Print this page

8 διασκεδαστικές δραστηριότητες να κάνετε στο σπίτι

Το παιδί σας διαμαρτύρεται ότι βαριέται και δεν έχει τίποτα διασκεδαστικό να κάνει; Δοκιμάστε κάποια από αυτές τις προτάσεις..

Έξω κάνει κρύο και σκοτεινιάζει νωρίς. Στους παιδότοπους και στα σπίτια των φίλων κυκλοφορούν ιώσεις που θα προτιμούσατε να αποφύγετε. Μέσα στο σπίτι το παιδί βαριέται και ξαφνικά δεν βρίσκει ενδιαφέρον σε κανένα από τα δεκάδες παιχνίδια του. Τι μπορείτε να κάνετε για να σταματήσετε να γκρινιάζει ότι βαριέται; Εμείς σας δίνουμε μερικές ιδέες για να περάσετε συναρπαστικά τα χειμωνιάτικα απογεύματα στο σπίτι –χωρίς να ανοίξετε την τηλεόραση!

Το κουτί του θησαυρού

Ζητήστε από το παιδί να σκεφτεί διάφορα παιχνίδια και δραστηριότητες που μπορεί να κάνει μέσα στο σπίτι, όπως να ζωγραφίσει, να διαβάσει ένα βιβλίο, να τακτοποιήσει το δωμάτιό του (οκ, αυτό θα το προσθέσετε εσείς), να παίξει με ένα συγκεκριμένο παιχνίδι κ.λπ. Ζητήστε του να γράψει κάθε δραστηριότητα σε ένα χαρτάκι και βάλτε τα όλα σε ένα κουτάκι. Ζητήστε του να τραβήξει ένα χαρτάκι. Αν είστε τυχερή, θα τραβήξει το «μάζεψε το δωμάτιό σου». Αν είστε πονηρή, θα φροντίσετε να προσθέσετε ιδέες όπως «δίπλωσε τα ασιδέρωτα» και «βγάλε τα πλυμένα πιάτα από το πλυντήριο». Το παιχνίδι είναι ότι πρέπει να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα το επόμενο μισάωρο.  Μετά, μπορεί αν θέλει να επιλέξει κάποια άλλη μέσα από το κουτί.

Φτιάξτε κάρτες γενεθλίων

Κοιτάξτε την ατζέντα σας και δείτε ποιοι φίλοι ή συγγενείς έχουν γενέθλια τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Ζητήστε από το παιδί να φτιάξει κάρτες και ζωγραφιές για να τους χαρίσει.

Βγάλτε το άλμπουμ με τις φωτογραφίες

Τα παιδιά τρελαίνονται να βλέπουν φωτογραφίες από όταν ήταν μωρά, από τη βάφτισή τους ή ακόμα και από την εποχή πριν γεννηθούν, όπως για παράδειγμα το άλμπουμ του γάμου σας -το πολύ πολύ να θυμώσουν που δεν ήταν καλεσμένα (συμβαίνει)! Καθίστε αγκαλιά στον καναπέ και ξεφυλλίστε τα.

Φτιάξτε μια λίστα επιθυμιών

Ζητήστε από το παιδί να σκεφτεί μερικά πράγματα που θα ήθελε να κάνει στο μέλλον, μέρη που θέλει να επισκεφτείτε,  ανθρώπους που θέλει να συναντήσει, εμπειρίες που θέλει να ζήσει. Εάν χρειάζεται βοήθεια για να πάρει ιδέες, ξεφυλλίστε μαζί βιβλία. Βάλτε στο πρόγραμμα να πραγματοποιήσετε κάποιες από τις επιθυμίες του άμεσα (όπως και να αποθηκεύσετε κάπου τις σημειώσεις αυτές για να δει όταν μεγαλώσει τι του άρεσε όταν ήταν μικρό).

Κάντε πικ νικ στο σαλόνι

Ποιος είπε ότι τα πικ νικ γίνονται μόνο στην εξοχή; Γεμίστε ένα καλάθι με σνακ, στρώστε καρό κουβερτούλα στο σαλόνι και απολαύστε το –και χωρίς έντομα!

Φτιάξτε το δικό σας παζλ

Κόψτε μια σελίδα από ένα περιοδικό ή ένα τετράδιο με ζωγραφιές σε δέκα έως τριάντα κομμάτια (ανάλογα με την ηλικία του παιδιού) και ζητήστε του να το ξανασυναρμολογήσει. Αν είστε τυχερή, θα του πάρει λίγη ώρα…

Οργανώστε τα ντουλάπια της κουζίνας

Για εσάς μπορεί να μοιάζει η πιο βαρετή δουλειά στον πλανήτη, όμως υπάρχει η πιθανότητα το παιδί σας να ενθουσιαστεί στην ιδέα να πρέπει να αδειάσει και να βάλει με σειρά μεγέθους τα τάπερ στο ντουλάπι. Έτσι, έχετε διπλό κέρδος: περνάτε την ώρα και έχετε την κουζίνα σας τακτοποιημένη!

Υιοθετήστε την «ανάποδη» ώρα

Για μια ώρα όλοι στο σπίτι (ή έστω μόνο τα παιδιά) πρέπει να κάνουν τα πάντα ανάποδα, δηλαδή στην πράξη να περπατάνε και να μιλάνε. Εάν πριν περάσει η ώρα σας πουν «δεν θέλω άλλο, βαρέθηκα», θυμίστε τους ότι πρέπει να πουν «βαρέθηκα, άλλο, θέλω δεν»…