Print this page

Γιατί οι ταινίες της Disney θα αρέσουν πάντα στα παιδιά (αλλά και στους μεγάλους)

Μπορεί να θέλουν όλο και πιο περίπλοκα παιχνίδια ή να έλκονται από hightech ήρωες, αλλά τα παιδιά (κάθε ηλικίας) πάντα θα συγκινούνται από την ιστορία ενός μικρού αγοριού που συνομιλεί με τα ζώα και με τις υπόλοιπες ιστορίες της Disney!

Ένα από τα πιο διασκεδαστικά πράγματα που σημαίνει να είσαι γονιός είναι ότι μέσα από τα παιδιά σου μπορείς να ξαναζείς στιγμές από τη δική σου παιδική ηλικία. Και δεν υπάρχει πιο εύκολος -και απολαυστικός τρόπος- να το διαπιστώσεις αυτό από το να δεις ξανά μια ταινία της Disney στα κανάλια Novacinema όπου παίζονται αυτές τις μέρες. Μια ταινία από εκείνες, τις κλασικές, αυτές που είδες για πρώτη φορά όταν ήσουν παιδί και που ακόμα συμβολίζουν στην ψυχή σου την αθωότητα, τη μαγεία και την απελευθερωτική αίσθηση ότι όλα είναι δυνατά! Το πιο παράδοξο όμως είναι ότι και τα σημερινά παιδιά -αν κρίνω τουλάχιστον από τα δικά μου- ενθουσιάζονται με αυτές τις ταινίες, παρόλο που πλέον οι επιλογές που έχουν είναι πολύ περισσότερες. Ίσως επειδή οι ταινίες αυτές είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να περνάνε σε όλες τις εποχές μηνύματα που τα παιδιά από τη φύση τους έχουν ανάγκη να εισπράξουν. Επωφεληθείτε από τη δυνατότητα που σας δίνει ο αποκωδικοποιητής Novabox+ για να "γράψετε" τις ταινίες, να τις προσθέσετε στη λίστα με τις αγαπημένες σας και να τις δείτε όποια ώρα μπορείτε να είστε στο σπίτι όλοι μαζί, εξηγώντας στα παιδιά σας πόσο μεγάλη σημασία έχουν μερικές από τις βασικές αξίες που διαπνέουν όλες τις ταινίες της Disney, όπως για παράδειγμα:

Το "καλό" πάντα θα νικάει το "κακό"

peter pan

Τα παιδιά πάντα θα θέλουν το καλό να θριαμβεύει στο κακό -όποια μορφή κι αν έχει αυτό, είτε της κακής μάγισσας είτε του αδίστακτου ανθρώπου. Κι ακόμα κι αν ζούμε σε έναν κόσμο όπου αυτό δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, είναι όμορφο να βλέπουμε τον καλό, τίμιο, ευγενικό, γλυκό, συμπονετικό ήρωα να κερδίζει την κοπέλα, τα πλούτη ή την εξουσία στο τέλος της ιστορίας.

Σε κάθε ιστορία υπάρχει πάντα ένα ηθικό δίδαγμα

fantasia

Οι ταινίες της Disney μάς διδάσκουν ότι όποιος κι αν είσαι, από όσο χαμηλά κι αν ξεκινήσεις, μπορείς να φτάσεις ψηλά, αρκεί να είσαι ευγενικός, να σέβεσαι και να βοηθάς τους άλλους. Ότι οικογένειά σου μπορεί να είναι οι φίλοι σου -ακόμα κι αν ανήκουν σε άλλο είδος του ζωικού βασιλείου! Κι ότι πάντα πρέπει να είμαστε ο εαυτός μας -όταν μπούμε στον πειρασμό να υποδυθούμε κάποιον άλλον, στο τέλος θα διαπιστώσουμε ότι ήταν λάθος!

Τα ζώα είναι φίλοι μας

alice

Είτε βρίσκονται στη ζούγκλα είτε μέσα στο σπίτι των πρωταγωνιστών, όλες οι ζωντανές υπάρξεις έχουν θέση στις ιστορίες της Disney. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά εξοικειώνονται με τα ζώα και γενικά με τη φύση και μαθαίνουν ότι όλοι έχουν αισθήματα και λόγο ύπαρξης σ' αυτόν τον κόσμο!

Τα όνειρα μπορούν να γίνουν αληθινά!

fairy

Ωστόσο, ακόμα κι αν είναι μπορείς να βασίζεσαι στην καλή σου τύχη (ή την καλή σου νεράιδα) για να σου πάνε όλα καλά, είναι προτιμότερο να προσπαθήσεις και να δουλέψεις για να τα πραγματοποιήσεις.  

Οι άνθρωποι υπάρχουν σε πολλές εκδοχές κι αυτό είναι υπέροχο!

moulan

Μπορεί χαρακτήρες σαν τη Μουλάν ή την Ποκαχόντας να μην στέκουν ακριβώς σε ιστορικό επίπεδο -όμως στην πραγματικότητα αυτές οι ταινίες δεν έχουν στόχο να παραδώσουν μαθήματα ιστορίας. Και μπορεί να μην μιλάνε όλοι οι Βρετανοί σαν τη βασίλισσα Ελισάβετ και να πίνουν τσάι κάθε απόγευμα, όμως σε κάθε περίπτωση είναι όμορφο να βλέπουν και να εξοικειώνονται τα παιδιά με ανθρώπους που έχουν διαφορετικά έθιμα, χρώμα, προφορά και συνήθειες.