Print this page

Ταξιδιώτες στο Χρόνο, στο Θέατρο Τζένη Καρέζη

Ένας από τους συντελεστές, ο Θανάσης Ζερίτης, γράφει για τη μουσικοθεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια!

Η παγκόσμια δραματουργία έχει ασχοληθεί πολλάκις με τη δυνατότητα του ανθρώπου να ταξιδεύει στο παρελθόν οπότε σίγουρα δεν ήταν η ανάγκη να είμαστε πρωτότυποι αυτό που μας κίνησε να φτιάξουμε αυτήn την παράσταση. Αυτή η διαπίστωση όμως, που επιβεβαιώνει την έμφυτη τάση του ανθρώπου να μάθει και να κατανοήσει το παρελθόν της ανθρωπότητας, μας έφερε και φέτος να παρουσιάζουμε στη σκηνή του Τζένη Καρέζη μια ιστορία βασισμένη σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα και σε πρόσωπα που λιγότερο ή περισσότερο σημάδεψαν την εξέλιξη του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

Ταξιδεύουμε λοιπόν σε διαφορετικές εποχές για να συναντήσουμε τρεις προσωπικότητες που αντιλαμβάνονταν την έννοια της «αλήθειας» με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Από την άρνηση της Μαρίας Αντουανέτας να αντιμετωπίσει την ένδεια του λαού της μέχρι την τυχαία ανακάλυψη της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο, προσπαθούμε να κατανοήσουμε χωρίς διδακτισμούς πως οι πράξεις τους ηθελημένα ή άθελα τους είχαν ολέθρια αποτελέσματα.

Ωστόσο ενώ όλα αυτά φαντάζουν θέματα που δεν συνηθίζεται να απασχολούν το παιδικό θέατρο, στόχος μας δεν είναι μόνο να διδάξουμε στα παιδιά την ιστορία της ανθρωπότητας. Στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε την τάση των παιδιών να γνωρίσουν τον κόσμο χωρίς να ωραιοποίησουμε καταστάσεις. Με όπλα μας το χιούμορ, την μουσική, τα ευφάνταστα κοστούμια και τις βιντεοπροβολες προσπαθούμε να κάνουμε το μάθημα της ιστορίας εμπειρία και ταυτόχρονα να διαπραγματευτούμε έννοιες όπως η ηθική και η αλήθεια. Έννοιες που ξεκινούν να μας απασχολούν όταν είμαστε παιδιά και μας ακολουθούν για όλη μας τη ζωή.