Print this page

Πρώτη φορά στο σινεμά! 5 tips για μικρούς σινεφίλ

Μερικοί απλοί κανόνες για να κάνουμε ακόμα πιο διασκεδαστική την πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον κινηματογράφο!

Πριν κάνουμε παιδιά, το να πάμε στο σινεμά ήταν η πιο απλή επιλογή για διασκέδαση. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να έχουμε ακούσει κάτι καλό για την ταινία ή να μας αρέσει ο πρωταγωνιστής ή ο σκηνοθέτης (ή ακόμα και τίποτα από αυτά). Τώρα όμως που πρόκειται να πάμε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο με το παιδί έχουμε ένα σωρό απορίες. Θα αντέξει να καθίσει μιάμιση ώρα στην καρέκλα; Μήπως τρομάξει όταν σβήσουν τα φώτα; Κι αν θέλει να φύγει στη μέση της ταινίας; Πριν κλείσετε εισιτήρια για την απογευματινή προβολή, σκεφτείτε αυτά:

Είναι το παιδί έτοιμο για αυτή την εμπειρία; Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει "ιδανική" ηλικία για να πάει ένα παιδί για πρώτη φορά στον κινηματογράφο. Πολλά πράγματα εξαρτώνται από το ίδιο. Άλλα μπορούν να πάνε από την ηλικία των 3 ενώ άλλα θα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερα -κυρίως εάν φοβούνται το σκοτάδι ή δεν μπορούν να συγκεντρώσουν την προσοχή τους σε κάτι για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Έχετε επιλέξει την κατάλληλη ταινία; Σίγουρα η επιλογή σας θα είναι κάποια ταινία ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά -μάλλον κάποια κινουμένων σχεδίων. Υπάρχουν όμως και τέτοιες ταινίες που μπορεί να είναι τρομαχτικές ή υπερβολικά πολύπλοκες για μικρά παιδιά. Ίσως είναι προτιμότερο να επιλέξετε κάποια λιγότερο «εμπορική», και έχει πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με τα παιδικά blockbuster. Επίσης, μπορείτε για την πρώτη επαφή του παιδιού με τον κινηματογράφο να επιλέξετε ένα μικρότερο χώρο -από μια εντυπωσιακή κινηματογραφική αίθουσα- όπου θα νιώθει πιο άνετα, όπως για παράδειγμα κάποια προβολή που γίνεται στο σχολείο ή το πνευματικό κέντρο της γειτονιάς σας. 

Προσπεράστε τα τρέιλερ και τις διαφημίσεις: Μέχρι την ηλικία των 8 ετών, τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν το διαχωρισμό ανάμεσα στις διαφημίσεις και την ταινία κι έτσι ίσως μπερδευτούν και μπερδέψουν το περιεχόμενο. Επίσης, επειδή η ένταση της φωνής είναι συχνά πιο δυνατή στα τρέιλερ, είναι πιθανό να τρομάξουν. 

Επιλέξτε τη σωστή ώρα: Προτιμήστε κάποια προβολή που είναι αρκετά νωρίς, ώστε το παιδί να μην είναι κουρασμένο ή εκνευρισμένο από τις δραστηριότητες της ημέρας. Επιπλέον, φροντίστε να μην συμπίπτει με την ώρα του φαγητού ή του ύπνου του. 

Να είστε έτοιμοι για όλα: Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο, ακόμα κι αν έχετε προετοιμαστεί στην εντέλεια, το παιδί σας να συμπεριφερθεί μάλλον απρόβλεπτα και να αρχίσει να φωνάζει ή να κλαίει. Δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε άσχημα. Οι περισσότεροι από τους γονείς πού κάθονται στα υπόλοιπα καθίσματα το έχουν πάθει κι εκείνοι κάποια στιγμή. Φροντίστε να έχετε επιλέξει θέσεις κοντά στο διάδρομο και την έξοδο ώστε να μπορείτε να βγείτε έξω από την αίθουσα, χωρίς να χρειάζεται να τους σηκώσετε όλους. Κάντε ένα διάλειμμα στο φουαγιέ και ρωτήστε το παιδί εάν θέλει να ξαναμπεί στην αίθουσα για να δει τη συνέχεια.