Print this page

Το παιδικό δωμάτιο είναι πολύ μικρό; 5 ιδέες για να το... μεγεθύνετε!

Ιδέες και tips για να αξιοποιήσετε κάθε εκατοστό του παιδικού δωματίου!

Όσο είναι ακόμα μωρό, οι ανάγκες του παιδιού μπορούν να «χωρέσουν» ακόμα και στο πιο μικρό δωμάτιο. Άλλωστε, το μόνο που χρειάζεται είναι μια κούνια και μια αλλαξιέρα. Καθώς μεγαλώνει όμως, το παιδί σας έχει ανάγκη από έξτρα χώρο για να παίξει, να διαβάσει, να δημιουργήσει, να εκτονώσει την ενέργειά του. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μετακομίσετε. Με λίγη καλή οργάνωση και τις κατάλληλες επιλογές, το παιδικό δωμάτιο, όσο λιλιπούτειο κι αν είναι, μπορεί να στεγάσει όλες τις δραστηριότητες του παιδιού  και όχι μόνο τον ύπνο.

Να μερικές ιδέες που θα σας εξοικονομήσουν αρκετά τετραγωνικά:

Κρεβάτι-κουκέτα

dcd709ef2700d98531d4cf6ea0880a46

Εάν το δωμάτιο στεγάζει δύο αδέρφια, τα κρεβάτια-κουκέτες δεν είναι μόνο ιδανικά για να εξοικονομήσετε χώρο αλλά -σύμφωνα με τα ίδια τα παιδιά- τα πιο «κουλ» κρεβάτια που υπάρχουν στην αγορά (το μόνο πρόβλημα, ο καυγάς για το ποιος θα κοιμηθεί επάνω!). Εάν πάλι το δωμάτιο είναι μόνο για ένα παιδί, μπορείτε να επιλέξετε ένα υπερυψωμένο κρεβάτι που σας επιτρέπει να εκμεταλλευτείτε το χώρο από κάτω για να βάλετε το γραφείο, τα παιχνίδια, ράφια ή έναν καναπέ.
Βεβαιωθείτε ότι η κουκέτα που επιλέξατε πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, είναι στερεωμένη σωστά, ακουμπά κατά μήκος σε έναν τοίχο και διαθέτει  προστατευτικό κάγκελο ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να πέσει το παιδί κάτω. Καλό θα ήταν, επίσης, να μην αφήσετε να χρησιμοποιεί το επάνω κρεβάτι παιδί ηλικίας μικρότερης από 5 ετών.

«Έξυπνες» λύσεις αποθήκευσης  

Όσο φορτωμένο κι αν σας φαίνεται ότι είναι το δωμάτιο, υπάρχουν πάντα χώροι που μένουν ανεκμετάλλευτοι, όπως για παράδειγμα αυτό το κομμάτι τοίχου πίσω από την πόρτα. Μπορείτε να κατασκευάσετε εκεί μια επίπεδη βιβλιοθήκη με απλά ξύλινα ρηχά ραφάκια.

786f720a02af9ca091ac975808416c16

 

Επίσης, μια καλή ιδέα είναι να βάζετε τα παιχνίδια, τις κορνίζες και τα διακοσμητικά αντικείμενα σε ράφια ή καλάθια που θα στερεώσετε, αξιοποιώντας έτσι το χώρο στους τοίχους που συνήθως μένει κενός. Δώστε όμως ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια. Μην βάζετε βαριά αντικείμενα πάνω στα ράφια, μην τοποθετείτε ράφια πάνω από το κρεβάτι και στερεώστε καλά τα βιβλία και ό,τι άλλο τοποθετήσετε.

enhanced-buzz-32595-1413328956-18

 

Καναπές-κρεβάτι

target-sofa-bed

Εάν το παιδί σας θέλει να φέρει φίλους του για «πιτζάμα πάρτι» ή χρειάζεστε κάθε τόσο ένα έξτρα κρεβάτι για φιλοξενούμενους, ένας καναπές που γίνεται κρεβάτι είναι η ιδανική λύση! Δεν πιάνει τόσο χώρο όσο ένα ακόμη κρεβάτι και μπορείτε όταν δεν τον χρησιμοποιείτε για ύπνο για να τον αξιοποιείτε ως κάθισμα. Εάν μάλιστα βάλετε από πάνω του ένα όμορφο φωτιστικό, μπορεί να μετατραπεί σε μια γωνιά του παιδικού δωματίου ιδανική για διάβασμα πριν τον ύπνο. Προτιμήστε έναν σε ζωντανό χρώμα για να ταιριάζει με τη χαρούμενη αισθητική ενός παιδικού δωματίου.

Αποθηκευτικός χώρος κάτω από το κρεβάτι

8aa3c949d69a7831de03ad9646918f3e

Εάν δεν έχετε ακόμα αγοράσει παιδικό κρεβάτι ή σκέφτεστε να το αντικαταστήσετε, επιλέξτε ένα με αποθηκευτικό χώρο στο κάτω μέρος που έχει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα: Πρώτον, δεν αφήνει κενό μεταξύ κρεβατιού και πατώματος, εμποδίζοντας έτσι τη συγκέντρωση σκόνης και μικροαντικειμένων κάτω από το κρεβάτι και δεύτερον, σας δίνει λύση στο πρόβλημα «πού να βάλω τα σεντόνια και τις κουβέρτες του παιδιού;». Αν έχετε ήδη βρει θέση για τα σκεπάσματα, μπορείτε να αξιοποιήσετε το χώρο αποθηκεύοντας εκεί παιχνίδια, βιβλία, παπούτσια ή οτιδήποτε άλλο.  

Πτυσσόμενο γραφείο

c378f671a4c031f60f7a125730d11967

 

Εάν το παιδί σας είναι προσχολικής ηλικίας ή πηγαίνει στο νηπιαγωγείο και δεν χρειάζεται ένα σταθερό χώρο για τα βιβλία και τα τετράδιά του, αλλά θέλει ένα τραπεζάκι για να ζωγραφίζει και να παίζει, μπορείτε να επιλέξετε ένα πτυσσόμενο, όπως αυτό της φωτογραφίας. Έτσι, όταν το παιδί δεν το χρησιμοποιεί δεν θα καταλαμβάνει χώρο στο δωμάτιό του!