα 8:00 έως 16:00, με δυνατότητα εξυπηρέτησης εργαζομένων γονέων (νωρίτερα ή αργότερα). Στο Θερινό Ολοήμερο Πρόγραμμά του Μουσείου Ηρακλειδών τα παιδιά, απαλλαγμένα από το άγχος των υποχρεώσεών τους, έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ένα ευχάριστο ταξίδι στον κόσμο της Λογικής και των Μαθηματικών, με όχημα την Τέχνη. 

Στην πρώτη ενότητα με τίτλο "Τέχνη και Μαθηματικά: από την αισθητική της τέχνης στη λογική των μαθηματικών" το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενότητες όπως: Σχήματα και γεωμετρικά μοτίβα, Συμμετρίες, Λόγοι, αναλογίες, ομοιότητα, Το παιχνίδι των ευθειών γραμμών, Οι πλακοστρώσεις του Maurits Cornelis Escher, Το εικαστικό αλφάβητο του Victor Vasarely, Op, Μουσική και Μαθηματικά. 

Στη δεύτερη ενότητα τα παιδιά ασχολούνται με τη "Παιδική λογοτεχνία και τη δημιουργική γραφή" με τη συγγραφέα Χριστίνα Κόλλια, που διδάσκει δημιουργική γραφή σε παιδιά, οργανώνει εργαστήρια λογοτεχνίας και επιμελείται την έκδοση παιδικών εντύπων. Στην τρίτη ενότητα τα παιδιά θα ασχοληθούν με τα καλλιτεχνικά και το θεατρικό παιχνίδι. Παράλληλα, σε κάθε περίοδο θα πραγματοποιούνται δύο περίπατοι ανά εβδομάδα, σε κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως ο Λόφος των Μουσών (Φιλοπάππου), με σκοπό την εξερεύνηση των ιστορικών μνημείων της πόλης. Τα παιδιά θα γνωρίσουν τη μακρινή ιστορία της Αθήνας μέσα από τους μύθους, τα μνημεία της, και τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας. Μια μοναδική πηγή έμπνευσης, αφηγηματικής και βιωματικής, για να δημιουργήσουν τις δικές τους ξεχωριστές ιστορίες. 

Info: Τα παιδιά οργανώνονται σε τμήματα μέχρι δεκαπέντε (15) άτομα μέχρι τρία τμήματα συνολικά σε κάθε περίοδο. Όλα τα γεύματα (πρωινό, κολατσιό, μεσημεριανό) στέλνονται έτοιμα από τους γονείς και το μουσείο φροντίζει για το υγιεινό σερβίρισμα στα παιδιά. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών, δηλ. που έχουν τελειώσει τις τάξεις από Γ΄έως ΣΤ' Δημοτικού.  Το υλικό που θα προκύψει από τις δραστηριότητες (τετράδια εργασίας, λογοτεχνικά κείμενα, καλλιτεχνικές δημιουργίες) θα δοθεί στα παιδιά μέσα σε αναμνηστικό ντοσιέ. Το κόστος συμμετοχής είναι διακόσια πενήντα ευρώ (250€) Επίσης προβλέπεται έκπτωση 10% στα αδέλφια και στη συμμετοχή σε περισσότερες από μία περιόδους. Περίοδοι: Δευτέρα 16 Ιουνίου - Παρασκευή 27 Ιουνίου, Δευτέρα 30 Ιουνίου - Παρασκευή 11 Ιουλίου, Δευτέρα 14 Ιουλίου - Παρασκευή 25 Ιουλίου. Διεύθυνση: Ηρακλειδών 16, Θησείο-Μοναστηράκι. Τηλ.: 210 3461981.

Το καλοκαίρι στο Μουσείο Πειραμάτων 
Για 4η χρονιά, μόλις τα σχολεία κλείσουν, τα πειράματα και τα παιχνίδια ξεκινούν! Σε ένα χώρο σύγχρονο και ασφαλή, αλλά πολύ οικείο για τα παιδιά, το Μουσείο Πειραμάτων διοργανώνει το 4ο του καλοκαιρινό πρόγραμμα ψυχαγωγίας και γνώσης τις ώρες που οι γονείς βρίσκονται στη δουλειά. 

To πρόγραμμα ξεκινάει από τις 8.00 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 16.00 το μεσημέρι. Η εβδομαδιαία συμμετοχή περιλαμβάνει καθημερινή δραστηριότητα εξωτερικού χώρου, πρωινό, κολατσιό, υλικά για πειράματα και ατομικές κατασκευές, αναμνηστικό δίπλωμα, φάκελο δραστηριοτήτων και συμμετοχή σε εξόρμηση. Οι επιμέρους δραστηριότητες, τα παιχνίδια και τα πειράματα είναι διαφορετικά ανά ημέρα. 

Info: Έναρξη: 16 Ιουνίου. Ώρες: 8:00-8:30- 15:30-16:00. Εβδομαδιαίο κόστος ανά παιδί: 110€ και 105€ για αδέλφια. Ημερήσιο κόστος ανά παιδί: 25€ και 23€ για αδέλφια. Διεύθυνση: Σιβρισσαρίου 6, Καισαριανή. Τηλ.: 210 7210105, 6936714477.

Θερινά προγράμματα στο Σχολείο Παιχνιδιού στο Ψυρρή
Το Εργαστήρι Πολιτιστικής Εκπαίδευσης «Σχολείο Παιχνιδιού» διοργανώνει για 5η χρονιά θερινά προγράμματα δημιουργικής έκφρασης για την περίοδο 16/6 μέχρι 11/7. Τα θερινά προγράμματα του «Σχολείου Παιχνιδιού» εντάσσουν τα παιδιά σε μια άκρως δημιουργική διαδικασία μέσα από την οποία μαθαίνουν, διασκεδάζουν, προβαίνουν σε ποικίλες εκφραστικές και καλλιτεχνικές επινοήσεις και λειτουργούν συλλογικά μαζί με εμπειρότατους παιδαγωγούς-εμψυχωτές! Το πρόγραμμα είναι στημένο με τέτοιο τρόπο ώστε η κάθε μέρα να αποτελεί μια γοητευτική περιπέτεια (με ποικίλα εργαστήρια τεχνών, παιχνίδια, θεατρικές δράσεις, αφηγήσεις κ.α.)Το ερέθισμα για το σχεδιασμό του, δίνει το σημείο που βρίσκεται το εργαστήρι, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Σ' αυτή την περιοχή κάθε πολιτισμική έκφραση, είναι κρυμμένη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, Εκείνο που χρειάζεται είναι να αποκτήσουμε τη ματιά, να βρούμε την έμπνευση και φυσικά τα σημεία που θα μας οδηγήσουν σε αυτή την εξερεύνηση.

Info:
Όσοι ενδιαφέρεστε, ζητήστε να σας αποσταλεί ηλεκτρονικά το αναλυτικό πρόγραμμα. Ώρες: 8.15-14.15 ή 15.15. Διεύθυνση: Λεπενιώτου 8, Ψυρρή. Τηλ.: 210 3235 462.

Καλοκαίρι 2014 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Το φετινό «Καλοκαίρι στην πόλη» ανοίγει και φέτος τις πύλες του για 16η συνεχή χρονιά, με σκοπό να ταξιδέψει τους «κατασκηνωτές» του στις γωνιές ολόκληρου του κόσμου μέσα από το παιχνίδι, τη δημιουργία, τις διαδραστικές εφαρμογές του «Ελληνικού Κόσμου» αλλά και τα προγράμματα εικονικής πραγματικότητας. Όταν τα σχολεία κλείσουν, την ημέρα που το παιχνίδι και η διασκέδαση θα πάρουν και πάλι τον πρωταγωνιστικό ρόλο, το «Καλοκαίρι στην πόλη» έρχεται για να προτείνει νέες διαδρομές και εξερευνήσεις! Κάθε περίοδος διαρκεί δέκα ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων τα παιδιά αξιοποιούν δημιουργικά τα πρωινά τους στον «Ελληνικό Κόσμο». 

Συγκεκριμένα, για το φετινό «Καλοκαίρι στην πόλη» δύο ευρύτερες θεματικές με επιμέρους θέματα και δράσεις θα απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά: 16/06/2014-27/06/2014 «Θεοί και πλανήτες: μια συνάντηση διαστημική!», 30/06/2014-11/07/2014: «Με μια ορθοπεταλιά, στης Ελλάδας την κάθε γωνιά!», 14/07/2014-25/07/2014: «Θεοί και πλανήτες: μια συνάντηση διαστημική!», 25/08/2014-05/09/2014: «Με μια ορθοπεταλιά, στης Ελλάδας την κάθε γωνιά!». 
Info: Διεύθυνση: Πειραιώς 254, Ταύρος. Τηλέφωνο επικοινωνίας για κρατήσεις θέσεων: 212 254 0000

Summer Camp 2014 στο Εργαστηρίο ΦΤΕΡΟ
Το 9ο Summer Camp του Εργαστηρίου Φτερό θα πραγματοποιηθεί απο τις 16 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης που συνδυάζει αθλητικές, καλλιτεχνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται στο χώρο του εργαστηρίου, στην υπέροχη αυλή του ΦΤΕΡΟΥ ενώ παράλληλα κάθε εβδομάδα οργανώνονται μικρές ή μεγάλες εκδρομές σε υπαίθριους χώρους για παιχνίδι και στη θάλασσα για μπάνιο. Η επιτυχία του προγράμματος βασίζεται στην προσωπική σχεση που αναπτύσσεται αναμέσα στα παιδιά και τους έμπειρους εμψυχωτές αλλά και ανάμεσα στα μέλη των ομάδων, στο σεβασμό της ιδιαιτερότητας και των αναγκών του κάθε παιδιού, στο πολύπλευρο πρόγραμμα που συνδυάζει κίνηση/ψυχαγωγία/μάθηση και δημιουργική έκφραση και καλλιεργεί ένα κλίμα ομαδικότητας και συνεργασίας μέσα σε ολογομελείς ομάδες. 

Info: Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν στις 12 Μαΐου μεχρι να συμπληρωθεί ο προκαθορισμένος αριθμός στις ομάδες. Οι θέσεις είναι πολύ περιορισμένες και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Ωρες εγγραφών ΔΕΥΤ-ΠΑΡ πρωί 9πμ-1μμ, ΤΡ-ΤΕΤ-ΠΕΜ απόγευμα 5-7μμ με ραντεβού. Για την εγγραφή απαιτείται η συμπλήρωση της σχετικής αίτησης καθώς και μια προκαταβολή (30% του συνολικού κόστους). 
Κόστος Συμμετοχής: Ολο το πρόγραμμα (16/6-31/7): 460 €, 6 εβδομάδες: 410€, 5 εβδομάδες: 350 €, 4 εβδομάδες: 290 €, 3 εβδομάδες: 240 €, 2 εβδομάδες: 170 €, 1 εβδομάδα: 90 €. Οι 4 τελευταίες ημέρες του προγράμματος (28-31/7) θα υπολογιστούν επιπλέον αναλογικά με το συνολικό χρόνο συμμετοχής- εκτός αν έχετε φυσικά επιλέξει το συνολικό πρόγραμμα το οποίο τις περιλαμβάνει. Ημερήσια συμμετοχή: 17€ (μόνο εφόσον υπάρχουν θέσεις). Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 4-10 ετών και το ωράριο λειτουργίας είναι (Δευ-Παρ) 8:30πμ-3;30μμ. Καθημερινά υπάρχει χρόνος για οργανωμένες δραστηριότητες, ξεκούραση / φαγητό (το οποίο τα παιδιά φέρνουν μαζί), και φυσικά πολύ παιχνίδι. 10% έκπτωση για τα παιδιά που παρακολουθούν τα ετήσια εργαστήρια του ΦΤΕΡΟΥ και 15% έκπτωση στα αδέρφια. Διεύθυνση: Μ. Μουσούρου 7, Μετς. Τηλ.: 694 220 2939, 21 0924 7182.

Αθλητικό Καλοκαίρι στην Ιόνιο Σχολή
Το καθιερωμένο καλοκαιρινό ραντεβού της Ιονίου Σχολής με τα παιδιά που θέλουν να περάσουν δημιουργικά και εποικοδομητικά τις διακοπές τους όταν κλείσουν τα σχολεία, επιδιώκει να αποτελέσει μία ξεχωριστή εμπειρία για όλους τους παλιούς και νέους φίλους, ηλικίας 4 έως 15 ετών. Οι μαθητές στο πλαίσιο αυτού του Αθλητικού Προγράμματος εντάσσονται σε πέντε κύκλους δραστηριοτήτων, ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντά τους και συμμετέχουν σε μια σειρά από αθλητικές, διαθεματικές, εικαστικές δραστηριότητες, επισκέψεις και εκδρομές. 
Παιδί & Παιχνίδι: Ο κύκλος δραστηριοτήτων του Παιδικού Προγράμματος έχει ως στόχο τη γνωριμία αλλά και την εξοικείωση των παιδιών, ηλικίας 4 έως 7 ετών, με διάφορα αθλήματα, τη φύση αλλά και το υγρό στοιχείο (πισίνα και θάλασσα). Οι μικροί μας φίλοι μέσα από το Χορό, το Τραγούδι, τα Εικαστικά, το Παραμύθι, το Θεατρικό Παιχνίδι, τις Αθλητικές Δραστηριότητες, την Κολύμβηση, τη Γυμναστική και τη Ρυθμική, τη Yoga, το Tennis, τα Aγγλικά ανακαλύπτουν τον κόσμο της δημιουργίας και της φαντασίας και αποκτούν νέους τρόπους επικοινωνίας και έκφρασης. 
Παιδί & Άθληση: Για τους μαθητές ηλικίας 8 έως 11 ετών, το Πρόγραμμα Αθλητικών Δραστηριοτήτων προσφέρει τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν και να συμμετάσχουν σε διαφορετικά αθλήματα (Ξιφασκία, Kολύμβηση, Aqua Aerobic, Water Polo, Basketball, Ποδόσφαιρο, Volleyball, Tennis, Badminton, Ping – Pong, Shotokan Karate και εκδρομές για μπάνιο στη θάλασσα, για Τοξοβολία και Ποδηλασία στην Πάρνηθα κ.ά.) με σκοπό να προάγουν την ομαδικότητα, τη συνεργασία αλλά και την αυτενέργεια.
Παιδί & Δράση: Για τους μεγαλύτερους φίλους, ηλικίας 12 έως 15 ετών, επιδιώκεται ο συνδυασμός του αθλητισμού με την περιπέτεια μέσα από αυτό το Aθλητικό Πρόγραμμα. Η επαφή με τη φύση και τις ομορφιές της, δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να αποκτήσουν νέες εμπειρίες γεμάτες δράση (Ποδήλατο Βουνού, Τοξοβολία, Αναρρίχηση – Καταρρίχηση – Πεζοπορία, Ιππασία, Ποδόσφαιρο 5×5, Windsurfing, Aerobic, Μοντέρνοι & Παραδοσιακοί Χοροί, Ενόργανη & Ρυθμική, Water Polo, Tubes – Banana, Rafting), ενισχύοντας ταυτόχρονα αξίες, όπως η αλληλεγγύη, το ομαδικό πνεύμα και η αυτοπεποίθηση. 
Εξειδικευμένα Αθλήματα: Football Camp, Ποδόσφαιρο 5×5, Κολύμβηση, Εκδρομές για μπάνιο στη θάλασσα, Ποδηλασία, Τοξοβολία, Αναρρίχηση, κ.ά. Girls' Activities ειδικά για τις "μικρές κυρίες":Aerobic, Μοντέρνοι Χοροί, Ενόργανη & Ρυθμική, Κολύμβηση, Εκδρομές για μπάνιο στη θάλασσα, Ποδηλασία, Τοξοβολία, Αναρρίχηση, κ.ά.

Ιnfo:
Από τις 16 Ιουνίου. Δηλώστε εγκαίρως τη συμμετοχή σας στα τηλ. (Φιλοθέη): 210 685 7130, κος Κ. Αντωνόπουλος και (Μαρούσι): 210 613 6693, κος Π. Ράπτου.