Print this page

Μιλήσαμε με τους δημιουργούς του MIMI & MOU!

 Ένας νέος πολυχώρος εργαστηρίων θεάτρου και εικαστικών για παιδιά, εφήβους και ενήλικες στην καρδιά της πόλης άνοιξε και μας περιμένει! Εμείς, μιλήσαμε με τους δημιουργούς Δήμητρα Βλάχου και Δημήτρη Ζαφειρίου και να τι μας είπαν!

-Πότε ξεκίνησε η συνεργασία σας;

Δ.Ζ. : Όλα ξεκίνησαν από μια δυνατή φιλία στο πρώτο έτος του πανεπιστημίου. Θυμάμαι από τότε τη Δήμητρα στα πρώτα της βήματα ως ηθοποιός στη Θεσσαλονίκη , να μιλάει για πρόβες, παραστάσεις και πώς όλες οι τέχνες μπορούν να συνδυαστούν με το θέατρο.

Δ.Β. : Και φυσικά όταν γνώρισα τον Δημήτρη κατάλαβα ότι ήταν ο άνθρωπος που θα μπορούσα να συνεργαστώ μαζί του σε πολλά επίπεδα, μιας και έχοντας ένα ευρύ φάσμα ταλέντων, από τότε μπορούσε να σχεδιάζει, να φτιάχνει ρούχα και να ενσωματώνεται σε κάθε καινούργιο project. Από τότε μπορούσαμε να συνεργαστούμε αρμονικά. Αργότερα δουλέψαμε μαζί τόσο σε θετρικές μου παραστάσεις, όσο και σε επιδείξεις μόδας και εικαστικά project του. 

- Πώς προέκυψε το σχέδιο, η συμφωνία για την δημιουργία του πολυχώρου; Η ονομασία mimi &mou σημαίνει κάτι;

Δ.Ζ.: Η ανάγκη μας να δημιουργήσουμε έναν  χώρο, που θα λειτουργεί ως φυτώριο νέων ταλέντων ήταν η αφορμή της ίδρυσης  του  theater and art workshop “Mimi & Mou”.Ο Πικάσο είχε πει ότι «Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμήνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας». Αυτό  μας εκφράζει απόλυτα και υπήρξε η πηγή της έμπνευσής μας.Θέλαμε να φτιάξουμε έναν χώρο για παιδιά, εφήβους και ενήλικες που να σέβεται τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, την ελευθερία και τα όνειρα. Ειδικά δε για τους εφήβους είχαμε παρατηρήσει ότι υπάρχει έλλειψη χώρων έκφρασης

Δ. Β.: Όσο για το όνομα του χώρου, όταν γεννήθηκε ο πρώτος μου γιος, θέλοντας να του μιλήσω για τη δύναμη της φιλίας, σκαρφίστηκα  δύο ήρωες, τη Μιμή και τον Μου, εμπνευσμένους από όλα αυτά τα όμορφα που είχα ζήσει με τον καλύτερό μου φίλο, τον Δημήτρη, που είναι και ο νονός του μικρού μου Αχιλλέα.  Έτσι, κάθε βράδυ του μιλούσα για τις περιπέτειές τους και τον έπαιρνε ο ύπνος. Κάποια στιγμή, μετά από παρακίνηση του Δημήτρη, οι ήρωες αυτοί έγιναν βιβλίο που εικονογραφήθηκε από τον ίδιο και ψάχνει κι αυτό να βρει τον δρόμο του. Προς το παρόν χάρισε το όνομά του στο νέο μας εγχείρημα.

- Περιγράψτε μου την διαδικασία για την υλοποίηση της ιδέας σας, τυχόν δυσκολίεςπου συναντήσατε στην πορεία;

Δ.Β. : Το σημαντικότερο ήταν να βρούμε τον κατάλληλο χώρο, στην καρδιά της πόλης, μιας και λείπει κάτι τέτοιο από το κέντρο της Αθήνας. 

Δ. Ζ. : Η δυσκολία ήταν να βρεθεί αυτός ο χώρος, έτσι ώστε το θέατρο και τα εικαστικά  από τη μια να συνυπάρχουν, και από την άλλη να διατηρούν την  ανεξαρτησία τους. Για αυτό καταλήξαμε σε έναν χώρο φωτεινό, δύο επιπέδων.Δ.Β. : Η διαδικασία που ακολούθησε ήταν χρονοβόρα και απαιτητική μέχρι ο χώρος να πάρει τη σημερινή του μορφή. Παράλληλα, αφιερώσαμε πολύ χρόνο στη δημιουργία ενός κατάλληλου προγράμματος σπουδών κι ενός καλαίσθητου και λειτουργικού site. 

- Ποιοι είναι οι συνεργάτες που έχουν αναλάβει τα διάφορα προγράμματα σας;

Δ.Ζ./Δ.Β. :  Έμπειροι παιδαγωγοί, εμψυχωτές και καλλιτέχνες  συνεργάζονται με τον χώρο μας.  Στο πρόγραμμα σπουδών θα προστήθενται συνεχώς καινούργια μαθήματα, που θα υλοποιούνται από νέους  και ταλαντούχους συνεργάτες. 

IMG 10661

 - Τα σχεδιάσατε μαζί τους ή είχατε αναλάβει μόνοι σας τον σχεδιασμό;

Δ.Ζ. : Ο χώρος τέχνης μας είναι ένας χώρος συζητήσεων, συνεργασίας και σεβασμού στην προσωπικότητα κάθε συνεργάτη, μαθητή και καλλιτέχνη.

- Θα θέλατε να μας πείτε ο καθένας λίγα λόγια για το project σας αυτό;

Δ.Β.:Στον κάτω όροφο του εργαστηρίου έχει φτιαχτεί μια μικρή θεατρική σκηνή, για να φιλοξενεί τα μαθήματα υποκριτικής, δημιουργικής έκφρασης  και θεατρικού παιχνιδιού. Εδώ οι συμμετέχοντες  ( μικροί και μεγάλοι ) θα μπορέσουν να νιώσουν σαν εκολαπτόμενοι ηθοποιοί, να εκφράσουν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους και σε ένα περιβάλλον ασφάλειας να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους και τη ανάγκη τους για έκφραση. 
Δ.Ζ. : Στον επάνω όροφο, όπου το φως κι ένας μεγάλος πάγκος εργασίας κυριαρχούν, θα γίνονται τα μαθήματα του σχεδίου μόδας και των εικασικών. Στο πλαίσιο αυτών των εργαστηρίων διδάσκεται η τέχνη του σχεδίου και της αισθητικής σε ρούχα και αξεσουάρ. Τα εικαστικά γίνονται αντικείμενο συζήτησης και επικοινωνίας, και μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση στοχεύουμε στην ψυχική εφορία, στη διασκέδαση και την απόλυτη αγάπη στον πολιτισμό μας.
Δ. Β. : Τέλος, στο χώρο μας πραγματοποιείται ένα πρωτότυπο πρόγραμμα για τους πολύ μικρούς μας φίλους (παίδια 2,5 – 4 ετών) στο οποίο με αφορμή τα κλασικά παραμύθια ή τους μύθους του Αισώπου, οι χαρακτήρες ζωντανεύουν , τα παιδιά έρχονται σε επαφή και διάδραση με αυτούς, παίζουν θεατρικά παιχνίδια, συνομιλούν μαζί τους και στο τέλος κάνουν μια εικαστική δημιουργία , την οποία παίρνουν φεύγοντας, ως ένα αναμνηστικό της εμπειρίας που βίωσαν.

Σας ευχαριστούμε πολύ, καλή επιτυχία! 

MIMI & MOU Έναρξη εγγραφών: 10 Σεπτεμβρίου
Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 17:00 - 20:00 και Σάββατο 11:00 - 14:00 ή στα 6977257327, 6977800278, καθημερινά 16:00 - 21:00 και στο info@mimiandmou.comΈναρξη μαθημάτων: 24 Σεπτεμβρίου  Ζωοδόχου Πηγής 58 (Στάση μετρό: Πανεπιστήμιο)www.mimiandmou.comE: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.