Print this page

4 μαθήματα ζωής που παίρνουμε από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων

"Αν δεν ξέρεις πού θέλεις να πας, όλοι οι δρόμοι θα σε οδηγήσουν εκεί"!

Όσο διασκεδαστική, ευφάνταστη και συναρπαστική κι αν φαίνεται η ιστορία της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων στα μάτια ενός παιδιού, τόσο συμβολική και γεμάτη νοήματα είναι όταν τη βλέπεις ξανά ως ενήλικας. Είδα ξανά την κλασική ταινία της Disney στα κανάλια  Novacinema -ευτυχώς, μιας και ο αποκωδικοποιητής Novabox+ σου δίνει την ευκαιρία να "γράψεις" όποιο πρόγραμμα θέλεις να το δεις κάποια άλλη στιγμή, ο 8χρονος γιος μου την είχε κρατήσει και την είδα αργά το βράδυ με την ησυχία μου. Διαπίστωσα ότι το αριστούργημα του Λουίς Καρόλ έχει να πει σε όλους μας (μεγάλους και παιδιά) πολλά για τη ζωή! Όπως:

Καλό είναι να ξέρεις πού πηγαίνεις

"Μου λες, σε παρακαλώ, ποιο δρόμο να πάρω;", ρωτάει η Αλίκη. "Εξαρτάται, πού θέλεις να πάς;", απαντάει η Γάτα. "Δεν με νοιάζει". "Τότε, δεν έχει σημασία ποιον δρόμο θα πάρεις".

Αν και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, το να γνωρίζουμε πού θέλουμε να πάμε στη ζωή μας είναι ένας καλός τρόπος για να μην αναλώνουμε το χρόνο και τις δυνάμεις μας βαδίζοντας σε δρόμους που οδηγούν...εμ...οπουδήποτε. Αν, λοιπόν, δεν γνωρίζετε ακόμα ποιο είναι το μονοπάτι που έχετε σκοπό να ακολουθήσετε, είναι σκόπιμο να το κάνετε άμεσα. Αν πάλι βρίσκεστε ήδη πάνω στο μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στο στόχο σας, συνεχίστε να το περπατάτε μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας!

alice

 

Μην συνεχίζεις να ασχολείσαι με όσα δεν σε οδηγούν πουθενά

"Θα πρέπει να τρέχεις όσο πιο γρήγορα μπορείς για να παραμένεις στο ίδιο σημείο" - Η Κόκκινη Βασίλισσα

Τι είναι αυτό που κρατάει εσάς στο ίδιο σημείο; Πώς θα πετύχετε την αλλαγή που θέλετε στη ζωή σας εάν εξακολουθείτε να κάνετε τα ίδια και τα ίδια; Η Βασίλισσα έχει δίκιο! Μερικές φορές είναι πιο εύκολο να συνεχίσουμε να κάνουμε τα ίδια. Και τότε, αν και νομίζουμε ότι απλά κάνουμε το σωστό, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να βάζουμε τρικλοποδιές στον εαυτό μας. Μήπως κι εσείς κάνετε πράγματα που σας δυσκολεύουν τη ζωή; Μήπως μένετε σε καταστάσεις όπου δεν είστε ευτυχείς επειδή είναι πιο εύκολο να συμβιβαστείτε παρά να αλλάξετε; Κι όμως, αν σκεφτεί κανείς πόσο χρόνο και ενέργεια χρειάζεται να καταβάλει για να συνεχίσει να κάνει τα ίδια θα διαπιστώσει ότι η αλλαγή που επιθυμεί -όσο δύσκολη κι αν φαντάζει- μπορεί και να είναι ευκολότερη. Γιατί πραγματικά, πρέπει να τρέξεις όσο πιο γρήγορα μπορείς για να παραμείνεις στο ίδιο μέρος...

Πίστεψε αυτό που μοιάζει αδύνατο

"Δεν έχει νόημα να προσπαθώ", είπε η Αλίκη. "Κανείς δεν πιστεύει τα πράγματα που είναι αδύνατον να γίνουν". "Τολμώ να πω ότι δεν προσπαθούν αρκετά", είπε η Βασίλισσα. "Όταν ήμουν στην ηλικία σου πίστευα στο αδύνατο τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα. Μερικές φορές πίστευα ότι ακόμα και έξι πράγματα που είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν γίνονται στ' αλήθεια πριν από την ώρα του πρωινού".

Πόσες φορές δεν έχουμε πιστέψει κι εμείς, όπως η Αλίκη, ότι δεν αξίζει καν να προσπαθήσουμε για κάτι, αφού δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί; Όμως το μυστικό όσων τελικά πετυχαίνουν στη ζωή τους είναι ότι συνεχίζουν να προσπαθούν, ακόμα κι όταν οι πιθανότητες επιτυχίας είναι ελάχιστες. Είναι πιο εύκολο να θεωρούμε ότι κάτι απλά δεν μπορεί να γίνει ποτέ από το να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να το πετύχουμε. Κι όμως, όποιο κι αν είναι το όνειρό μας, μπορούμε να το κατακτήσουμε. Αλλά, πρώτα, θα πρέπει να πιστέψουμε ότι είναι πιθανό να το κάνουμε πραγματικότητα.

Alice - Doorway

 

 

Μάθε τον εαυτό σου

"Πόσο περίεργα είναι όλα σήμερα! Και μόλις χθες όλα ήταν κανονικά. Αναρωτιέμαι, άλλαξα κατά τη διάρκεια της νύχτας; Ας σκεφτώ... Ήμουν η ίδια όταν σηκώθηκα το πρωί; Νομίζω ότι θυμάμαι πώς ένιωθα κάπως διαφορετικά. Αλλά, αν δεν είμαι η ίδια, τότε η επόμενη ερώτηση είναι: Ποια στο καλό είμαι;" - Αλίκη

Ποιος είμαι; Υπάρχει πιο σημαντική και πιο περίπλοκη ερώτηση από αυτή; Ξέρεις κανείς ποιος είναι στ΄ αλήθεια; Μπορεί κανείς μας να μην καταλάβει ποτέ τον εαυτό του 100%, αλλά ακόμα και για να πετύχουμε ένα μικρότερο ποσοστό, το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να θελήσουμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας.

Πλέον, η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων έχει μπει στη λίστα με τις αγαπημένες μας ταινίες στον αποκωδικοποιητή εγγραφής Novabox+ και είναι σίγουρο ότι θα την ξαναδούμε σύντομα όποτε εμείς το θελήσουμε.